Mii de ieșeni izolați la domiciliu după ce au fost infectați cu COVID-19 plătesc sute de lei pentru tratament. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu decontează toate medicamentele prescrise de medicii de familie. Pacienții cu coronavirus neasigurați își plătesc singuri chiar și antibioticele
În ultimele luni, mii de ieșeni cu forme ușoare ale infecției cu coronavirus au fost monitorizați la domiciliu de către medicul de familie. Pacienții care nu s-au internat într-o unitate spitalicească au fost nevoiți să scoată sute de lei din buzunar pentru a-și putea plăti medicamentele prescrise de medici. CAS decontează doar o parte din aceste tratamente. Bolnavii neasigurați sunt nevoiți să-și achiziționeze singuri chiar și antibioticele. Pentru că suferă de forme ușoare ale bolii, acești pacienți primesc medicamentație simptomatică, printre care se numără vitamina C, D, zinc, paracetamol, dar și antibiotice. În general, medicii de familie prescriu pacienților cu coronavirus care au febră și se află în izolare la domiciliu paracetamol. În cazul în care febra durează mai multe zile, se prescrie antibiotic, iar dacă starea pacientului se înrăutățește, acesta este trimis către spital.
Vitamine, paracetamol și antibiotic, bon de plată de sute de lei
Mii de ieșeni asimptomatici sau cu forme ușoare ale infecției cu coronavirus își plătesc singuri tratamentul. Medicii de familie le monitorizează starea de sănătate pe perioada izolării și de cele mai multe ori le prescriu medicamente care nu sunt decontate de CAS. Nu pentru că așa își doresc, ci pentru că acesta este protocolul stabilit la nivel național.
„La formele ușoare de coronavirus se recomandă paracetamol și vitamine. Aceste medicamente nu se compensează. Dacă pacientului îi dai paracetamol, febra îi va scădea pe moment. Dacă episoadele de febră se repetă timp de 4-5 zile, noi trimitem pacientul să fie evaluat la spital. Dacă medicii decid, el se poate interna. În ceea ce privește antibioticele, o parte dintre ele se decompensează. La antibiotic se compensează niște prețuri de referință, la unele se compensează 50 la sută, la altele 90 la sută. Sistemul de ofertare este făcut la cel mai ieftin produs de pe piață. Farmaciile mai adaugă și adaos comercial. Sistemul de compensare le oferă teoretic 50-90 la sută. Nu este însă un standard. La acești pacienți prescriem, în general, medicamentele obișnuite pentru o viroză. În orice moment se poate schimba schema de tratament, dacă starea pacientului cere acest lucru”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.
Pacienții infectați cu coronavirus, neasigurați medical, își plătesc singuri întreg tratamentul
Ieșenii care au neșansa de a se infecta cu COVID-19 și nu sunt asigurați medical suportă costurile tratamentului integral. Pentru aceștia nu se decontează de la CAS niciun ban. Singurele servicii la care beneficiază de gratuitate pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu de către medicul de familie și pentru care nu sunt asigurați sunt transportul cu ambulanța și testarea PCR. Totodată, mai multe farmacii din Iași distribuie acasă pacienților medicamentele prescrise de către medicul de familie. Pacientul trebuie doar să facă o solicitare.
„Ca drepturi ale pacientului infectat cu COVID-19, nesigurat medical, sunt drepturile incluse în pachetul de bază. Aici discutăm despre serviciile de laborator, radiologie, îngrijiri la domiciliu, transport sanitar neasistat (n.r.-ambulanța). Acești pacienți nu beneficiază de tratament decontat dacă sunt monitorizați la domiciliu de către medicul de familie. Barierele de prescriere a medicamentelor pe perioada pandemiei de COVID-19 s-au eliminat. Medicii prescriu medicamentație în baza protocoalelor date de INSP. Rețeta se dă pe baza unei consultații la distanță, făcută de către medicul de familie și poate fi trimisă pacientului prin intermediul online sau prin intermediul aparținătorilor. Totodată, în această perioadă, mai multe farmacii fac servicii de livrare la domiciliu. Soluții sunt”, spun reprezentanții CAS Iași.