Prima pagină » Economic Local » Ieșenii plătesc mai mult pentru un an de vechime în muncă. Când expiră termenul-limită pentru obținerea pensiei
Ieșenii plătesc mai mult pentru un an de vechime în muncă. Când expiră termenul-limită pentru obținerea pensiei

Ieșenii plătesc mai mult pentru un an de vechime în muncă. Când expiră termenul-limită pentru obținerea pensiei

11 ian. 2023, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care vor să cumpere vechime în muncă plătesc mai mult din acest an. Contribuția lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, care s-a majorat de la 1 ianuarie 2023, ajungând la 3.000 de lei. Astfel, ieșenii vor plăti, pe lună, 25 la sută din salariul minim pe economie, adică 750 de lei

A crescut suma pe care o plătesc ieșenii ce vor să cumpere vechimea în muncă. Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, care s-a majorat de la 1 ianuarie, ajungând la 3.000 de lei, şi este în proporţie de 25 la sută. Astfel, dacă ieșenii plăteau anul trecut 638 de lei pentru o lună de vechime, anul acesta plătesc 750 de lei. Un an de vechime în muncă a ajuns să coste 9.000 de lei.

Cei care nu au stagiul complet de cotizare pentru pensie, respectiv 15 ani, dar au vârsta împlinită pentru a ieși pensie, pot plăti pentru maxim 6 ani de vechime în muncă. Astfel, dacă o persoană a cotizat timp de 9 ani la Casa de Pensii Iași și mai are nevoie de 6 ani de vechime în muncă pentru a avea stagiul minim de cotizare, va plăti 54.000 de lei pentru această perioadă. Banii pot fi plătiţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu Casa de Pensii Iași.

Termenul-limită pentru obținerea vechimii în muncă este 31 august 2023, însă această măsură ar putea fi prelungită. Numărul ieșenilor care au plătit pentru vechimea în muncă este în creștere, din 2020 până în prezent fiind încheiate 1.193 de contracte.

Ieșenii pot cumpăra vechime în muncă

Chiar dacă cei mai mulți cumpără vechime în muncă pentru pensia minimă, aceștia pot să plătească mai mulți bani, care îi ajută să obțină o pensie mai mare. Astfel, cei care plătesc suma minimă pentru vechimea în muncă vor primi pensia minimă. Dacă în ceilalți ani au încasat un salariu lunar mai mare decât cel minim, se calculează cea mai mare sumă din toți anii cotizați.

Pentru a verifica ce vechime în muncă au, ieșenii trebuie să își facă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii și să completeze un formular cu datele personale. Mare parte din cei care își cumpără vechimea în muncă sunt persoane ce au muncit în străinătate. Este și cazul unei ieșence care a plătit o sumă uriașă pentru a cumpăra vechimea în muncă. Aceasta a achitat 45.936 de lei pentru 6 ani de vechime în muncă, necesari pentru a ajunge la stagiul minim de cotizare, respectiv de 15 ani.

Ieșenii primesc pensii mai mari în acest an

Începând cu ianuarie 2023, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, ce este prevăzută de OUG nr. 6/2009, privind instituirea pensiei minime garantate, este de 1.125 de lei. În anul 2022, valoarea pensiei minime era de 1.000 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2023, punctul de pensie a crescut, ajungând la 1.785 de lei, cu 12,5 la sută, comparativ cu 2022. În prima lună din an, pensiile distribuite prin Oficiile Poștale se vor achita în perioada 5 ianuarie – 18 ianuarie 2023.

Drepturile de pensie achitate în conturile bancare se vor vira pe 12 ianuarie 2023. În cazul în care nu sunt găsiți la domiciliu în această perioadă, pensionarii își pot ridica drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale. Cu toate acestea, pensionarii trebuie să știe că pot face acest lucru doar în termen de două zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii.

În Iași sunt aproximativ 160.000 de pensionari.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024