Prima pagină » Economic Local » Ieșenii pensionari cu deficiențe de vedere nu renunță la proteste în urma recalculării pensiilor. „Vom merge până la capăt”
Ieșenii pensionari cu deficiențe de vedere nu renunță la proteste în urma recalculării pensiilor. „Vom merge până la capăt”

Ieșenii pensionari cu deficiențe de vedere nu renunță la proteste în urma recalculării pensiilor. „Vom merge până la capăt”

06 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Economic Local

Încă sunt probleme cu pensionarii ce se confruntă cu deficiențe de vedere, care amenință cu proteste, în continuare, în urma recalculării pensiilor. În urmă cu câteva zile, reprezentanții Asociației Nevăzătorilor au mers la Guvern pentru lămuriri și soluții, însă situația nu s-a îmbunătățit.

Pensionarii din Iași cu deficiențe de vedere amenință cu proteste

Recalcularea pensiilor și noua lege a creat o adevărată vâlvă în rândul pensionarilor ieșeni. Însă, dacă până acum autoritățile au transmis că nicio pensie nu va scădea după recalculare, persoanele nevăzătoare nu sunt de aceeași părere. Mai mult, aceștia cer ca pensiile să le fie majorate de la 1 ianuarie 2025, și nu pornind de la suma recalculată, care la unii pensionari a scăzut și cu 1.000 de lei. Încă de luni, 2 septembrie, reprezentanții Asociațiilor de Nevăzători au mers la ușa Guvernului pentru soluții, însă se arată dezamăgiți de discuții.

„Întrucât, la acest moment, nu există o ordonanță de urgență sau o măsură care să rezolve această nedreptate, care se face nevăzătorilor, prin noua lege a pensiilor, noi vom continua pregătirile pentru protest. Acesta va avea loc pe 19 septembrie, la ușa Guvernului. Avem pregătite 150 de locuri și încă mai facem înscrieri. Oamenii încă ne caută și își doresc să participe. S-a făcut un grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și reprezentanți ai asociației, dar și din alte asociații, pentru că nu doar nevăzătorii sunt neîndreptățiți, ci și persoane cu alte dizabilități. Iar în acest grup de lucru, se propun, acum, soluții. Vom vedea ce va urma, dar nu dăm înapoi cu protestul, mergem până la capăt”, a declarat Oana Mocanu, președintele Asociației Nevăzătorilor Iași.

La nivelul județului Iași, sunt 1.500 de pensionari cu deficiențe de vedere, afectați de noua recalculare a pensiilor. Aceștia s-au trezit cu pensii scăzute de la 1.800 de lei, la 700 de lei sau de la 1.300 de lei, la doar 500 de lei. Din această cauză, pensionarii ieșeni nevăzători vor merge pe 19 septembrie, la București, pentru a protesta în fața Guvernului.

Asociația Nevăzătorilor din România a transmis joi, 5 septembrie, către Ministrul Muncii, un nou document oficial cu două revendicări, cerând să fie reglementate într-un cadru legal. În plus, aceștia au cerut ca și persoanele cu deficiențe de vedere care se pensionează de la data de 1 septembrie 2024 să beneficieze de un calcul similar cu cel din Legea 263/2010.

Încă sunt probleme cu pensionarii ce se confruntă cu deficiențe de vedere, care amenință cu proteste, în continuare, în urma recalculării pensiilor. În urmă cu câteva zile, reprezentanții Asociației Nevăzătorilor au mers la Guvern pentru lămuriri și soluții, însă situația nu s-a îmbunătățit. Protestul ar urma să aibă loc pe data de 19 septembrie 2024, între orele 10:00 – 15:00, în alveola centrală din Piața Victoriei, București.

Comentarii
  • bravo ciolacule,asta da dreptate !cum naiba mai ai tupeu să ieși in lume !sunteți mai jalnici ca pdl-ul lui băsescu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *