Prima pagină » Economic Local » Ieșenii pot obține talonul de pensie electronic. Iată ce pași trebuie să urmeze pensionarii
Ieșenii pot obține talonul de pensie electronic. Iată ce pași trebuie să urmeze pensionarii

Ieșenii pot obține talonul de pensie electronic. Iată ce pași trebuie să urmeze pensionarii

06 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii pot obține talonul de pensie electronic după ce se înscriu pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Începând cu luna aprilie 2022, doar la cererea beneficiarilor, prin acord scris, talonul de pensie va fi trimis electronic

Pensionarii din Iași pot să beneficieze, din această lună, de un talon de pensie electronic, dacă vor să nu mai primească banii de la poștaș. Potrivit specialiștilor din cadrul Casei Județene de Pensii Iași oricine poate să primească acest talon dacă respectă pașii de obținere al acestuia.

”Pentru a obține talonul de pensie electronic, pensionarii trebuie să deschidă un cont online pe portalul Casei Naționale de Pensii. Sunt 40 de pensionari care primesc tichetul electronic. Doar cei care primesc acum plata în cont pot să solicite talonul electronic. Noi facem plata în cont pentru 80.000 de pensionari din Iaşi”, susține Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.

Câteva zeci de persoane din Iași au solicitat deja talonul de pensie electronic, însă au apărut probleme la încărcarea documentelor, în primele zile de înscriere. Reprezentanții Casei de Pensii au anunțat că acestea s-au rezolvat.

Pașii pe care trebuie să-i urmeze ieșenii care vor talonul de pensie electronic

Astfel, cei care vor să obțină talonul de pensie electronic trebuie să urmeze mai mulți pași. Orice pensionar din Iași trebuie să aibă o adresă de mail validă, apoi trebuie să acceseze site-ul Casei Naționale de Pensii pentru a-și deschide un cont online. Aici completează un formular, iar site-ul îi generează o cerere. Cu cererea printată, pensionarul merge la Casa Județeană de Pensii, unde angajații instituției îi verifică documentele și îi activează contul.

Tot de aici, pensionarii primesc o foaie cu 8 instrucțiuni, pentru a putea accesa contul online. Pensionarul va primi pe email un link care este valabil 72 de ore. Odată accesat link-ul, sistemul îl va obliga să își seteze o parolă, apoi va primi o nouă cerere pe care pensionarul trebuie să o printeze, semneze, scaneze și să o indroducă în platformă. Abia atunci va fi generat documentul de informare, adică talonul electronic. Noi bilete de tratament sunt disponibile pensionarilor ieșeni.

O parte dintre pensionari trebuie să returneze banii primiți în luna ianuarie 2022

Specialiștii Casei de Pensii Iași au verificat dosarele pensionarilor care au primit ajutoarele financiare în valoare de maxim 1.600 de lei în luna ianuarie 2022. În urma verificărilor au ajuns la concluzia că o parte dintre aceștia sunt buni de plată, pentru că au primit banii necuvenit. Astfel, 95 de persoane trebuie să returneze 95.100 de lei. De asemenea, 800 de pensionari nu au primit ajutorul financiar în luna ianuarie 2022, deși se încadrau. Potrivit specialiștilor Casei de Pensii Iași, îl vor primi în luna aprilie 2022.

Mai mult, în luna ianuarie 2022, după ce au fost făcute plățile către pensionari, ieșenii au depus sesizări la Casa de Pensii, fiind nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar de maximum 1.200 de lei în luna ianuarie 2022, deși se încadrau în plafonul stabilit de Ordonanța de Urgență. Pensionarii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de 91 de milioane de lei. Acești ieșeni pot solicita talonul electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`