Ieșenii nu primesc fonduri de la Uniunea Europeană pentru procesarea sau marketingul produselor agricole. Niciun proiect din Iași care a fost depus în submăsura 4.2 nu a fost selectat la finanțare
Ieșenii nu primesc niciun euro de la Uniunea Europeană pentru procesarea sau marketingul produselor agricole. Niciun proiect depus în sesiunea deschisă în submăsura 4.2 – Procesarea și marketingul produselor agricole, derulată în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, nu a fost selectat la finanțare. Fermierii din Iași au avut la dispoziție 182 de milioane de euro, dar interesul a fost scăzut pentru obținerea acestor fonduri europene. Au fost depuse doar 2 proiecte, dar acestea nu au fost suficient de bune pentru a atrage investițiile pentru extinderea, modernizarea și procesarea produselor agricole. Astfel, fermierii puteau obține fonduri europene cuprinse între 600.000 de euro și 1,2 milioane de euro.
Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative sau de 40 la sută pentru alte întreprinderi. Menționăm că, în cazul investițiilor colective, intensitatea sprijinului poate crește cu 20 la sută, finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR fiind, astfel, de 70 la sută din valoarea totală eligibilă a investiției. Ultimele proiecte aprobate pentru acest tip de investiții au fost cele din domeniul panificației.
Ieșenii nu primesc banii europeni solicitați în submăsura 4.2
Nici fermierii din celelalte județe din țară nu au fost interesați de accesarea acestor fonduri alocate submăsurii 4.2. Doar 10 proiecte au fost aprobate la finanțare din toată țara. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), banii vor intra în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an. Banii care au rămas neabsorbiți vor fi direcționați către alte submăsuri de finanțare. În această perioadă, este deschisă o sesiune de finanțare pentru investițiile din domeniul pomicol. Ieșenii pot accesa de la AFIR între 100.000 și 1,5 milioane de euro.
Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole se desfășoară până la 12 decembrie 2022. AFIR pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro.
Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru înființarea livezilor
Prima opțiune pentru realocarea fondurilor neutilizate este componenta de înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing, cea de-a doua opțiune este achiziția utilajelor de recoltare, iar cea de-a treia opțiune vizează componenta de înființare, extindere, modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing. Sumele alocate acestui domeniu au fost rapid accesate de ieșenii care au vrut să înființeze livezi cu banii primiți de la AFIR. Astfel, numai în anul precedent s-au înființat livezi cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Ieșenii au investit între 300.000 și 500.000 de euro în plantațiile pomicole din comunele Bălțați, Bârnova, Cristești și Deleni.
Ieșenii nu primesc fonduri europene, dacă nu au punctajul necesar eligibilității sau au proiecte eligibile, dar nu mai sunt fonduri.