Prima pagină » Economic Local » Ieșenii mai pot depune proiecte în Programul IMM Invest. Fonduri în valoare de 10 miliarde de lei, pentru acest an
Ieșenii mai pot depune proiecte în Programul IMM Invest. Fonduri în valoare de 10 miliarde de lei, pentru acest an

Ieșenii mai pot depune proiecte în Programul IMM Invest. Fonduri în valoare de 10 miliarde de lei, pentru acest an

07 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Programul IMM Invest se va derula și în anul 2022, fiind alocate mai multe fonduri pentru antreprenorii din Iași care vor să depună proiecte. Garanțiile de stat pentru acest an sunt de 10 miliarde de lei, din care 5 miliarde de lei sunt alocate subprogramului Agro IMM Invest. Programul a fost unul de succes în Iași, chiar de la lansarea lui, în anul 2020

Ieșenii pot depune proiecte în Programul IMM Invest până la 30 iunie 2022, iar, până la 30 iunie 2023, poate fi efectuată plata grantului (partea de finanțare nerambursabilă). În acest an au apărut modificări la program, precum majorarea plafoanelor, în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate. De asemenea, garanțiile de stat pentru acest an sunt de 10 miliarde de lei, dintre care 5 miliarde de lei sunt alocate subprogramului Agro IMM Invest.

Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat și va ajunge pentru 48.726 de beneficiari. Plafoanele pentru fiecare categorie de beneficiar în parte au crescut. Astfel, 345.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii. Ajutoare financiare în valoare de 290.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de mărfuri agricole, iar 2,3 milioane de euro sunt acordate pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, dar și în celelalte domenii de activitate eligibile la finanțare.

Ieșenii au primit credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program în 2021

Antreprenorii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 au reușit să își salveze afacerile cu ajutorul banilor accesați în cadrul acestui program, derulat pentru prima dată în 2020. Cei mai mulți bani au fost accesați în 2021 de patronii firmelor din domeniile construcțiilor, transporturilor și serviciilor. Anul trecut, la nivelul județului Iași au fost acordate 624 de garanții în valoare de 335.560.607 lei.

Ieșenii au accesat credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program în 2021. Primul ieșean care a obținut banii în cadrul IMM Invest a fost Romică Scripcariu. Doar două dosare din Iași au fost respinse, celelalte cereri fiind analizate de specialiștii băncilor și ai FNGCIMM.

Cereri pot fi depuse și în subprogramul Agro IMM Invest

Ieșenii cu afaceri în domeniile construcții, comerț cu ridicata și amănuntul sau HoReCa și industria prelucrătoare au depus cele mai multe cereri în Programul IMM Invest. Sesiunea de înscriere în aplicația programului a fost prelungită până pe data de 31 decembrie 2021. De asemenea, plafoanele schemei de ajutor de stat cresc de la 800.000 de euro, la 1.800.000 de euro, pentru fiecare firmă.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA vor acorda garanții și în cadrul subprogramului Agro IMM Invest, destinat sectorului agricol. Interesul fermierilor din Iași pentru subprogramul Agro IMM Invest este în continuare unul mare. Agricultorii din județ au depus 204 cereri la FNGCIMM. Așadar, 77 de solicitări de garantare, în valoare de 60.925.024 de lei, au susținut finanțări de 74.944.779 de lei, în cadrul subprogramului Agro IMM Invest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *