Prima pagină » Economic Local » Ieșenii plătesc mai mult în 2022 pentru nunta perfectă. Prețurile la meniuri au crescut, ajungând și la 500 de lei, de persoană
Ieșenii plătesc mai mult în 2022 pentru nunta perfectă. Prețurile la meniuri au crescut, ajungând și la 500 de lei, de persoană

Ieșenii plătesc mai mult în 2022 pentru nunta perfectă. Prețurile la meniuri au crescut, ajungând și la 500 de lei, de persoană

06 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii plătesc mai mult în acest an dacă vor să aibă nunta perfectă. Prețurile la mâncare, decorațiuni, muzică sau servicii foto și video au crescut

Nunțile organizate în acest an, în Iași, vor fi mai scumpe. Creșterea prețurilor la gaze, electricitate, combustibil sau materia primă folosită pentru prepararea mâncărurilor au generat scumpiri care se vor regăsi în prețul final plătit de miri pentru evenimentul perfect. Specialiștii spun că dacă în anii precedenți o nuntă costa 10.000 de euro, anul acesta mirii plătesc cu 1.000 până la 3.000 de euro mai mult. Patronii restaurantelor din Iași care nu au mărit încă prețurile la meniuri spun că o vor face pentru că sunt nevoiți, în contextul scumpirilor.

„Vor fi creșteri de 10-20 la sută la meniu, respectiv la mâncare, băuturi și decoruri. În cazul nostru, mirii pot să aleagă din mai multe feluri de mâncare, toate combinațiile pe care le vor, și costă 34 de euro. Este inclus aperitiv și două feluri de mâncare. Noi avem băuturi all inclusive și ne ocupăm și de partea de decoruri. Nu am mărit prețurile pentru contractele deja semnate, dar pentru evenimentele cu contracte noi sau cele din anul 2023 vom fi nevoiți să creștem prețurile”, susține Anca Suciu, unul dintre fondatorii restaurantului City View.

Ieșenii plătesc mai mult pentru a avea nunta perfectă

Cuplurile care vor să facă nunta în anul acesta sau în anii următori, dar nu au semnat contractele, vor plăti pe meniuri de la 250 la 500 de lei, cu 20 sau 30 la sută mai mult, în funcție de restaurant și preparate incluse în meniu. Mirii vor plăti mai mult și pentru serviciile foto și video. Astfel, dacă în urmă cu doi ani cel mai ieftin pachet complet costa 800 de euro, acum prețul este de 1.000 de euro, iar cel mai scump pachet 1.500-1.700 de euro. Specialiștii din domeniu spun că prețurile au crescut la accesorii, combustibil și se regăsesc în prețul final.

„S-au scumpit toate, inclusiv aparatele de fotografiat, accesorii, combustibilul. Bineînțeles că toate aceste scumpiri se văd în prețul final al serviciilor. Anul acesta sunt evenimente, avem solicitări pentru nunți care se fac și în timpul săptămânii”, a spus Paul Covalschi, fotograf din Iași.

Dacă vor să aibă la nuntă o formație, mirii plătesc câteva sute de lei în plus. Astfel, dacă în anii precedenți pe piață eru formații care cereau 1.000 de euro pentru a cânta la nuntă, anul acesta prețul cerut este de minim 1.500 de euro. Prețurile pentru decorațiunile din sala de evenimente au crescut cu 10-20 la sută, susțin florarii. Aranjamentele florale costă de la 1.000 până la câteva mii de euro. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că o tânără din Iași vrea să facă nunta în vie.

Au crescut și prețurile la aranjamentele florale

Florarii din Iași spun că vor realiza aranjamente florale și decorațiunile pentru sălile de evenimente până în toamnă, fiind nunți chiar și în timpul săptămânii.

„Anul acesta, ca și în ultimii doi ani, miresele preferă aranjamente aerisite, care nu au multe flori, cu alb și verde. Nu vor ceva pompos, cum era înainte stilul american, cu multe flori. Noi folosim anul acesta hortensii, trandafiri albi, plante uscate printre flori. A crescut prețul la flori, la depozite, astfel că un aranjament poate să coste cu 20-30 la sută în plus, adică de la 40 de lei în sus”, susține Adriana, florăreasă.

În anul 2021, cuplurile care s-au căsătorit au vrut să aibă nunți speciale. Astfel, se pot face nunți în aer liber și în anul 2022, dar ieșenii plătesc mai mult.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *