Prima pagină » Economic Local » Ieșenii reîntorși din străinătate refuză locurile de muncă oferite de angajatorii din țară. Toți se gândesc cum să plece mai repede din România. Care sunt explicațiile specialiștilor?
Ieșenii reîntorși din străinătate refuză locurile de muncă oferite de angajatorii din țară. Toți se gândesc cum să plece mai repede din România. Care sunt explicațiile specialiștilor?

Ieșenii reîntorși din străinătate refuză locurile de muncă oferite de angajatorii din țară. Toți se gândesc cum să plece mai repede din România. Care sunt explicațiile specialiștilor?

10 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii reîntorși din străinătate care au rămas fără un loc de muncă pe perioada pandemiei de COVID-19 nu s-au angajat în Iași, deși au primit mai multe oferte de muncă. Specialiștii din cadrul AJOFM Iași i-au consiliat în obținerea unui nou job potrivit cu experiența din străinătate, însă ieșenii nu s-au prezentat la interviuri. Ieșenii reîntorși din Danemarca, Italia sau Spania munceau în construcții, transporturi sau aveau grijă de persoanele mai în vârstă

Ieșenii reîntorși din străinătate care au rămas fără un loc de muncă pe perioada pandemiei de COVID-19 nu s-au angajat în Iași, deși au primit mai multe oferte de muncă. Aceștia au refuzat joburile din Iași. Motivul, potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, este faptul că aceștia așteaptă cel mai potrivit moment pentru a pleca din nou în afara țării. Ieșenii care au pierdut locurile de muncă din străinătate câștigau între 1.000 și 1.500 de euro lunar și erau angajați de mai bine de 5 ani în afara țării.

Gabriela Vasilache, director AJOFM Iași: „Cel mai probabil așteaptă momentul potrivit pentru a se reîntoarce în străinătate”

Potrivit directorului AJOFM Iași, Gabriela Vasilache, aceștia au fost contactați telefonic de persoanele revenite în Iași.

„Am primit telefoane de la câteva persoane care au revenit din străinătate după ce și-au pierdut locurile de muncă. E vorba de 7 persoane care au sunat la AJOFM Iași. Au lucrat în domeniul construcțiilor sau au îngrijit bătrânii. Noi le-am oferit tot suportul de care au nevoie pentru a-și găsi un loc de muncă în Iași, noi mediem relațiile dintre angajați și angajatori, însă am înțeles că nu au fost la niciun interviu. Cel mai probabil așteaptă momentul potrivit pentru a se reîntoarce în străinătate”, a spus Gabriela Vasilache, director executiv în cadrul AJOFM Iași.

În domeniul construcțiilor din Iași sunt puse la dispoziția celor interesați 339 de oferte de muncă

Unul dintre ieșenii care și-au pierdut locul de muncă în Danemarca, lucra în domeniul construcțiilor și a căutat un job tot în acest domeniu. Salariul oferit aici este mai mic comparativ cu cel din Danermarca. Astfel, ieșeanul primea 1.500 de euro lunar și avea masa și cazarea asigurate. În Iași, salariul obținut în domeniul construcțiilor este cuprins între 2.500 și 4.000 de lei lunar.

„Au sunat la noi, i-am ajutat să-și găsească un loc de muncă. Angajatorii din acest domeniu au nevoie acum de angajați, iar cei veniți din străinătate primesc oferte de la mai mulți angajatori”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.

O ieșeancă a rămas fără loc de muncă după ce bătrâna de care avea grijă a murit. Femeia vrea să plece din nou în străinătate

O ieșeancă revenită în țară după ce a lucrat ca badantă în Italia câștiga 1.000 de euro lunar. Femeia în vârstă de 48 de ani vrea să se reîntoarcă în Italia pentru a face același lucru: să îngrijească bătrâni. Femeia are deja 7 ani de muncă în străinătate și a fost nevoită să revină în Iași după ce bătrâna de care avea grijă a decedat după ce s-a îmbolnăvit cu noul coronavirus. În situația ei sunt mai multe ieșence care au revenit în localitățile natale și așteaptă un telefon de la firmele de recrutare pentru a pleca din nou în Italia. Specialiștii din cadrul AJOFM Iași au consiliat aceste persoane care și-au căutat un loc de muncă în Iași.

AJOFM Iași a acordat asistență pentru căutarea unui loc de muncă unui număr de 5.865 de persoane

Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele din Iași care se află în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a AJOFM Iași, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea forței de muncă, modificată și completată. Numărul persoanelor care au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidență ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecției sociale privind acordarea indemnizației de șomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 5.865 de persoane.

Ieșenii au la dispoziție 666 locuri de muncă vacante la diverse companii din Iași, în perioada 22-29 iulie 2020

Angajatorii din județul Iași au pus la dispoziția celor interesați sute de locuri de muncă vacante. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Fortei de Muncă (AJOFM) Iași, în perioada 5-12 august 2020 sunt disponibile 760 de posturi libere. Dintre acestea, 294 de posturi sunt destinate celor care vor să se angajeze în domeniul servicii, iar alte 339 oferte de muncă sunt disponibile în domeniul construcțiilor. În domeniul confecții se pot angaja 67 de persoane. De asemenea, 56 de joburi sunt disponibile în domeniul industrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *