Unul dintre programele ce au succes la Iași este IMM Plus 2024. Zeci de antreprenori din Iași s-au înscris deja în programul derulat de stat și pot accesa până la 5 milioane de lei pentru depășirea dificultăților economice create de invazia Rusiei asupra Ucrainei
Prin programul IMM PLUS, companiile beneficiază de lichidități financiare, necesare implementării programelor de investiții și pentru derularea activității curente în condiții avantajoase de finanțare, cu subvenții de dobânzi și comisioane, cu perioade de rambursare flexibile. Programul este gestionat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Programul se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-uri și unităților administrativ-teritoriale pentru finanțări cu garanții de stat și costuri subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor.
Unul dintre programele ce au succes la Iași este IMM Plus 2024
Soluțiile de finanțare sunt adaptate diferitelor sectoare de activitate, beneficiarii putând opta pentru una din următoarele componente: IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS și CONSTRUCT PLUS. Din Iași, cele mai multe proiecte sunt depuse în IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS. Valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 10 milioane de euro. Anul acesta a fost suplimentat bugetul pentru companiile care vor să se înscrie în program. Astfel, potrivit estimărilor, vor putea accesa creditele de investiții și pentru capital de lucru un număr estimat de 2.300 de beneficiari suplimentari, astfel că schema de ajutor de stat va sprijini circa 13.800 de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la nivel național. Procentul de garantare este de maximum 90 la sută din valoarea împrumutului. Valorile maxime ale creditelor sunt de 5 milioane de lei pentru capital de lucru și de 10 milioane de lei pentru proiectele de investiții. Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 de luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru. Primele cereri de finanțare au fost depuse de beneficiarii din Iași, în anul 2020, când companiile erau afectate de pandemia de Covid-19. Antreprenorii din Iași au primit deja peste 15 milioane de euro.
Ieșenii au mai multe șanse să obțină banii
Anul acesta, a fost suplimentat plafonul total de garantare în cadrul IMM PLUS, în contextul gradului ridicat de solicitări și al ritmului susținut de consum al plafoanelor de garantare – Guvernul a decis suplimentarea, în regim de urgență a plafonului total de garantare pentru schema IMM PLUS, cu suma de 2,499 miliarde lei. Acest lucru va permite un acces mai larg la credite pentru IMM-uri, inlusiv start-up-uri, întreprinderi mici cu capitalizare medie de piață și UAT-uri, estimându-se că vor beneficia de sprijin un număr maxim de 13.800 de companii. Bugetul total al schemei de ajutor de stat IMM PLUS a fost majorat la 14.999.250.579,70 lei, echivalentul a aproximativ 2.999.850.115,94 euro. În cadrul acestui buget, se vor putea acorda garanții în limita plafonului total de 13.320.000.000 de lei (aproximativ 2.664.000.000 de euro) și granturi în limita a 1.679.250.579,70 lei (aproximativ 335.850.115,94 euro). Antreprenorii din Iași s-au înscris în program și în anul 2023. Unul dintre programele ce au succes la Iași este IMM Plus 2024.