Prima pagină » Local » Ieșenii donează din empatie pentru ucrainenii refugiați: ”Situația lor este tragică… noi ajutăm cum putem“

Ieșenii donează din empatie pentru ucrainenii refugiați: ”Situația lor este tragică… noi ajutăm cum putem“

28 feb. 2022, 02:00,
George Popa, în Local

Ieșenii donează din empatie pentru ucrainenii refugiați. La punctele de colectare a donațiilor, ieșenii formează zilnic rânduri. Aceștia au spus că au fost impresionați de imaginile pe care le-au văzut în presă și la televizor, de privirile copiilor care așteaptă alături de familiile lor la granița cu România

Punctele de colectare a donațiilor pentru refugiații ucraineni, amenajate în Iași, sunt pline de produse alimentare și nu numai. Ieșenii donează din empatie pentru refugiați, dar și pentru cei care așteaptă la granița cu România. Tot mai mulți ieșeni se mobilizează și doresc să îi ajute pe toți cei care fug din calea războiului pentru a-și salva viețile.

„Am adus pentru refugiați o pătură, câteva lenjerii de pat, jucării, scutece pentru copii și lapte praf. Am încercat să mă pun în situația celor refugiați și să îmi dau seama de ce ar avea mai mare nevoie acum. Tot ce am donat este nou și nefolosit, mai puțin jucăriile pe care le-am luat de la copiii mei. Nu știu să vă zic un preț pentru produsele donate și nici nu cred că este necesar… Atunci când ajuți pe cineva, nu te mai uiți la cât cheltui“, a declarat Oana F. Alți ieșeni au donat produse alimentare și produse de uz medical.

”Am donat conserve, supe instant și diferite produse pentru copii. Cam 150 de lei m-a ajuns totul. Am făcut acest gest din empatie și umanitate. Mă gândesc la cât de frig și greu le este și la faptul că le mor rude și prieteni“, a declarat o ieșeancă ce susține că actele de caritate se fac în tăcere.

La punctul de colectare din parcul Copou este la fel de aglomerat

Ieșeni cu multe sacoșe în mâini și baxuri de apă sau suc la picioare erau și în parcul Copou. Unii ieșeni intră chiar cu mașinile în parc pentru a descărca baxuri de alimente și apă. O familie a donat apă, făină, zahăr și diferite tipuri de alimente neperisabile.

”Nu vrem să răspundem la întrebări, însă ne-am dori să transmitem un mesaj. Vrem să încurajăm cât mai mulți ieșeni să vină să doneze. Dacă nu putem opri conflictul, măcar să îi ajutăm pe oamenii de acolo cu ce putem. Dacă orice familie ar dona câtuși de puțin, suntem convinși că situația ar sta cu totul altfel“, au declarat membrii familiei.

Alți doi tineri veniți să îi ajute pe refugiați au donat mai multe produse de uz medical.

”Am vorbit cu un grup de străini, nu erau refugiați, dar aveau rude peste graniță, în Ucraina. Aceștia au spus că au mare nevoie de medicamente antipiretice, mănuși medicinale și pansamente, așa că le-am adus noi astea. Până la urmă trebuie să îi ajutăm și noi cum putem“, au declarat cei doi tineri.

Ieșenii donează din empatie pentru ucraineni la toate cele 7 puncte de colectare din Iași

În cadrul campaniei umanitare ”Ajutoare pentru refugiații din Ucraina“, punctele de colectare a ajutoarelor, care funcționează zilnic în intervalul 9:00 și 15:00, au fost amenajate în următoarele locuri din Iași: Piața Unirii, Podu Roș (1001 Articole), Esplanada Nicolina, Esplanada Oancea (Tătărași), Esplanada Mimoza (Păcurari), Piața Voievozilor (Alexandru cel Bun) și Parcul Copou.

”Vineri, 25 februarie 2022, în doar câteva ore, sute de ieșeni au adus la punctele de colectare mii de produse utile care vor ajunge în cel mai scurt timp la cei care au nevoie. Sâmbătă, 26 februarie 2022, numărul ieșenilor care au donat a crescut excepțional“, au declarat reprezentații Primăriei municipiului Iași.

Dintre produsele alimentare donate de ieșeni până ieri, 27 februarie 2022, în top se află conservele cu pateu (1.775 de bucăți), urmate de conservele de pește (1.578), pachetele de biscuiți (1.194 de pachete) și nu în ultimul rând apa îmbuteliată (1.161 de sticle). În ceea ce privește topul celorlalte produse donate de ieșeni, putem enumera: șervețele (698), jucării (406) și pături (395 de bucăți). Toate acestea și multe alte donații făcute de ieșeni vor ajunge în taberele de refugiați înființate pe teritoriul țării noastre.

”Municipalitatea face apel la ieșeni să doneze în continuare: produse alimentare ambalate neperisabile, lenjerii de pat, pături, pilote noi sau puțin uzate și curate și jucării în stare de funcționare. Nu se primesc haine! Reprezentanții municipalității își rezervă dreptul de a refuza produsele neconforme“, au declarat reprezentanții Primăriei Iași.

Unde vor ajunge toate aceste donații

Toate produsele donate de ieșeni vor ajunge la taberele de refugiați amenajate pe teritoriul României. Vor fi livrate produse și către zonele de conflict din Ucraina.

”Campania va fi susținută cât va fi nevoie. Din momentul în care se va observa că fluxul de refugiați sau autoritățile și cetățenii din Ucraina nu vor mai avea nevoie de donații, campania va înceta. Donațiile adunate de la ieșeni vor fi livrate către refugiații din taberele amenajate în țară. În paralel se vor trimite donații si către zonele de conflict din Ucraina, în zonele în care este nevoie. Suntem în permanență în legătură cu Ministerul de Interne și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pentru distribuirea donațiilor, se va decide la nivelul Ministerului Afacerilor cum vor fi efectuate. Primăria Iași va colabora cu toate instituțiile pentru ca donațiile să ajungă la refugiați și sinistrați“, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt din cardul Primăriei Iași.

Ieșenii donează din empatie, iar Primăria Iași face apel la solidaritatea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *