Prima pagină » Eveniment-Social » Ieșenii l-au comemorat pe marele poet Mihai Eminescu! Au trecut 133 de ani de la moartea “Luceafărului”

Ieșenii l-au comemorat pe marele poet Mihai Eminescu! Au trecut 133 de ani de la moartea “Luceafărului”

16 iun. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi a organizat, cu prilejul a 133 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional Mihai Eminescu, un eveniment intitulat „Eminescu să ne judece!”. Manifestarea a avut loc în Parcul Copou

Festivitatea a debutat cu ceremonia de depunere a coroanelor la bustul poetului, ceremonie la care au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, ai societăţii civile, precum şi reprezentanţii instituţiilor de cultură şi învăţământ ieşean.

Cu acest prilej, în parc a avut loc și un spectacol de muzică şi poezie, susţinut de cantautorul Cristi Lazăr-Lăută şi actorii Doru Aftanasiu, Laura Bilic, Georgeta Burdujan, Radu Homiceanu şi Cosmin Maxim.

La eveniment au participat și o parte dintre elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Iași.

Comemorarea poetului, plină de semnificație

Evenimentul dedicat poetului naţional, Mihai Eminescu, a fost moderat de Adi Cristi, managerul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi. Acesta a precizat că evenimentul înseamnă mult pentru cei care “îl slujesc” pe Eminescu.

“Lipsa lui Mihai Eminescu din activitățile noastre diurne devine din ce în ce mai apăsătoare, de aceea profităm de astfel de momente, să ne apropiem și mai mult de poetul nepereche. Chiar dacă anul acesta, după cum ochii îmi spun, suntem mai răsfirați, noi, slujbașii lui Mihai Eminescu, suntem prezenți la datorie”, a afirmat Adi Cristi.

Primarul Mihai Chirica a transmis un mesaj emoționant, prin intermediul inspector de specialitate în cadrul Biroului de Relații cu Societatea Civilă Iași, Mihai Pricop.

“Pornind de la titulatura evenimentului de astăzi,”Eminescu să ne judece”, spun să ne uităm în istorie. Mihai Eminescu, alături de întreaga generație junimistă, a fost un mare susținător al libertății și identității naționale, a militat pentru asta. Pentru cei care nu știu, în perioada în care era ziarist, acesta a publicat o serie  de articole, prezentând românilor eforturile de război de pe frontul din războiul pentru cucerirea independenței. A fost un aspru critic cu politicienii vremii, România a reușit să-și cucerească independența, a reușit să-și realizeze unitatea națională, dar încet încet pare că am făcut niște greșeli care sunt repetate și astăzi, uităm să vedem pericolele la adresa unității noastre, la adresa a ceea ce am realizat iată și într-o revoluție, și atunci să stăm și să ne întrebăm dacă putem sta drepții în fața lui Eminescu, la judecata lui”, a menționat Mihai Pricop.

Elevii au apreciat momentele

Printre invitații speciali și oamenii ce au rupt puțin din timpul lor pentru a veni la comemorare s-a numărat și un grup de copii de la Colegiul Național “Mihai Eminescu”. Învățătoarea elevilor de clasa a II-a a vorbit despre motivul pentru care în fiecare an sunt prezenți la eveniment.

“Suntem de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” și pentru că noi în fața școlii avem o ramură din acest tei, dar mai ales pentru că numele mareluQi poet înseamnă mult pentru noi, am venit astăzi aici. Noi ne-am pregătit și cu poezii, sperăm să ne încadrăm în timp, ca elevii să le recite. Sărbătorim împreună, ca în fiecare an de altfel. Copii au pregătit și flori pe care le vor depune sub teiul lui Mihai Eminescu”, a declarat învățătoarea.

Pe tot parcursul comemorării tinerii au fost emoționați, fiind foarte atenți la recitalurile actorilor.

Este important de amintit că la data de 15 iunie 1889 geniul literaturii a încetat din viață, la doar 39 de ani, născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România. Poetul a fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu, Bucureşti:

„Astfel se stinse … cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale” spune despre moartea poetului, criticul şi istoricul literar George Călinescu.

La festivitatea de comemorare a poetului Mihai Eminescu s-au recitat o parte dintre operelele literare ale autorului, poezia „O, rămâi” a fost recitată de Georgeta Burdujan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`