Prima pagină » Actualitate » Ieșenii nu mai solicită cardul european de sănătate! Numărul celor care solicită acest document de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași este de 3 ori mai mic decât în anii trecuți
Ieșenii nu mai solicită cardul european de sănătate! Numărul celor care solicită acest document de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași este de 3 ori mai mic decât în anii trecuți

Ieșenii nu mai solicită cardul european de sănătate! Numărul celor care solicită acest document de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași este de 3 ori mai mic decât în anii trecuți

17 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Ieșenii nu mai solicită cardul european de sănătate. Comparativ cu anii precedenți, numărul de carduri eliberate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași este de 3 ori mai mic. Reprezentanții CAS spun că numărul mic de solicitări din anul 2020 se datorează și faptului că de anul trecut, cardul european de sănătate este valabil 2 ani

În lunile mai, iunie și iulie 2020, CAS Iași a eliberat 1.345 de carduri europene de sănătate. Numărul de solicitări este de 3 ori mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, unde au fost înregistrate 3.989 de carduri eliberate. În anul 2018, de la CAS s-au ridicat 3.934 carduri europene de sănătate. Reprezentanții CAS Iași spun că numărul mic de ieșeni care au solicitat acest tip de card se datorează faptului că, începând cu anul trecut, acestea sunt valabile 2 ani. Totodată, pandemia de coronavirus a oprit posibilitatea de călătorie a ieșenilor care nu au mai avut nevoie de asigurare medicală în străinătate.

Valabilitatea cardului european de sănătate s-a prelungit de la 1 la 2 ani

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași a eliberat în ultimele 3 luni un număr extrem de mic de carduri de sănătate comparativ cu anii precedenți. Se înregistrează acestă scădere atât din cauza faptului că ieșenii nu mai pot călători, cât și din cauza faptului că de anul trecut, cardurile care în mod normal erau valabile 1 an, au devenit valabile 2 ani. Astfel, cei care dețineau un astfel de card, nu au fost nevoiți să-și facă altul și anul acesta.

„Credem că au scăzut solicitările pentru cardurile europene de sănătate pe anul 2020, în primul rând pentru că s-a mărit valabilitatea. În continuare, ieșenii care doresc să beneficieze de servicii medicale în străinătate se pot adresa reprezentanților CAS Iași pentru a beneficia de acest tip de card”, spune Radu Țibichi, directorul CAS Iași.

Prin cardul european de sănătate nu se decontează vizitele programate la un medic în străinătate

Mulți ieșeni care și-au făcut un card european de sănătate nu au înțeles care sunt termenii și condițiile care trebuie respectate. Reprezentanții CAS Iași avertizează că nu orice serviciu medical de care beneficiați în străinătate este decontat de către CAS Iași.

Cardul european de sănătate conferă dreptul de a beneficia de asistență medicală devenită necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical planificat pentru afecțiuni preexistente deplasării”, mai spune Radu Țibichi.

CAS Iași a dat în judecată 31 de persoane care au încercat să păcălească sistemul. Aceștia pot rămâne fără casă și fără bunuri

CAS Iași a dat în judecată 31 de persoane care au utilizat cardul european de sănătate necorespunzător. Aceștia au beneficiat de servicii medicale în străinătate, dar nu plăteau contribuțiile la CAS în România. CAS a decontat spitalelor suma cheltuită pentru tratarea celor 31 de ieșeni, dar acum trebuie să recupereze în total suma de 466.856 lei. Cele mai mari sume per persoană depășesc 150.000 de lei, bani pe care CAS îi va recupera prin executare silită.

„CAS Iași a notificat persoanele în cauză în vederea recuperării sumelor ce au fost decontate instituției statelor membre UE sau SEE pentru serviciile medicale acordate unor persoane în cadrul unei deplasări. Aceștia au obținut un card european de sănătate, dar nu au îndeplinit toate condițiile în baza cărora s-a eliberat cardul. După ce s-au trimis sesizările către persoanele în cauză, câteva au demonstrat că au plătit contribuțiile la CAS România. Pentru a recupera sumele de la ceilalți, am acționat în instanță”, adaugă Radu Țibichi.

Cardul european de sănătate nu asigură gratuitate la toate serviciile medicale din străinătate

Ieșenii nu mai solicită cardul european de sănătate ca în anii precedenți. Cei care o fac trebuie să știe că acest card european de sănătate asigură acordarea tratamentelor devenite necesare, de regulă servicii medicale de urgență, pe durata deplasării asiguraților români în statele UE/SEE/Elveția. Decontarea, așa cum spun reprezentanții CAS Iași, nu este neapărat gratuită.

„Tratamentele respective se acordă în aceleași condiții ca și cele oferite asiguraților sistemului social de asigurări de sănătate din țara de destinație. Spre exemplu, dacă asiguratul din țara de destinație plătește o contribuție personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci și beneficiarul de card european aflat în țara respectivă va achita din surse proprii aceeași sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de casa de asigurări de sănătate. Cardul european poate fi utilizat la toți furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate socială din țara de destinație, nu doar la spitalele publice”, încheie Radu Țibichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024