Ieșenii implicați în accidente rutiere apelează la specialiști pentru a trece mai ușor peste traumele provocate de aceste evenimente. Dacă unii pacienți se urcă la volan după ce fac terapie, alții nu mai conduc niciodată
Specialiștii din Iași spun că ieșenii implicați în accidente rutiere apelează la ajutorul psihologilor pentru a trece mai ușor peste traumele provocate de aceste evenimente. În unele cazuri, situațiile se pot agrava, astfel încât se ajunge la depresie, coșmaruri sau stres posttraumatic.
”Din cauza accidentelor rutiere, victimele au fost spitalizate și apoi a apărut această teamă că nu sunt în siguranță. Au sechele fizice și nu vor să se mai urce la volan sau pur și simplu într-o mașină, ca pasager. Pe lângă stresul accidentului au avut și stresul apărut ca urmare a problemelor fizice, indiferent că vorbim de lovituri ușoare sau situații mai grave. Acest stres poate duce la depresie, șoc posttraumatic, coșmaruri, se derulează la nesfârșit imagini cu accidentul. Chiar și cei care lucrează pe Ambulanță și sunt obișnuiți cu situații precum accidentele pot să rămână cu o traumă la un moment dat. Am avut în cabinet persoane cărora le-a fost frică să urce la volan și a apărut o stare de anxietate, chiar dacă au fost implicate într-un accident rutier cu avarii ușoare. Rămân cu frica de a nu păți ceva rău pentru că își dau seama cât de fragilă poate fi viața”, spune Andreea Buhuși, psiholog din Iași.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un accident grav, care a avut loc în localitatea Bălțați.
Psihologa Andreea Buhuși: ”Se ajunge la insomnii, tulburări alimentare, depresie”
Psihologa spune că situația se agravează în cazul în care există și pierderi de vieți omenești. Astfel, recuperarea durează cel puțin câteva luni.
”Dacă persoanele implicate în accidente au pierdut persoane dragi, atunci apar și mai multe probleme. Sunt cazuri cu pacienți care stau câte puțin la volanul mașinii, ca să se obișnuiască treptat cu volanul. Când e vorba de traume, când sunt pierderi de orice fel, când își pierd o parte din corp, se ajunge la insomnii, tulburări alimentare, depresie și durează luni de zile recuperarea. În unele cazuri, dacă e vorba de șoferul care a provocat accidentul, mai apar și sentimente de vinovăție și e greu să se reapuce de șofat, mai ales dacă unele persoane își câștigă traiul din asta. Este vorba despre faptul că trebuie să te simți în siguranță, o nevoie primordială, și nu te mai simți așa”, mai spune Andreea Buhuși.
O parte dintre ieșenii implicați în accidente rutiere nu mai urcă niciodată la volan
Psihologul mai spune că cele mai multe persoane care apelează la ajutorul său sunt cele care conștientizează că au nevoie de terapie. Astfel, în unele cazuri, acestea se vindecă rapid.
”Sechelele emoționale, cu cât sunt lăsate mai mult fără a consulta un specialist, degenerează. Trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a avea o calitate bună a vieții. În funcție de persoană și implicarea ei pot să reușească în scurt timp să se vindece. Sunt pacienți care fac școala de șoferi și nu iau permisul pentru că pică la proba practică, iar apoi vin la mine pentru că au stări de anxietate. Sunt și persoane care nu au mai condus niciodată. S-au speriat de la un eveniment rutier și chiar dacă au apelat la specialiști, nu și-au revenit. Fac asocierea între mașină și accident. Am avut și persoane care, din cauza unor turbulențe în avion, nu s-au mai urcat în avion”, mai explică Andreea Buhuși.
Medicii ieșeni susțineau că din cauza pandemiei COVID-19 a crescut numărul ieșenilor care suferă de depresie. De asemenea, ieșenii implicați în accidente rutiere pot apela la ajutorul specialiștilor care au înființat fundații în acest scop.
Pai sa nu mai drojdeasca si sa conduca si nu vor mai avea anxietate, insomnii si altele…
Bună gluma. Vezi să nu!