Ieșenii care vor să obțină renta viageră cuprinsă între 50 și 100 de euro la hectar trebuie să semneze carnetele de rentier până la data de 15 octombrie 2021, la sediul APIA. Sumele sunt pentru fiecare hectar arendat sau înstrăinat. Până în prezent au fost depuse 70 de cereri din partea potențialilor beneficiari
Ieșenii care au carnet de rentier agricol trebuie să le vizeze până la data de 15 octombrie 2021 la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), unde trebuie să se prezinte fizic. Doar un sfert din numărul de beneficiari care au depus anul trecut documentele au venit la sediul instituției pentru a depune documentele. Renta viageră este o sumă de bani care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31 decembrie 2009. Este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul.
Banii pot fi încasați și de moștenitorii rentierului agricol. În cazul decesului rentierului, renta viageră datorată acestuia poate fi încasată de moștenitori dacă se respectă prevederile Legii 247/2005, care presupun ca aceștia să depună mai multe documente la APIA. Printre acestea se numără carnetul de rentier al defunctului, copie a certificatului de deces, a actului de succesiune sau împuternicire/ declarație notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului.
Rentierii agricoli din Iași pot să încaseze între 50 și 100 de euro la hectar
În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate în contul Agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 zile de la data limita anuală de plată, inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestuia, având la bază documentele justificative aferente. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanți nu corespund realității, dreptul de a primi renta viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului, conform prevederilor legale în vigoare.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acord cu investitorul și echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafețele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporțională cu suprafața înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Potrivit APIA Iași, în anul 2020 a fost plătită renta viageră în valoare de 100.000 de lei.
Crescătorii de bovine, din Iași, primesc ajutorul COVID-19 până la finalul acestui an
Alte sume pe care le primesc fermierii din Iași sunt cele din schema pentru ajutorul COVID-19 pentru bovine. Fermierii ieșeni au depus 2.411 de cereri pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte, în schema pentru ajutor COVID-19. Crescătorii care au solicitat ajutoarele financiare vor fi verificați de inspectorii APIA Iași. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 de lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro. Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Specialiștii din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susțin că sectorul bovin a fost grav afectat de situația creată de pandemie, iar datele statistice arata o creștere semnificativă a costurilor de producție în acest domeniu economic.