Prima pagină » Titlurile zilei » Ieșenii plătesc averi pe apartamentele de lux! Nu se uită la bani, chiar dacă totul se scumpește. Care sunt cele mai căutate zone – FOTO
Ieșenii plătesc averi pe apartamentele de lux! Nu se uită la bani, chiar dacă totul se scumpește. Care sunt cele mai căutate zone - FOTO

Ieșenii plătesc averi pe apartamentele de lux! Nu se uită la bani, chiar dacă totul se scumpește. Care sunt cele mai căutate zone – FOTO

24 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșenii vor să se mute în apartamente spațioase, pentru care plătesc între 84.000 și 120.000 de euro. Potrivit specialiștilor în imobiliare, cererea a crescut cu 20 până la 30 la sută în ultimele 6 luni. O veste îngrijorătoare este faptul că s-au scumpit materialele de construcții care determină o creștere a prețului apartamentelor

Specialiștii în imobiliare din Iași susțin că, începând din toamna anului 2020, a crescut interesul ieșenilor pentru achiziția de apartamente cu 3 sau 4 camere. Prețul pe metru pătrat este cuprins între 1.200 și 1.400 de euro. Dacă zonele periferice ale orașului sunt preferate de ieșenii care se mută cu familia în locuințele spațioase, sunt și clienți care preferă zonele Bucium, Copou sau Little Texas (Moara de Vânt).

„Trecerea de la apartament la casă s-a văzut în a doua jumătate a anului 2020, pe fondul pandemiei. Din toamna anului trecut însă a început să crească cererea și pentru achiziția de apartamente mai mari, cu 3-4 camere. În această perioadă sunt căutate mai ales aceste locuințe, în zona Copou, Little Texas, Bucium. Prețurile sunt cuprinse între 1.200 și 1.400 de euro pe metrul pătrat. Un apartament cu 3 camere, confort 1, are o suprafață de 70 de metri pătrați, în medie. Se observă că au crescut vânzările în această zonă, în ultimele luni, comparativ cu anul precedent”, susține Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Clienții din Iași plătesc între 1.200 și 1.400 de euro, metrul pătrat, pentru apartamentele spațioase

Finisajele sunt de cea mai bună calitate, iar dacă unii aleg să facă un credit bancar pentru a achiziționa noua locuință, alții plătesc cu banii cash.

„Cei care construiesc astfel de apartamente folosesc și materiale de calitate, pun centrale de calitate, calorifere de aluminiu, geamuri mari, camerele sunt luminoase, folosesc vată bazaltică la izolația blocului, care este un izolator bun, blocul nu ia foc, menține căldura. Apartamentele sunt placate cu marmură, se folosesc materiale scumpe, de la firme cunoscute, clienții vor șeminee în locuințe, e o modă acum. Cei care se mută în apartamente spațioase sunt familiile, care renunță la apartamentele cu două camere, le vând și mai fac un credit bancar pentru a avea suma necesară achiziției noii locuințe sau cumpără cu banii cash. Am observat că procentul e undeva la jumătate pentru cei cu credite și cei cu banii cash”, mai spune Ana Maria Roșca.

Clienții plătesc pentru apartamentele spațioase fie cu banii cash, fie cu banii obținuți din credite bancare

Cei care vor să achiziționeze apartamentele cu 3 sau 4 camere sunt ieșenii cu 2 sau 3 copii, care au nevoie de mai mult spațiu pentru familie.

„Sunt persoane care au petrecut timp îndelungat acasă, de teama îmbolnăvirii cu COVID-19, dar și odată cu mutarea serviciului în online mulți iau decizia să cumpere apartamente spațioase, cu 3 sau 4 camere. Nu se grăbesc să le cumpere, ci se informează înainte de plăti pentru apartamentul achiziționat, sunt familiști, cu copii”, susține Laura Lișman, specialist în imobiliare.

Ieșenii familiști caută apartamentele de la periferia orașului, unde sunt departe de aglomerație.

„Vor liniște, mai ales cei care au avut vecini gălăgioși, care au făcut modificări în apartamente, se plâng de faptul că au nevoie de liniște. Își amenajează un mic spațiu care ține locul biroului de la serviciu, pentru care lucrează de acasă”, susține Cristian Ionașcu, specialist în imobiliare, din Iași.

A crescut prețul materialelor de construcții, ceea ce determină o scumpire a prețului locuințelor

O schimbare importantă de pe piața imobiliară din Iași care se observă în ultima lună este creșterea prețurilor la materialele de construcții. La ciment și cărămidă este o creștere de 15-20 la sută, la fier, de 30 la sută, iar la vopsea, de 10 la sută, comparativ cu anul 2020. Aceste scumpiri se vor vedea și în prețul final al unui apartament care va crește până la sfârșitul anului 2021, potrivit specialiștilor în imobiliare.

„A crescut prețul materialelor de construcții și va crește în continuare. Acest lucru se va reflecta în prețul final al apartamentului. Vor fi mai scumpe apartamentele cu 200-300 de euro metrul pătrat, până la sfârșitul acestui an. Prețul la materialele de construcții a crescut cu 40 la sută”, mai spune Ana Maria Roșca.

S-au scumpit inclusiv apartamentele din blocurile vechi.

„Un apartament în Tătărași pentru care clientul plătea 1.000 de euro metrul pătrați, plătește acum 1.100-1.150 de euro. Iar investiții trebuie făcute în apartament pentru că nu este nou. Practic, ajungi la aceleași prețuri pentru un apartament dintr-un bloc nou. Se cer multe apartamente la periferia orașului, sunt foarte atenți pentru ce cheltuie banii, pentru ce plătesc. Unele persoane plătesc 4-5 ani rata la bancă pentru un apartament, îl vând și se mută într-un apartament mai spațios. Cunosc oameni care au cumpărat pentru investiții 2-3 apartamente în același bloc”, susține Mila Ursache, specialist în imobiliare.

Astfel, prețurile la casele din Iași au crescut cu până la 10.000 de euro în perioada verii.

În zona metropolitană din Iași au fost demarate mai multe proiecte imobiliare în anul 2020

Prețul unei locuințe cu două camere a ajuns la aproximativ 65.000 de euro, în anumite zone din Iași. Scumpiri sunt și în alte orașe din țară, precum Timișoara, unde prețul unui apartament nou este de peste 1.200 euro/mp. De asemenea, la Cluj, un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro, iar în București, 1.470 de euro. Scumpiri la locuințe au fost încă din anul 2020, în special la case, datorită cererii crescute. De asemenea, în Iași se construiesc blocuri noi mai ales la periferia orașului, unde au fost mai multe reclamații din partea vecinilor nemulțumiți sau a clienților, însă se construiește și în zone precum Bucium sau Copou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025