Prima pagină » Economic Local » Ieșenii mai pot solicita banii europeni pentru asigurarea culturilor
Ieșenii mai pot solicita banii europeni pentru asigurarea culturilor

Ieșenii mai pot solicita banii europeni pentru asigurarea culturilor

20 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi eligibili la finanțare

Fermierii au primit deja 12.700 de euro, cea mai mare sumă solicitată de către o singură persoană fiind de 4.764 de euro. Însă, banii mai pot fi solicitați de la Agenția pentru Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) până la sfârșitul lunii. În medie, un fermier a solicitat o primă de 2.000 de euro. Cei interesați mai pot depune documentele necesare în cadrul submăsurii 17.1- „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”.

Ce condiții se impun?

Astfel, pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menționate în cadrul submăsurii 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomene climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată. De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor.

Cine poate primi banii?

Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizeazaă terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale. De asemenea, pot obține banii dacă încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură de la nivelul exploatației și dacă nu creează condiții pentru a obține în mod necuvenit un avantaj. Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a AFIR. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri europene au la dispoziție Ghidul solicitantului, pe site-ul AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`