Prima pagină » Local » Ieșenii hărțuiți online vor fi protejați de autorități. Cum se poate obține un ordin de protecție împotriva agresorului?
Ieșenii hărțuiți online vor fi protejați de autorități. Cum se poate obține un ordin de protecție împotriva agresorului?

Ieșenii hărțuiți online vor fi protejați de autorități. Cum se poate obține un ordin de protecție împotriva agresorului?

06 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Ieșenii care sunt hărțuiți online vor fi protejați de autorități. Cum se poate obține un ordin de protecție împotriva agresorului? Legea pentru protejarea celor care sunt hărțuiți pe internet va fi publicată la finalul acestei luni, însă demersurile pentru a dovedi acțiunile sunt cu bătaie lungă.

Ieșenii hărțuiți online vor fi protejați prin ordin de restricție

Ordinul de protecție este limitat, în prezent, la victimele violenței domestice, însă de la sfârșitul lunii august va fi extins și va putea viza toate formele de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor. Se va putea interveni nu doar în cazul violențelor fizice, ci și acolo unde sunt acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, urmărirea în mod repetat a unei femei sau supravegherea locuinței acesteia.

Prin acest proiect, este reglementat ordinul de protecție similar celui pentru violența domestică, deoarece în legislația în vigoare pentru victimele violențelor, altele decât cele din sfera domestică, există doar protecție penală. Ordinul de protecție provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violență sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal al acesteia, de către polițiștii care iau cunoștință de săvârșirea unui act de violență, iar din evaluarea situației rezultă că există risc iminent cu privire la săvârșirea unor noi violențe împotriva victimei.

Astfel, victima va fi protejată indiferent de cine anume este agresorul. Până acum, legea a fost aplicată doar pentru violența fizică, însă de la finalul acestei luni va acoperi orice fel de violență, ba chiar și hărțuirea online.

Pentru verificarea sesizărilor privind actele de violență, aflarea adevărului şi soluționarea justă a sesizării, polițiștii au dreptul să obțină probe prin următoarele mijloace: constatarea directă şi consemnarea celor constatate într-un înscris, înregistrarea celor constatate cu mijloacele tehnice din dotare, declarațiile persoanelor implicate în actele de violență, ale persoanelor care au asistat la producerea actelor de violență şi ale altor persoane care pot comunica informații cu privire la persoanele implicate în actele de violență.

De asemenea, pentru protejarea integrității fizice, a vieții și a libertății persoanei, pentru verificarea sesizărilor privind actele de violență şi în scopul obținerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violență au loc în spațiile respective.

La nivelul județului Iași, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție au transmis că doar în primul trimestru al acestui an, în ceea ce privește faptele de violenţă în familie, au fost înregistrate 1.404 fapte, acestea reprezentând 35,69% din numărul infracţiunilor sesizate contra persoanei (principalele infracțiuni sesizate sunt lovirea sau alte violenţe, amenințarea, abandonul de familie, nerespectarea  măsurilor  privind  încredințarea  minorului, relele tratamente aplicate minorului).

Pentru protecția victimelor, cu ocazia intervențiilor la cazurile de violenţă domestică au fost emise 388 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 45 au prevăzut obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

Astfel, de la finalul acestei luni, ieșenii care sunt hărțuiți online vor fi protejați de către autorități prin intermediul unui ordin de protecție.

Comentarii
  • Urmarirea repetata a unui barbat e legala, dar nu si a unei femei. Unde plm e egalitatea de tratamente?

    • pzdo, tot asa pe barosaneala cu noaptea in cap? ce zici, o hartuiesc si eu pe ma,ta cu plm ul in dos?

      • Doar cu degetul tau cel mic. Ca e mai mare decat cucu. Cuc care e atat de mic, ca te pisi pe coa*e cand faci din picioare. Barosanule :)))

      • Ma bag in pat la 10. Da ma ta insista sa mi-o tina in gura pana pe la 3. Iaca, acum ai aflat de ce 🙂

        • taci ma labare🤣ce trist, sa tii minte unde scrii sa vezi daca esti cum ai zis ;apreciat; hai ca mi am batut si azi pl de tine, mars la cotetz iar, sa mi sugi pl

  • Politia animalelor ce face ?????? mai exista politia animaleor??? de ce nu intervine in salvarea animalelor accidentate de pe sosele , sa le duca la un adpost?! De ce nu intervine sa puna amenzi pentru nesterilizare? De ce nu verifica impreuna cu veterinar , starea animalelor din gospodarii, daca sunt sau nu sterilizate conform l;egii !!!!!

  • Inteleg ca iesenii hartuiti online sunt protejati acum. Dar cei din Cogeasca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`