Prima pagină » Local » Ieșenii din CUG înoată în bălării în singurul loc de recreere din cartier. Investiția de 5,7 milioane de lei, îngropată la Apele Române

Ieșenii din CUG înoată în bălării în singurul loc de recreere din cartier. Investiția de 5,7 milioane de lei, îngropată la Apele Române

07 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Local

Ieșenii din zona CUG înoată în bălării în singurul loc de recreere din cartier pentru că investiția de 5,7 milioane de lei este îngropată în documentație la Apele Române. Este vorba despre lacul de acumulare II din CUG, care așteaptă de ani buni să fie reabilitat și modernizat. La o singură privire aruncată în zonă este de înțeles faptul că autoritățile au dat uitării lacul și ignoră faptul că din când în când suprafața trebuie curățată de bălării.

Ieșenii din CUG înoată în bălării în singurul loc de recreere din cartier

Locuitorii din zona CUG sunt privați, de ani de zile, de locuri de recreere și parcuri de joacă pentru copii pentru că Primăria Iași refuză să investească în astfel de obiective pentru cartierul CUG, un cartier de la periferia orașului. În zilele de weekend, cei care-și doresc să iasă din casă, dar nu prea departe, ajung să se plimbe în zona lacului de acumulare II, însă nu prea au ce vedea pentru că mai ales în perioada verii, zona este plină de spini și bălării.

Nici pontonul care face accesibilă zona lacului nu este ferit de pericole. Chiar în mijlocul acestuia s-a format o groapă de mari dimensiuni care poate deveni periculoasă din lipsa atenției. O veste bună pentru locuitorii din zonă, iubitori de natură, a venit însă în 2022, atunci când primăria anunța că va reabilita și moderniza zona lacului de acumulare.

Proiectul în valoare de 5,7 milioane de lei prevede amenajarea unor pontoane de lemn pe luciul apei (cu locuri de stat) și a unor alei pietonale, alături de piste pentru bicicliști. În plus, se arată și amenajarea unui loc de joacă pentru copii, dotat cu echipamente specifice, leagăne, tobogane, gropi de nisip etc. Locul de joacă este bine delimitat față de spațiile pietonale și de cele pentru bicicliști, de gradene și spații verzi amenajate. Se propune amplasarea de arbori în așa fel încât aceștia să ajute la umbrirea locului de joacă în anotimpul cald.

Construcția nu se oprește aici. Primăria mai vrea să realizeze și un ponton flotant pe luciul apei, mai exact peste structura existentă a deversorului. Construcția reprezintă o structură ușoară din lemn, ce facilitează coborârea pe un ponton flotant pe luciul apei, iar ulterior va cuprinde o zonă de loisir, o cafenea și o terasă.

A fost realizat studiul de fezabilitate, dar proiectul a rămas blocat la Apele Române

Studiul de fezabilitate a fost realizat încă de anul trecut, însă documentația s-a blocat la Apele Române. Edilul municipiului Iași speră că lucrurile se vor mișca mai repede.

„În primul rând, vreau să demontez acele vorbe, cu construcția de blocuri. Nu se construiește niciun bloc. Am realizat toate documentele necesare, am depus la Apele Române și la Agenția de Mediu, însă așteptăm. Trebuie să vină avizul pentru mediu pentru a da drumul la construcție. Sperăm să se miște repede și să ne iasă bine”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Reprezentanții Agenției pentru Mediu din Iași au transmis faptul că procesul este anevoios și totul depinde de cei de la Apele Române pentru ca lacul să devină zonă de recreere.

„Așteptăm un punct de vedere de la Apele Române, prin titular, bineînțeles, dacă este sau nu necesar studiul de impact asupra corpurilor de apă, având în vedere că acolo este lac. Deci, practic, este în procedură, noi le-am solicitat să vină cu completări, așteptăm să le aducă”, a transmis Galea Temneanu, director Agenția pentru Mediu Iași.

Dacă Primăria Iași nu va obține avizul de mediu de la APM, ieșenii din zona CUG vor continua să înoate prin bălării în singurul loc de recreere din cartier.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *