Ieri, 1 octombrie 2024, ieșenii s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul de 319.380.000 de lei, alocat regiunii Nord-Est, a fost epuizat în câteva minute. S-au depus 10.646 de dosare, din județele Bacău, Iași, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui
Ieri, 1 octombrie 2024, la ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord-Est. Bugetul de 319.380.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 10.646 de persoane fizice.
„Interesul cetățenilor din Regiunea Nord-Est, pentru accesarea fondurilor alocate prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, evidențiază dorința puternică a românilor de a adopta surse de energie regenerabilă. Cu sprijinul oferit prin Fondul pentru Mediu, mii de gospodării din această regiune au șansa de a investi în viitorul lor verde, contribuind atât la protejarea mediului, cât și la reducerea costurilor energetice”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Calendarul înscrierilor în program, în funcție de regiune
Continuă înscrierile persoanelor fizice și a unităților de cult în cadrul programului, prin intermediul aplicației informatice, conform următorului calendar. Astfel, pe 2 octombrie, se pot înscrie persoanele fizice din regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea). Înscrierile se fac și pe 3 octombrie de către cei din regiunea Sud (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), pe 4 octombrie – regiunea București-Ilfov, pe 7 octombrie – persoanele fizice din regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea).
În ultima zi de înscrieri, pe 8 octombrie, pot obține banii cei din regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş). Perioada de înscriere în cadrul programului începe la ora 10:00 și se termină la ora 23:59 pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat. O listă cu ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice, care au depus dosare în 2023, a fost publicată pe site-ul AFM. Până în prezent, au fost avizate 9.566 de dosare la nivel național. Durata de implementare a proiectelor este de 12 luni de la data publicării listei.
Ieșenii s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice
Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 de lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei. Astfel, banii sunt folosiți de beneficiari pentru montarea panourilor fotovoltaice, dar și pentru bateriile de stocare a energiei electrice.
Documentele necesare pentru înscriere vor fi aceleași ca anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale din care să reiasă că persoana nu are datorii la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară. Ieșenii au depus sute de proiecte în cadrul programului, în acest an. Beneficiarii acestui program, din Iași, atrag atenția asupra neregulilor din programul derulat de AFM. Mihai Bercea, unul dintre ieșenii care a obținut finanțarea în programul Casa Verde Fotovoltaice, în anul precedent, se întreabă de ce nu s-au acordat finanțări și în edițiile anterioare ale programului, pentru achiziția bateriilor. Ieșenii s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice pe 1 octombrie 2024, iar următoarea etapă este verificarea dosarelor de către specialiștii AFM.