În fața sediului Salubris SA Iași, din șoseaua Națională numărul 43, zilnic, contribuabilii stau la ușă pentru că nu au certificatul verde. Aceștia sunt revoltați pentru că nu pot plăti facturile la salubritate și nici nu pot depune acte, din cauză că nu sunt vaccinați împotriva COVID-19
În dimineața zilei de ieri, 26.11.2021, în fața sediului Salubris SA, de pe Șoseaua Națională, mai mulți ieșeni așteptau la ușă să plătească facturile sau să depună diferite acte. Aceștia nu aveau acces în interior pentru că nu au putut face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau nu aveau un test negativ pentru COVID-19. Toți nervii s-au vărsat pe paznicul de la intrare, care nu făcea altceva decât să le verifice certificatele verzi.
„Am venit aici să plătesc factura la salubritate și nu mă lasă să intru. Eu ce pot să fac în situația asta? Nu plătesc, dar nici să nu îmi bage penalități după, pentru că nu este corect! Uitați, înăuntru este gol. Eu puteam să merg să plătesc și să ies repede, port și mască în permanență, nu văd unde ar fi problema. Dar cică dacă nu ai vaccin, nu este voie să intri”, a declarat un ieșean care aștepta la ușa sediului.
Acesta nu a fost singurul beneficiar revoltat.
„Este bătaie de joc, domnule! Am venit să rezolv o problemă pe care o am de mai mult timp și nu mă lasă să intru. La ușă mă tot întreabă dacă am certificatul verde sau un test negativ. Eu nu vreau să mă vaccinez din motive personale. Acum aștept să văd cum se rezolvă problema, mi s-a spus că trebuie să coboare cineva să mă ajute, să vedem când coboară și cât de mult mă ajută”, a mai povestit unul dintre cei care așteptau.
Un alt ieșean se mira de condițiile impuse:
„Am fost ieri la Primărie și nu erau reguli așa stricte ca aici”, a spus ieșeanul mirat.
Contribuabilii așteaptă în medie 15-20 de minute până reușesc să rezolve problemele.
Răspunsul paznicului care verifică certificatele verzi la intrare
George Ciobanu, responsabil cu paza obiectivului, zi de zi, se confruntă cu zeci de oameni nemulțumiți de măsurile luate de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pentru combaterea pandemiei.
„Eu ce pot să fac? Unii oameni îmi spun că regula cu certificatul verde a expirat pe 24, însă eu nu am primit niciun ordin care să îmi spună să nu mai verific certificatele oamenilor la intrare. Mulți nu înțeleg că eu îmi fac doar meseria și se ceartă cu mine, cu toate că sunt nevinovat. Eu îi ajut cum pot. Le plătesc facturile celor care nu au test negativ sau certificat verde și încerc să îi ajut și pe cei care vin cu probleme mai serioase. În sensul că îi anunț pe angajații de la birouri că este cineva care vrea să rezolve o problemă. În cele din urmă coboară cineva de la birou, discută cu ei și în cele din urmă le rezolvă problemele”, a declarat agentul de securitate.
„Vă dați seama că îmi este greu să mă confrunt zilnic cu atâția oameni care nu vor să înțeleagă că dacă vorbesc frumos este mult mai ușor să li se rezolve problemele decât dacă devin recalcitranți și încep să mă insulte”, a mai adăugat paznicul de la intrare.
Certificatul verde este obligatoriu la intrarea în mai multe instituții publice printre care Primăria Municipiului Iași, ApaVital sau Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice.
Ce spune directorul Cătălin Neculau despre această problemă
Directorul Salubris SA Iași, Cătălin Neculau, spune că toate aceste probleme ale ieșenilor se rezolvă, chiar dacă aceștia nu au certificat verde.
„Întotdeauna Salubris SA a făcut toate demersurile posibile ca să rezolve problemele oamenilor. Chiar dacă sunt cetățeni care nu au certificat verde valabil, se găsesc soluții pentru a le rezolva problemele. Nu au existat până acum oameni care să ni se adreseze cu un caz și noi să nu ne dăm interesul pentru a-l rezolva. În condițiile de față, chiar dacă accesul în incinta sediului este condiționat de acest certificat verde, oamenii sunt ajutați la ușă de angajații Salubris. De asemenea, facturile la salubritate pot fi achitate și online de mai mult timp, tot online pot fi depuse și diferite cereri sau documente. Dar oamenii care nu se descurcă cu tehnologia sau preferă pur și simplu să vină la sediu să achite și nu au certificat verde sunt ajutați de paznicul de la intrare sau de alți angajați, în funcție de problemele pe care le au”, a declarat Cătălin Neculau, directorul general al Salubris SA Iași.
În edițiile trecute ale „BZI”, Salubris SA a anunțat că, de la începutul anului viitor, tarifele pentru ridicarea gunoiului vor crește.