Afacerile cu închirierea de autorulote au luat avânt în pandemie. În acest an, antreprenorii spun că au cu 50 la sută mai multe rezervări ca în anul 2020. Clienții plătesc de la 1.000 până la 10.000 de euro pentru o vacanță de vis, în țară sau în străinătate. Investițiile într-o astfel de afacere se ridică la cel puțin 100.000 de euro
Pe fondul pandemiei COVID-19, la Iași s-a dezvoltat o afacere care aduce venituri deloc de neglijat celor care riscă cu un astfel de business. Unul dintre antreprenorii din Iași care au demarat o afacere cu închirierea de autorulote este Manole Zaharia. Ieșeanul a investit în acest domeniu pentru că a văzut că este o piață nedezvoltată în zona Moldovei. A cumpărat o autorulotă din fonduri proprii în anul 2018, iar de atunci s-a dezvoltat, ajungând la 7 mașini și planul este de extindere a afacerii.
„Ideea de afacere mi-a venit după ce am închiriat o autorulotă pentru a pleca cu familia în vacanță, dar nu am găsit nicio firmă de închirieri în Moldova. În anul 2018 am zis că trebuie să fac o astfel de afacere și în Iași, pentru că m-am gândit că, la fel ca mine, vor fi multe persoane care vor dori să închirieze autorulote. Am cumpărat prima mașină, iar apoi celelalte le-am luat în leasing. Eu am lucrat în consultanță-marketing, iar din acest an vreau să renunț la acest job pentru a ne dezvolta mai mult afacerea cu autorulote și pentru a mă concentra numai pe asta. Pare simplă administrarea unui astfel de business, dar nu e deloc. E destul de mult la întreținerea lor”, susține Manole Zaharia, administrator Smiley Camper.
Manole Zaharia, Smiley Camper: „Tendința de anul acesta este de a lua autorulota 4-5 zile acum, ca probă pentru concediul din vară”
Investiția s-a ridicat la aproximativ 100.000 de euro inițial, iar de la o autorulotă ieșeanul a ajuns la 7 și vrea să se extindă pentru că există cerere din partea clienților.
„S-au făcut rezervări pentru anul acesta. Sunt clienți care au plecat în lunile martie și aprilie, o săptămână, în țară. Tendința de anul acesta este de a lua 4-5 zile acum pentru a face o probă pentru concediul din vară. Au o temere unele persoane, de asta vor să vadă dacă li se potrivește acest tip de vacanță. Nu am avut niciun client care să nu vrea să închirieze autorulota și pentru vară după ce a făcut o probă de câteva zile. Toată lumea care vrea să închirieze o face pentru perioada iunie-septembrie, cât este vacanța de vară a copilului.
Clienții sunt surprinși și de faptul că au mult spațiu în interior și exterior. Nu se așteaptă să aibă tot ce trebuie, respectiv bucătărie, centrală termică, apă caldă, duș. Autorulotele sunt asigurate CASCO, atât în țară, cât și în străinătate, astfel că în cazul unui accident rutier, pană, vine depanarea, firma de la asistență rutieră. Noi avem 7 mașini pentru închiriere și vrem să ne extindem. Astăzi am recepționat o autorulotă nouă și vom mai achiziționa și altele”, spune Manole Zaharia, administrator Smiley Camper.
Dragoș Darie: ” Dacă aveam 50 de mașini, se închiriau toate. Cererea e mare din partea clienților”
Un alt ieșean care a investit într-o afacere cu autorulote este Dragoș Darie. Administratorul Top Camper spune că și-a asumat un risc în momentul în care a investit într-un astfel de business, dar primele rezultate le-a văzut deja anul trecut.
„De afacere m-am apucat deoarece am văzut o oportunitate în acest domeniu. Momentan nu știu dacă am procedat bine sau nu, dar vom vedea. Sunt rezervări făcute și de anul trecut, pentru anul acesta. Luna iulie e ocupată deja. Dacă aveam 50 de mașini, se închiriau toate. Cererea e mare din partea clienților. Am mai comandat două mașini pentru a acoperi cererea de pe piață și așteptăm mașinile. Noi suntem în plină dezvoltare, de aceea producătorii de autorulote livrează mai întâi comenzile în Germania sau Italia, țări dezvoltate de mult timp în această zonă.
Turiștii noștri au închiriat autorulotele pentru o săptămână, o lună. Din păcate, toți clienții vor să închirieze în iulie și august. În această perioadă, peste tot e aglomerat, pentru că toată lumea vrea să plece în vacanță pe timpul verii. Prețurile pentru închirierea autorulotei sunt aceleași ca anul trecut, 135 de euro pe zi. Șoferii care conduc autorulotele trebuie să aibă permis categoria B”, spune Dragoș Darie.
Interesul clienților pentru închirierea de autorulote a crescut în anul 2020, pe fondul pandemiei COVID-19
Alte cheltuieli pe care le au clienții care închiriază autorulote sunt cele cu combustibilul, cu banii pentru hrană. Astfel, o familie care pleacă în vacanță timp de o lună ajunge la o cheltuială de câteva mii de euro.
„Persoanele care le închiriază sunt familii cu copii, prieteni. Recomandarea mea este ca turiștii să fie atenți și la greutatea mașinii, pentru că în Germania, Austria, este posibil să fie amendați dacă sunt cântărite mașinile și depășesc gabaritul. Noi suntem interesați să avem clienți mulțumiți, care să se întoarcă bucuroși din vacanță”, susține Dragoș Darie, administrator Top Camper, cu 4 mașini pentru închiriat.
De asemenea, acesta adaugă că în autorulote există o rezervă de apă, iar turiștii trebuie să fie atenți și la acest aspect.
„Sunt mașini care au rezerve de apă de 80, 100 sau 120 de litri. Eu cred că orice cantitate în plus de apă este importantă, iar de obicei turiștii fac economie. Sunt elemente care trebuie luate în vedere în momentul în care un client decide să închirieze o autorulotă, indiferent pentru ce perioadă”, mai spune Dragoș Darie.
Clienții de anul trecut închiriază autorulote și anul acesta.
„Noi avem clienți fideli, care au închiriat anul trecut autorulote și au vrut și anul acesta să plece în vacanțe, în țară, tot cu autorulota. Într-adevăr, începând de anul trecut, pe fondul pandemiei COVID-19, a crescut cererea din partea clienților pentru vacanțele cu autorulota. Noi avem 4 mașini și vrem să ne extindem”, spune Mircea Popa, reprezentant al unei firme de autorulote, din Iași.