Ieșenii care au solicitat în anul 2019 fonduri europene în cadrul submăsurii 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici” primesc banii de la AFIR. Jumătate din cele 20 de proiecte depuse de ieșeni au fost selectate pentru a primi finanțarea europeană. Beneficiarii din Iași vor investi banii în micile ferme de familie din mediul rural. În Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost finanțate de AFIR Iași proiecte în valoare de 120.000 de euro, sume destinate dezvoltării afacerilor de familie
Ieșenii care au solicitat fonduri europene în anul 2019, în cadrul submăsurii 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici”, primesc banii de la AFIR. Raporturile de selecție a dosarelor depuse de ieșeni au fost publicate pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Din cele 20 de proiecte depuse de fermierii din Iași, doar 11 au fost selectate pentru a primi finanțarea europeană în valoare de 15.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil. Interesul pentru accesarea fondurilor europene ce pot fi accesate prin intermediul submăsurii 6.3 a crescut în ultimii 2 ani datorită punctajului ușor de atins.
Jumătate din fermierii din Iași care au depus în anul 2019 cererile de finanțare în cadrul submăsurii 6.3 vor primi banii europeni
Solicitările de fonduri europene pentru investiții în micile ferme de familie au crescut în ultimii 2 ani, în Iași, cele mai multe cereri de finanțare fiind depuse în anul 2019. Cei 11 fermieri din Iași care au avut proiecte eligibile au semnat contractele de finanțare și vor primi sprijinul nerambursabil pentru o perioadă de 3 sau 5 ani (pentru sectorul pomicol). Procentul de finanțare nerambursabilă este de 100 la sută, în baza planului de afaceri, iar acest lucru înseamnă că un solicitant poate face investiția numai cu banii europeni.
Producție în procent de 20 la sută din valoarea primei tranșe de la AFIR Iași, condiție obligatorie pentru beneficiarii din Iași
Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare, 25 la sută din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși 3 sau 5 ani de la semnarea Deciziei de finanțare. Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de afaceri. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii din Iași care au accesat fonduri europene în cadrul submăsurii 6.3 sunt comercializarea producției proprii în procent de minimum 20 la sută din valoarea primei tranșe de sprijin, aspect demonstrat prin documente justificative, în conformitate cu legislația în vigoare.
Normele de mediu trebuie respectate de fermierii care vor să acceseze fondurile europene de la AFIR.
De asemenea, fermierii din Iași care accesează fonduri europene pentru fermele de familie trebuie să aibă platforme pentru gestionarea gunoiului de grajd, care respectă normele de mediu și care trebuie adaptată la normele de mediu, în Planul de afaceri fiind detaliat acest aspect. O condiție obligatorie pentru fermierii din Iași care au primit fonduri europene este ca din Planul de afaceri să reiasă dezvoltarea exploatației agricole.
50.000 de euro, fonduri nerambursabile pentru ieșenii care vor să dezvolte micile ferme de familie din mediul rural
Tinerii fermieri din Iași au la dispoziție fonduri europene în valoare de 43 de milioane de euro pentru înființarea unor afaceri de succes în mediul rural. După 3 luni de la amânarea lansării submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, din cauza pandemiei de coronavirus, persoanele care vor să devină agricultori cu acte în regulă pot depune cererile de finanțare pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fiecare beneficiar din Iași cu proiect eligibil poate obține 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, sumă mai mare cu 10.000 de euro față de sumele acordate în anii precedenți.