Prima pagină » Economic Local » Ieșenii nu mai pleacă de Crăciun și de Revelion în Maldive, ci plătesc mii de euro pentru a petrece românește pe Valea Prahovei, Poiana Brașov sau Bucovina

Ieșenii nu mai pleacă de Crăciun și de Revelion în Maldive, ci plătesc mii de euro pentru a petrece românește pe Valea Prahovei, Poiana Brașov sau Bucovina

18 nov. 2022, 02:00, 2 ,
Raluca Costin în Economic Local

Anul acesta, în vacanța de iarnă, ieșenii nu mai pleacă în țări exotice, ci aleg stațiunile de la munte, deși prețurile sunt piperate

Specialiștii în turism susțin că stațiunile foarte căutate de clienți, care deja s-au ocupat pentru petrecerile de Crăciun și Revelion, sunt cele din Valea Prahovei, Poiana Brașov sau Bucovina. Pachetele s-au dat de câteva săptămâni, iar unii clienți au făcut rezervare și cu jumătate de an înainte.

„E plin peste tot, iar prețurile au crescut cu 30 la sută. Au cerut mai mulți clienți să le caut ofertele pentru Crăciun și Revelion, dar nu le-am găsit pentru că nu mai sunt locuri. În Poiana Brașov, un pachet costă 2.500 de euro pentru o familie, 2 adulți și 2 copii, hotel de 4 stele, 3 nopți, de Revelion. Cu 2.500 de euro, o familie pleacă în Egipt de Revelion.

În Poiana Brașov, Valea Prahovei sau Bucovina sunt pachete pentru Crăciun sau Revelion, cu 4.000 de lei de persoană. Anul acesta, am observat că sunt și persoane care merg la Sibiu sau în alte orașe și vor să viziteze. Un pachet cu cazare, 2 nopți, mic dejun, 2 adulți, ajunge la 1.700 de lei”, susține Larisa Chirilă, agent de turism în cadrul Travel 4 You.

Ieșenii petrec Crăciunul și Revelionul în stațiunile montane

Specialiștii în turism mai spun că și în anii precedenți erau căutate pachetele de vacanță din țară, dar nu așa de mult ca acum.

„Am vândut foarte bine pachete în Bucovina și Valea Prahovei. Sunt mai scumpe ca anul trecut, dar s-au dat foarte repede. Aveam multe cereri în luna septembrie, apoi a crescut treptat”, susține Iulia Fetcu, agent de turism.

Ieșenii vor pleca și în străinătate de Crăciun sau de Revelion, însă nu în țări exotice, ca Mauritius sau Maldive. Acum petrec sărbătorile de iarnă în resorturi de lux din Bulgaria, Turcia sau Egipt.

„Clienții care au bani nu mai vor să-i dea pe vacanțele exotice pentru că s-au scumpit foarte mult. Cele din Zanzibar, Mauritius, care mergeau foarte bine în anii trecuți, nu se mai vând acele vacanțe. Poate mai sunt care pleacă în aceste țări exotice, dar nu așa de mulți ca în anii trecuți. S-au scumpit foarte mult biletele, indiferent de destinație, iar clienții caută diverse oferte. La un operator pe Turcia am găsit un zbor, doar dus, cu 600 de euro, iar anul trecut, la acest preț era dus-întors”.

Cea mai scumpă vacanță plătită de ieșeni într-un resort de lux a fost în Maldive.

Ieșenii nu mai pleacă de Crăciun și de Revelion în vacanțe exotice

Astfel, clienții se orientează spre destinații precum Dubai sau Bulgaria, în resorturi de lux, unde sunt diverse oferte pentru sărbători.

„Anul trecut, în Dubai găseai o vacanță cu 2.000 de euro pentru un cuplu. Acum e 3.000 de euro. Clienții au luat pachete în Turcia, pe 5 nopți, cu plecare de la București, 2 persoane, 1.200 de euro. Circuite sunt foarte multe. De Revelion merg în Turcia, Egipt sau în Bulgaria. Acolo nu stau la plaja, ci înăuntru, în resorturi. Prețul este 400 de euro de persoană, 3 nopți de cazare, all-inclusive. Avem și clienți care au luat vacanțe în Dubai, dar mai scumpe ca anul trecut”, mai spune Larisa Chirilă, agent de turism în cadrul Travel 4 You.

Anul acesta, aeroportul din Iași a fost aglomerat, mai ales în lunile de vară, când ieșenii au plecat în concediu. Pe de altă parte, ieșenii nu mai pleacă în vacanțe exotice, însă aleg destinații îndepărtate, precum Mexic, unde în această perioadă sunt disponibile diverse oferte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *