Prima pagină » Local » Ieşenii pot lăsa medicamentele neutilizate sau expirate într-un punct de colectare, la Institutul Regional de Oncologie

Ieşenii pot lăsa medicamentele neutilizate sau expirate într-un punct de colectare, la Institutul Regional de Oncologie

02 dec. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Începând cu data de 25 noiembrie 2024, ieşenii pot lăsa medicamentele neutilizate sau expirate la Institutul Regional de Oncologie. În acest sens, la parterul Ambulatoriului Extern al IRO Iaşi s-a amenajat un spațiu special.

La Institutul Regional de Oncologie Iași funcționează un punct de colectare a medicamentelor neutilizate sau expirate

De câteva zile, în cadrul IRO Iaşi funcţionează un punct de colectare a medicamentelor neutilizate şi/sau expirate. Ieșenii au acces la acest punct de colectare de luni până vineri, între orele 08:00 și 14:00.

„Începând cu data de 25 noiembrie, ieșenii pot lăsa deșeurile de medicamente în recipienți speciali, clasificați pe coduri de culoare, amplasați în holul de la parterul Ambulatoriului Extern al IRO (corpul de clădire C, de la intrarea în institut dinspre strada General Henri Mathias Berthelot). Punctul de colectare este accesibil în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08:00 și 14:00. Populația poate lăsa medicamentele expirate sau/și cele pe care nu le mai utilizează în cei 4 recipienți cu sistem antiretur, după cum urmează: 1. Pentru colectarea deşeurilor de medicamente citotoxice şi citostatice, cod 18.01.08*, recipientul este prevăzut în interior cu sac din polietilenă de culoare roșie care să nu permită scurgeri de lichid; 2. Pentru colectarea deşeurilor de medicamente, altele decât cele citotoxice şi citostatice, cod 18.01.09, recipientul este prevăzut în interior cu sac din polietilenă de culoare galbenă; 3. Pentru colectarea deşeurilor de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potenţial înţepător-tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale etc.) se colectează în recipiente specifice deșeurilor întepătoare-tăietoare medicale, prevăzute cu sisteme de închidere temporară și definitivă; 4. Pentru colectarea deşeurilor de medicamente aflate în recipiente sub presiune se plasează un recipient separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmează circuitul deşeurilor reciclabile”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Toate spitalele sunt obligate să amenajeze puncte de colectare a medicamentelor neutilizate şi/sau expirate

Spitalele sunt obligate să amenajeze centre de colectare în care populația să poată aduce medicamente expirate sau nefolosite. În localitățile mici, unde nu sunt spitale, administrațiile respective sunt obligate să amplaseze containere lângă dispensare sau cabinetele medicale. Măsura amintită se aplică și pentru entitățile private, fără excepție. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, însă abia în luna aprilie 2024 au fost enunțate și normele metodologice. Legea 269 din 10 octombrie statuează că tot ce înseamnă medicamente trebuie colectate în curțile unităților spitalicești. Prin urmare, managerii spitalelor sau ai dispensarelor sunt obligați să pună la dispoziția oamenilor și a pacienților containere pentru medicamente expirate. Sub nicio formă, medicamentele ieșite din termen nu pot fi aruncate la gunoi ori în toaletă. Sunt considerate deșeuri periculoase și pot polua solul și apa cu diferiți compuși care pot pune în pericol sănătatea oamenilor.

„Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.”, se menționează în documentul oficial.

Pe lângă containerele pentru medicamente expirate, managerii spitalelor vor monta și sisteme de supraveghere, agenți de pază care să monitorizeze recipientele cu deșeurile medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025