Prima pagină » Economic Local » Ieșenii pot primi indemnizația de șomaj din țările unde au muncit, chiar dacă locuiesc în România. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi banii
Ieșenii pot primi indemnizația de șomaj din țările unde au muncit, chiar dacă locuiesc în România. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi banii

Ieșenii pot primi indemnizația de șomaj din țările unde au muncit, chiar dacă locuiesc în România. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi banii

14 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii pot primi indemnizația de șomaj, dacă au muncit în străinătate, dar au venit în România să își caute un loc de muncă. Transferul indemnizației de șomaj se poate face pentru maxim 6 luni. Statul unde au muncit ieșenii plătește indemnizațiile. La AJOFM Iași sunt înregistrați 25 de beneficiari

Ieșenii care au muncit în străinătate și au intrat în șomaj, dar vor să se întoarcă în țară pentru câteva luni să își caute un loc de muncă, pot să solicite transferul indemnizației de șomaj din țara unde au lucrat, dacă se află în Uniunea Europeană. O parte dintre ieșeni au depus deja toate documentele la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

„Exportul indemnizației de șomaj se poate face pentru 3 luni, cu posibilitatea de prelungire de până la 6 luni. Sunt state care aprobă prelungirea acordării indemnizației în alt stat european, pentru maxim 6 luni. În general, beneficiarii înregistrați la noi primesc pentru 3 luni. Potențialii beneficiari vin aproape zilnic și depun documentele la noi. În acest an avem înregistrate 25 de persoane care au exportat indemnizația de șomaj”, susține Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Ieșenii pot primi indemnizația de șomaj din țările unde au muncit

Potențialii beneficiari trebuie să vină la sediul AJOFM Iași cu buletinul și formularul U2 pe care îl primesc de la instituția competentă în materie de șomaj din statul care a stabilit dreptul de șomaj, unde persoana se înregistrează înainte de a pleca din statul respectiv. În primele 30 de zile de la solicitarea depusă de o persoană, aceasta este la dispoziția statului unde și-a deschis dreptul de șomaj. Abia după 30 de zile poate solicita exportul într-un alt stat membru UE. U2 este formular standard care circulă în toate statele din Uniunea Europeană și poate fi descărcat de pe site-ul: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/transferring-unemployment-benefits/index_ro.htm.

Acesta le dă dreptul persoanelor să transfere indemnizațiile de șomaj. Pe toată perioada în care a solicitat transferul, persoana din România care primește indemnizația trebuie să facă dovada că își caută un loc de muncă în România, se înregistrează la agenția unde are domiciliul și va respecta procedurile de control din România. Astfel, se prezintă la cursuri de mediere și poate face cursuri de formare profesională.

„Practic se aplică legislația de la noi. Sunt persoane care au făcut un curs de formare la noi, cât au stat în Iași. Unele dintre ele și-au găsit un loc de muncă după 3 luni în care primesc șomajul din străinătate”, mai spune Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Ultimele date arată că rata șomajului din Iași este în continuare în jurul valorii de 3 la sută.

Transferul indemnizației de șomaj se face o singură dată

După ce a trecut perioada de 3 luni, ieșenii trebuie să se întoarcă în statul care le-a deschis dreptul de șomaj, cu condiția să nu fi expirat ajutorul. De exemplu, un ieșean care lucrează în Franța devine șomer și are dreptul la indemnizație de șomaj timp de un an.

Vrea să vină acasă, solicită exportul indemnizației pentru 3 luni, cât stă acasă, urmează toate procedurile, respectiv cele din Franța și din România, se întoarce în Iași, stă 3 luni în șomaj, anunță statul francez că și-a găsit un loc de muncă. Dacă nu se angajează atunci, anunță statul francez că se întoarce și primește în continuare indemnizația de șomaj încă 9 luni, până expiră perioada de un an.

Cei care solicită exportul indemnizației o pot face o singură dată, la începutul sau sfârșitul perioadei de șomaj. Statul unde au muncit ieșenii în străinătate plătește șomajul, care poate fi de câteva sute de euro pe lună sau peste 1.000 de euro, în funcție de statul respectiv. Firmele din Iași se pregătesc de disponibilizări, potrivit specialiștilor din domeniul muncii.

Pe de altă parte, ieșenii care vor să obțină indemnizația de șomaj din România pot depune documentele la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă unde au domiciliul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`