Prima pagină » Economic Local » Ieșenii primesc banii pentru afacerile din domeniul nonagricol în februarie 2022
Ieșenii primesc banii pentru afacerile din domeniul nonagricol în februarie 2022

Ieșenii primesc banii pentru afacerile din domeniul nonagricol în februarie 2022

20 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care au cerut bani de la AFIR pentru afacerile din domeniul nonagricol vor primi fondurile europene începând cu luna februarie 2022. Specialiștii estimează că luna viitoare va fi publicat primul raport de selecție pentru cererile depuse în submăsurile 6.2 și 6.4 care presupun investiții în mediul rural, în afaceri nonagricole

Ieșenii primesc banii pentru afacerile din domeniul nonagricol în luna februarie 2022, după ce va fi publicat primul raport de selecție pentru submăsurile 6.2- Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și 6.4- Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole. Banii alocați de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în cadrul sesiunilor de finanțare deschise anul trecut au fost epuizați în 5 zile. Ieșenii au depus 67 de proiecte în submăsura 6.2, în valoare de 4,1 milioane de euro. Din Iași au fost depuse 22 de cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro, în submăsura 6.4.

Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar din Iași sunt micro-întreprinderile și întreprinderile neagricole mici existente și nou-înființate, adică start-up-urile din mediul rural. Altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole autorizați cu statut minim pe PFA (n.r. – persoană fizică autorizată), care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi și întreprinderi mici.

Ieșenii primesc banii pentru afacerile din domeniul nonagricol, pentru producție, meșteșugărit sau servicii

Activitățile eligibile la finanțare sunt cele de producție, cele meșteșugărești sau cele din domeniul serviciilor. De exemplu, procesarea uleiurilor esențiale.

Suma maximă ce poate fi acordată unui beneficiar din Iași este în valoare de 200.000 de euro, dar antreprenorii trebuie să vină cu partea de co-finanțare, respectiv 30 la sută din valoarea proiectului. Suma minimă ce poate fi acordată unui beneficiar din Iași este de de 50.000 de euro. Un procent important din numărul de proiecte depuse în cele două submăsuri este pentru modernizarea unor cabinete medicale. Medicii din Iași vor să dezvolte afaceri de succes cu cabinetele din mediul rural. În perioada 2014-2020 au fost virate fonduri europene de aproape 3 milioane de euro în afacerile din domeniul nonagricol, din Iași.

Agricultorii din Iași au încasat fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro

Fermierii din Iași au încasat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare de 3 milioane de euro pentru proiectele depuse în ultimii doi ani, eligibile la finanțare. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea banilor europeni pentru regiunea Nord-Est, cele mai mari sume au fost acordate către fermierii din Iași care vor să înființeze livezi, sere cu legume sau să cumpere utilaje agricole.

Sumele primite de beneficiarii din județ, la începutul acestui an, sunt cuprinse între 15.000 și 300.000 de euro, cele mai mari fiind pentru ieșenii care vor să achiziționeze utilaje agricole performante cu banii de la Uniunea Europeană. AFIR a virat în total, în conturile beneficiarilor de fonduri europene din Iași, 111 milioane de euro. Banii au fost solicitați în perioada 2014-2020 pentru investiții în mediul privat sau în cel public. Banii pentru ieșenii care vor să dezvolte afacerile din domeniul nonagricol vor fi plătiți după ce va fi publicat raportul de selecție a dosarelor depuse, în luna februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *