Prima pagină » Economic Local » Ieșenii mai pot cumpăra lemn pentru încălzirea locuințelor de la Direcția Silvică. Directorul Gabriel Doncean: „Nu avem o criză a lemnului”
Ieșenii mai pot cumpăra lemn pentru încălzirea locuințelor de la Direcția Silvică. Directorul Gabriel Doncean: „Nu avem o criză a lemnului”

Ieșenii mai pot cumpăra lemn pentru încălzirea locuințelor de la Direcția Silvică. Directorul Gabriel Doncean: „Nu avem o criză a lemnului”

24 nov. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care vor să mai achiziționeze lemn pentru încălzirea locuințelor o pot face atât de la operatorii economici, cât și de la Direcția Silvică. Gabriel Doncean, directorul instituției, susține că la Iași nu avem o criză a lemnului, iar prețurile practicate de instituție sunt mult mai mici față de cele de pe piață

În Iași nu avem o criză a lemnului. Drept urmare, cei care vor să achiziționeze cantitatea necesară pentru încălzirea locuințelor pot lua legătura cu reprezentanții Direcției Silvice.

„Nu avem o criză a lemnului la Iași. Valorificăm lemnul pentru încălzire cu preponderență persoanelor fizice, populației, UAT-urilor, școlilor, grădinițelor, căminelor de copii și bătrâni. Lemnul care este mai mare, ca dimensiune, îl valorificăm prin licitație la agenții economici. Prețul la lemnul de foc a fost plafonat, însă pe noi nu ne-a afectat pentru că oricum aveam prețuri mici, practicate de la jumătatea verii, care sunt sub cel plafonat. Avem diverse moi, unde intră plopul, salcia, teiul.

La prețurile practicate de noi, lemnul de foc este undeva la 200 de lei pe metru cub. Cealaltă categorie de specii, diverse tari, unde intră carpenul, fagul, stejarul, cireșul, paltinul, salcâmul, se comercializează cu 60-65 de lei pe metru cub. La crengi, 320-340 de lei pe metru cub. Lemnul care este de dimensiuni mai mari, prin adăugarea de manoperă, transport, secționat, crăpat, are un preț mai mare, 400 de lei. Cererea pentru lemnul de foc a fost mare din primăvară până în toamnă, dar acum e la fel ca și anul trecut”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Ieșenii mai pot achiziționa lemn pentru încălzirea locuințelor de la Direcția Silvică

Directorul instituției susține că anul acesta, din cauza secetei, o suprafață însemnată cu puieți s-a uscat din cauza secetei.

„Avem vreo 240 de hectare de plantație, care sunt culturi tinere sau de 2-3 ani. Din cauza secetei, o suprafață însemnată a fost calamitată, fiind vorba de fenomene de uscare la puieți. Au fost afectate undeva la 85 de hectare, cu o pagubă de 1,1 milioane de lei. Vă dați seama că aceste suprafețe trebuie refăcute, plantate din nou. E vorba de multă muncă, dar și de partea financiară, pentru că noi suportăm de obicei costurile. În această toamnă nu am plantat suprafețe mari.

Doar la Dumești am fost, dar și acolo a fost dificil, pentru că pământul este uscat. Campania s-a făcut cu puieții de la Direcția Silvică Iași, cu asistență tehnică de la noi. Dacă o să plouă, chiar dacă vin sărbătorile, o să încercăm să plantăm din nou suprafețele afectate sau suprafețe noi. Puieții îi avem din pepiniere, unde producem undeva la 2 milioane de puieți, suficient pentru noi. În această primăvară am plantat 600.000 de puieți. Ținem foarte mult cont de momentul în care se dezgheață solul și de aceea începem campania de împăduriri în luna martie, pentru că sunt condițiile prielnice pentru a planta copacii”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Gabriel Doncean: „Au solicitat puieți pentru înființarea unor perdele forestiere”

În ceea ce privește proiectele pentru înființarea unor perdele forestiere în mai multe zone din județ, specialistul spune că apar probleme cu proprietarii terenurilor, de aceea unele investiții sunt blocate.

„Am avut discuția cu 4-5 primării care au solicitat puieți pentru înființarea unor perdele forestiere. Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii, a reieșit că au niște probleme în privința proprietarilor suprafețelor de teren unde ar trebui plantați copacii. Aceștia cred că, dacă terenul o să fie plantat, o să fie luat de către stat. Este aprobat un proiect prin care, timp de 20 de ani, cetățenilor care plantează li se dă undeva la 456 de euro pe an, pe hectar. Nu înseamnă că, dacă se plantează, cetățeanul pierde dreptul pe proprietate.

Terenul devine forestier și este un dublu câștig. Se asigură și plata serviciilor tehnice pentru plantare, întreținere, pentru că 5-6 ani, în funcție de specie, urmează supravegherea de către Direcția Silvică, se fac anumite lucrări”, mai spune Gabriel Doncean.

Pe de altă parte, ieșenii care vor să mai achiziționeze lemn pentru încălzirea locuințelor pot solicita informații de la reprezentanții Direcției Silvice Iași.

Comentarii
  • Va dam și noi la prețul la care vinde Rom Silva fără probleme , dar veniți cu oameni , drujbe să-l tăiați in capalusi, mașina, noi îl tragem doar in rampa . Și apoi va zic eu ajungeți mai acump decât dacă vi-l aducem noi acasă 😳😵‍💫🤯

  • Rom Silva nu precizează ca trebuie sa îl taie cel ce vine la încărcat cu tot cu mașina și cu tot cu oameni

  • Povesti de adormit copiii…..

  • Mafia lemnului de la Sinesti și Madirjac este patronata de zeci de ani de doua familii Paftala și Lupu. Oamenii nu se mai complica cu căruțele

  • Doncean isi face de cap la Cabana Dobrovat prin „sageata” Ciprian….face ala ceea ce vrea acolo. Inchiriaza la cine vrea si percepe niste comisioane de te doare capul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024