Prima pagină » Local » Ieșenii nu se grăbesc să ridice pastilele de iodură de potasiu! Dr. Liliana Mihailov: „Nu am avut pacienți care să solicite rețeta!”

Ieșenii nu se grăbesc să ridice pastilele de iodură de potasiu! Dr. Liliana Mihailov: „Nu am avut pacienți care să solicite rețeta!”

09 aug. 2022, 02:00, 3 ,
în Local

Ieșenii nu se grăbesc să ridice pastilele de iodură de potasiu, deși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un îndemn către toți românii cu vârste de până în 40 de ani să meargă în farmacii pentru a lua comprimatele. Îndemnul ministrului Sănătății vine după ce forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina

Administrarea pastilelor cu iodură de potasiu este o măsură strict restrictivă. Pentru copiii mai mici de o lună se administrează un sfert de comprimat dizolvat în apă sau în ceai. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 3 ani se va administra o jumătate de pastilă dizolvată în apă sau în ceai. Copiii între 3 și 12 ani vor lua un comprimat de iodură de potasiu, în timp ce la copiii de peste 12 ani și la adulți se vor administra 2 comprimate. În schimb, la adulții de peste 40 de ani nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu. Comprimatele de iodură de potasiu se distribuie doar în cazul în care are loc un accident nuclear.

Dr. Liliana Mihailov: „Să sperăm că nu vom ajunge să folosim aceste pastile!”

Dr. Liliana Mihailov nu a avut până în momentul actul pacienți care să solicite prescripția în baza căreia pot intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu. Cu toate acestea, medicul de familie susține că populația nu a fost suficient informată în legătură cu modul în care se administrează aceste comprimate.

„Nu am avut pacienți care să solicite rețeta pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu. Am înțeles că s-au făcut deja depozite prin farmacii, dar noi nu am fost informați. Mă gândesc că o să primim o informare, inclusiv despre maniera în care trebuie acestea administrate. Poate o să se facă ceva flayere, populația trebuie totuși educată și informată. Cred că așa cum se face reclamă la atâtea, s-ar putea face o reclamă susținută măcar cu o lună-două înainte, încât oamenii să știe foarte clar care este rolul acestor pastile. Totul trebuie standardizat, dar să sperăm că nu vom ajunge să folosim aceste pastile”, a declarat medicul de familie Liliana Mihailov.

La nivelul județului Iași, există 22 de farmacii implicate în distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, 16 dintre aceste fiind situate pe raza orașului Iași. De asemenea, ieșenii pot ridica pastilele și de la farmaciile Catena din Dancu, Hârlău, Pașcani, Tomești și Târgu Frumos.

Alexandru Rafila îi îndeamnă pe românii cu vârste de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe românii de până la 40 de ani să ridice în cel mai scurt timp cu putință pastilele de iodură de potasiu.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila consideră că după ultimele evenimente din Ucraina este posibil ca tot mai mulți pacienți să se adreseze medicilor de familie pentru a ridica prescripția în baza căreia pot intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu.

„Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun. Dar probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina cererea va crește. Însă medicii de familie trebuie să elibereze o prescripție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”, a adăugat Alexandru Rafila.

Trebuie precizat că pastilele de iodură de potasiu se recomandă să fie administrate doar de către populația cu vârste sub 40 de ani, în termen de 40 de ani de la producerea unui accident nuclear.

Declarațiile lui Alexandru Rafila privind ridicarea pastilelor de iodură de potasiu vin în contextul în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, atac în care au loviți trei senzori de radiații.

Comentarii
  • Radiatiile se pot masura ? Cine le masoara in Romania ?

  • In 1986 la incidentul de la Cernobil nu am primit nicio pastila

  • In 1986 la incidentul de la Cernobil nu am primit nicio pastila fiica mea a murit in 1992 la varsta de aproape 15 ani nu au destribuit pastile de iodura de potasiu in IASI sub nicio forma chiar nu va abtineti sa mantiti? Acum vreau aceste pastile pentru fiul meu care se incadreaza la varstra. Sper din tot sufletul sa nu mai traiesc impactul pierderii singure fiice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *