Prima pagină » Local » Ieșenii își lasă mașinile pe stradă fără să mai plătească taxa de parcare. Cei prinși riscă amenzi serioase de la Poliția Locală – FOTO

Ieșenii își lasă mașinile pe stradă fără să mai plătească taxa de parcare. Cei prinși riscă amenzi serioase de la Poliția Locală – FOTO

05 dec. 2023, 02:00, 10 ,
Petronel Ștefan în Local

De la începutul anului și până acum, polițiștii locali au aplicat peste două mii de amenzi pentru cei care nu au respectat parcările cu plată. Ieșenii încearcă să nu mai plătească taxa și își lasă mașinile în parcare, în speranța că nu-i va observa nimeni

În Iași sunt 2.500 de locuri de parcare cu taxă, amenajate în 22 de locații. În ultima vreme au fost introduse noi parcometre care acceptă plata cu cardul sau monede, deoarece cele cu bancnote se blocau frecvent. Polițiștii locali au intervenit de multe ori în acest an, iar mulți s-au trezit cu o amendă frumoasă când au revenit la automobil.

Ieșenii își lasă mașinile fără să mai plătească taxa de parcare

Taxa la parcările cu plată este de 5 lei pe oră, însă unii au încercat să nu mai achite nimic și au fost sancționați. Polițiștii locali au aplicat măsurile legale și au dat 2.473 de amenzi în acest sens.

„Mai mulți conducători auto au fost depistați staționând, fără a achita taxa stabilită, iar în acest context, polițiștii locali au aplicat măsurile legale, conform dispozițiilor H.C.L. Iași nr.130/2022. De la începutul anului, au fost aplicate în număr de 2.473 sancțiuni contravenționale”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Cei care nu respectă legea riscă o amendă între 1.000 și 2.000 de lei. Înainte, fenomenul era mult mai întâlnit, deoarece amenzile erau de 12,5 lei, iar unii preferau să plătească amenda decât taxa de parcare.

„Mulți se gândesc că nu vor fi identificați, doar că este una dintre activitățile Poliției Locale, astfel încât măsurile dispuse la nivel de administrație publică să fie și respectate în beneficiul tuturor. Agenții de poliție verifică, observă că nu are bonul, iar când revin după ceva minute, verifică în baza de date și întocmește proces-verbal în lipsă. Amenzile sunt destul de mari, de la 1.000 la 2.000 de lei, astfel că ultimele modificări fac ca a doua oară să nu se mai repete incidentul. Acest fapt este pentru a descuraja fenomenul. Înainte era 12,5 lei, puteai să parchezi mașina, primeai o amendă, oricum contravenția era mai mică decât contravaloarea costului pentru parcare. Puteai să îți lași și mașina o lună de zile parcată ilegal, primeai 30 de amenzi și tot plăteai mai puțin decât dacă ai fi plătit taxa de parcare”, a transmis Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Lucrurile sunt pe direcția bună

Cei care încalcă legea trebuie să se gândească de două ori înainte să recurgă la acest gest din nou. Totuși, autoritățile au observat faptul că numărul celor care plătesc taxele de parcare a crescut.

„Hotărârile luate descurajează acest fenomen pe de o parte, pe de altă parte, se aduce buget la nivelul local prin acea taxă, una moderată, de parcare. S-a văzut în urma măsurilor dispuse în comun, precum regulamentul Serviciului de Parcări Publice cu plată, că încasările au crescut foarte mult în ultima vreme. Toată lumea știe, se obișnuiește, că în Iași, dacă vezi un loc de parcare, cu un afiș cu programul și prețul, oamenii se conformează, iar așa intrăm în zona civilizată”, a încheiat directorul general al Poliției Locale Iași.

Ieșenii își lasă mașinile fără să mai plătească taxa de parcare. Totuși, mulți dintre ei au fost sancționați de autorități.

Comentarii
  • Dacă priviți cu atenție, cei care fac asta sunt giugiumeții și bolovanii veniți din celelalte județe, aciuați pe aici, precum și cei din mediul rural. Vaslui, Botoșani, Suceava, Bacău, Neamț, Galați. Uitați-vă cu atenție!

  • La Iulius am vazut asa ceva de cateva ori de cand au facut parcarea cu bariere si plata. Parcarea e 3 lei / h si vin ditamai masinile smechere si de la noi din oras dar si din alte judete, parcheaza oriunde prin campusul studentesc numai sa nu plateasca aia 3 lei parca ar fi o avere suma asta.
    Si un cersetor are banii astia, dar aia care se sparg in figuri in mall nu au ?
    Daca esti asa smecher pe cat te crezi intra frate in parcare ca rade lumea de tine cand te vede cat esti de prost si de calic.
    Nu mai zic de aia din Republica Moldova care se calicesc de numa numa cand vin sa isi faca buletinele la Iulius nu numai ca parcheaza aiurea dar si incurca circulatia in zona, aprovizionarea si nici nu achita cei 3 lei pentru parcare, desi au buznarele pline cu euro si dolari.
    In mall spargi ,,n” bani la magazine de fita, cafenele, etc si te dai smecher, dar o parcare de 3 lei nu ai de unde sa platesti.
    Halal ,,smecheri”.

  • Parcari nu sunt suficiente, lasati bilanturile astea care acopera ineficacitatea politiei locale. Uitati-va la cati cersetori aveti pe Stefan cel Mare, pe langa Pallas, pe A. Panu, in piata Unirii, etc, uitati-va la traficul din zonele cheie si puneti mana la dirijat, urmariti constructiile ilegale. Astea sunt parte din problemele iesenilor, nu ceea ce voi faceti ca sa multumiti arogantul sef al Iasului!

  • S-a facut recent o parcare langa Fundatie, pe locul fostei piete. Parcarea e goala, in schimb zeci de masini sunt lasate ilegal in intersectiile din zona sau pe trotuare, la mica distanta. Trotuarele sunt pline si pe str. Vasile Conta, si pe Independentei, si pe Gavril Muzicescu (mai sus de Liceul National) etc. Politia e degeaba, ar trebui desfiintata.

  • de ar merge si aparatele de platit ar fi super dar ce sa vezi nu prea merg si cand te duci si te plangi dede prob asta unui local te trimite in capatul celalt de bulevard „poate merge ala …” a da aveti de platit prin sms .. iaca pla nu pot sa platesc prin sms … mi greata !

  • Ma foot in parcarile voastre cu plata

  • Politia „patrulează” zilnic dar nu amendează sau ridica mașinile de pe trotuare sau cele parcate pe loc cu handicap. La trecerile de pietoni s-ar lua multe permise daca ar ieși să își facă treaba.

  • Don’ sef, da in Piata Unirii la terasa cu cafea si in spatele blocului de la terasa cu cafea cati soferi ati amendat si cate cazane ati ridicat? Mai lasati-ne in pace! Candidati la primarie de va promoveaza astia asa tare? Doamne fereste! Sa nu faceti asta ca nenorociti orasul!

  • Politia Locala NU ARE competența in dirijarea traficului !Ceea ce vedeți în oraș este un abuz al lui Zanfirescu ! Legal , doar poliția națională trebuie să dirijeze circulația !!!!

  • Cerșetorii au și ei drepturi ! Nu i poți lua cu forța ! Este abuz ! Și apoi….unde i duci ? Că niciunul nu sta în căminele infecte destinate lor ! Prefera boschetareala..dar nu se duc in centre !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`