Prima pagină » Economic Local » Ieșenii investesc fonduri europene în fabricile de peleți, afaceri care le aduc profituri rapid. Fiecare proiect depus din Iași la AFIR este în valoare de 200.000 de euro
Ieșenii investesc fonduri europene în fabricile de peleți, afaceri care le aduc profituri rapid. Fiecare proiect depus din Iași la AFIR este în valoare de 200.000 de euro

Ieșenii investesc fonduri europene în fabricile de peleți, afaceri care le aduc profituri rapid. Fiecare proiect depus din Iași la AFIR este în valoare de 200.000 de euro

25 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii vor să dezvolte, cu ajutorul fondurilor europene, afaceri de succes în domeniul non-agricol, prin înființarea unor fabrici de peleți. În sesiunile de finanțare deschise la AFIR în ultimele două luni, în sectorul non-agricol, au fost depuse 14 proiecte care presupun astfel de investiții. Cei care vor să demareze afacerile cu peleți spun că profitul poate să apară în câțiva ani

Tot mai mulți ieșeni vor să investească fonduri europene în fabrici cu peleți și brichete din biomasă. Numărul proiectelor depuse în cadrul sesiunilor deschise în submăsurile 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale – și 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole – , în ultimele două luni, este mai mare față de cel depus în sesiunile precedente. Cei care vor să dezvolte afaceri de succes, în mediul rural, dar în domeniul non-agricol, au depus 14 proiecte de finanțare.

Dacă acestea vor fi eligibile, antreprenorii vor primi 200.000 de euro. Unul dintre ieșenii care vede această afacere ca pe un business cu potențial este Ionel Rîmbu, fermier cu experiență din zona Movileni. Agricultorul care exploatează câteva sute de hectare spune că este un moment potrivit pentru o astfel de investiție.

„În contextul actual, al scumpirii gazelor și electricității, și cum dispar lemnele, ne-am gândit că ar fi potrivit să facem o fabrică de peleți. Consumul de energie electrică poate fi combinat cu panourile fotovoltaice. Vom vedea dacă proiectul nostru va fi aprobat, având în vedere că s-au depus multe proiecte. E vorba despre o finanțare de 220.000 de euro. În ceea ce privește situația culturilor nou înființare, seceta este instalată de 3 luni, iar grâul nu a răsărit. Va fi o problemă anul viitor, dacă se prelungește seceta pedologică. Noi sperăm să nu fie la fel ca anul trecut”, spune Ionel Rîmbu, agricultor din localitatea Movileni, județul Iași.

Mihai Mihalache: „Avantajele brichetelor sunt prețul mic și puterea calorică mare”

Un alt ieșean care a depus proiect la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru construirea unei fabrici de peleți și brichete din biomasă, în comuna Balș, este Mihai Mihalache. Ieșeanul spune că biomasa este un material disponibil la nivel regional, o materie primă ce produce energie curată, ieftină și regenerabilă și o astfel de investiție poate aduce profit în numai câțiva ani.

„Valoarea proiectului este de 200.000 de euro. Materia primă reprezintă tot ce se găsește ca masă lemnoasă, respectiv frunze, rumeguș, paie. Sistemele de încălzire cu biomasă oferă mai multe beneficii din punct de vedere economic și ecologic. Avantajele brichetelor sunt prețul mic și puterea calorică mare. De exemplu, după folosirea acestora, prețul la gaze și energia electrică este redus semnificativ. Brichetele sunt ușor de folosit, de depozitat”, spune Mihai Mihalache, unul dintre ieșenii care a depus proiectul pentru obținerea fondurilor europene.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare proiectele finanțate de AFIR, depuse din Iași, pentru construcția fabricilor de peleți.

Fabricile de peleți nu poluează mediul înconjurător, iar cenușa poate fi utilizată ca îngrășământ

Biomasa contribuie cu 14 la sută la consumul mondial de energie primară, iar, pentru 3 sferturi din populația globului, care trăiește în țările în curs de dezvoltare, aceasta reprezintă cea mai importantă sursă de energie. Potențialul României, din acest punct de vedere, este mare, însă în țară sunt puține fabrici de peleți. Prin fabricarea peleților și brichetelor se valorifică eficient resturile vegetale și se evită poluarea mediului. Emisia de substanțe nocive e limitată, iar cantitatea de cenușă rezultată poate fi utilizată ca îngrășământ.

Fondurile alocate submăsurii 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole – au fost epuizate în numai 5 zile de la deschiderea sesiunii de finanțare din sectorul non-agricol. Antreprenorii din Iași au depus cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024