Prima pagină » Local » Ieșenii pot călători de la Iași la Ciurea în doar 13 minute, cu trenul metropolitan. Condițiile însă lasă de dorit, mai ales când vine vorba despre grupul sanitar din vagoane

Ieșenii pot călători de la Iași la Ciurea în doar 13 minute, cu trenul metropolitan. Condițiile însă lasă de dorit, mai ales când vine vorba despre grupul sanitar din vagoane

06 ian. 2022, 02:00,
George Popa în Local

Ieșenii care călătoresc des pe ruta Iași – Ciurea pot alege să parcurgă această distanță cu trenul metropolitan. Prețul unui bilet este de 3 lei și 40 de bani, în schimb se aplică și diferite reduceri. Studenții beneficiază de 50 la sută reducere, pe când cei care achiziționează bilet dus – întors beneficiază de o reducere de 10 la sută, însă condițiile din vagoane lasă de dorit, mai ales când vine vorba despre grupurile sanitare din vagon

Ieșenii care aleg să circule cu trenul metropolitan de la Iași la Ciurea, sau invers, nu trebuie să se aștepte la cele mai bune condiții de călătorie, mai ales când vine vorba despre curățenia de la grupurile sanitare din tren. Reporterii BZI au călătorit cu trenul pe ruta Iași – Ciurea pentru a observa și relata condițiile din tren. În vagon, compartimentele sunt curate, excepție făcând unele scaune care au tapițeria ruptă sau pătată.

Pe alocuri lipseau unele capace care erau menite să restricționeze accesul persoanelor la componentele trenului. De exemplu, într-unul dintre compartimentele vagonului, lipsea un capac de la panoul de control, astfel oricine putea atinge componentele din spatele panoului. Mai mult de atât, sistemul de încălzire degaja prea multă căldură în compartimente, iar după ce trenul s-a pus în mișcare, compartimentele s-au răcit imediat. Cu toate acestea, timpul de parcurgere a celor 8 kilometri dintre Iași si Ciurea este de doar 13 minute, în condițiile în care, cu autobuzele Companiei de Transport Public Iași, aceeași distanță este parcursă în aproximativ 40 de minute.

Cea mai mare problemă a trenului este grupul sanitar

Călătorii care circulă cu trenul metropolitan nu beneficiază de un grup sanitar igienizat corespunzător. Un miros greu se resimte imediat ce se deschide ușa toaletei. Pe lângă miros, curățenia toaletei lasă mult de dorit. Se pot observa cu ochiul liber diversele pete de pe podeaua toaletei, de pe chiuvetă sau de pe vasul de toaletă. Există și două bucăți de săpun la toaletă, însă acestea nu ajută la nimic, din cauza faptului că nu curge apă la robinet.

Mai mult de atât, spațiul nu a mai fost tratat din luna august a anului trecut, atunci când s-au folosit soluțiile ”Cyaertox” și ”Ratex”, după cum scrie pe biletul de revizie a vagoanelor din Iași, lipit deasupra ușii toaletei. Toate aceste aspecte deplorabile sunt completate de pereții toaletei, care sunt plini de diferite pete. Călătorii știu însă toate aceste aspecte neplăcute și preferă să nu utilizeze toaleta din tren decât în cazuri excepționale. În Gara Ciurea, călătorii se vor lovi iar de o poartă închisă dacă vor să acceseze toaleta. Dacă aceștia doresc să utilizeze sala de așteptare, vor trebui să suporte condițiile, care includ pereții murdari și diferite deșeuri lăsate pe băncile din sală.

Cât costă un bilet pentru ruta Iași – Ciurea

Prețul întreg pentru un bilet pe ruta Iași – Ciurea este de 3.40 lei, cu 10 bani mai ieftin decât biletele de călătorie vândute de către Compania de Transport Public Iași pentru aceeași distanță. Însă, Căile Ferate Române oferă diferite reduceri. De exemplu, dacă studenții doresc să circule pe această rută, beneficiază de o reducere de 50 la sută din prețul biletului, astfel aceștia vor achita doar 1.70 lei pentru a parcurge cei 8 kilometri dintre Iași și Ciurea.

Totodată, dacă se achiziționează un bilet dus – întors, se aplică o reducere de 30 de bani, ceea ce înseamnă un preț de 3.10 lei pentru fiecare bilet. Din Iași către Ciurea pleacă zilnic 11 trenuri, pe când, în sens invers, circulă zilnic 15 trenuri. Motivul pentru care unii ieșeni aleg să se deplaseze cu trenul până în Iași, în detrimentul autobuzelor, este timpul mult mai scurt în care trenul parcurge distanța dintre Iași și Ciurea. Trenul parcurge distanța dintre Iași și Ciurea în 7 până la 13 minute, în funcție de tipul trenului, pe când autobuzele parcurg aproximativ aceeași distanță în circa 35 de minute.

Mersul trenurilor în direcția Iași – Ciurea și retur poate fi consultat mai jos.

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024