Prima pagină » Economic Local » Ieșenii depun reclamații la CJPC, nemulțumiți de funcționarea Sistemului de Garanție – Returnare. „Oamenii nu știu să folosească aparatele”
Ieșenii depun reclamații la CJPC, nemulțumiți de funcționarea Sistemului de Garanție - Returnare. „Oamenii nu știu să folosească aparatele”

Ieșenii depun reclamații la CJPC, nemulțumiți de funcționarea Sistemului de Garanție – Returnare. „Oamenii nu știu să folosească aparatele”

25 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Problemele Sistemului de Garanție – Returnare continuă și asta se vede mai ales după reclamațiile depuse de ieșeni la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Comisarii din cadrul instituției susțin însă că oamenii nu sunt informați complet cu privire la folosirea sistemului de Garanție – Returnare.

Ieșenii depun reclamații la CJPC cu privire la SGR

Sistemul de Garanție – Returnare este încă un mister pentru unii ieșeni și asta pentru că aparatele de colectare le dau bătăi de cap atunci când merg să recicleze. Pe lângă faptul că procesul durează câteva secunde pentru fiecare sticlă în parte, totul se complică după ce sistemul dă erori. Un ieșean a depus o reclamație la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, în care specifica faptul că a stat 4 ore la un centru de colectare SGR, din cauza sistemului care se bloca după fiecare sticlă scanată. Mai mult, acesta avea șapte saci de PET-uri pe care aștepta să îi colecteze. În astfel de cazuri, comisarii CJPC Iași recomandă consumatorilor să fie atenți la întreg procesul de scanare, dar și să renunțe la a merge cu cantități mari de PET-uri la centrele SGR.

„Primim des reclamații cu privire la Sistemul de Garanție – Returnare. În principal, este vorba despre problemele aparatului de colectare, erorile înregistrate. Sunt și cazuri în care operatorii economici refuză să primească sticlele și să returneze banii. Însă, ce am observat este și faptul că firmele care trebuie să ridice PET-urile din cadrul aparatelor nu își fac treaba. Noi recomandăm ieșenilor multă răbdare atunci când merg să recicleze, dar și atenție. Există niște reguli după care aceste aparate SGR funcționează, sunt trei rânduri de text pe aparate, unde se explică exact. Mulți ignoră și își pierd apoi răbdarea când văd că sticlele nu sunt acceptate”, au transmis reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași.

Cum reciclăm corect PET-urile în cadrul aparatelor SGR

Pentru a-și recupera garanția aferentă ambalajelor SGR, ieșenii trebuie să fie atenți la starea PET-urilor. Și anume, acestea trebuie să fie intacte, pentru că automatele pot refuza ambalajele deteriorate sau deformate. La fel se întâmplă și în cazul comercianților care nu au aparate, aceștia nefiind de acord să primească PET-urile deteriorate sau cu marcaj SGR ilizibil. Mai mult, consumatorii nu au obligația de a spăla sticlele, ci de a le goli de conținut. Dacă ambalajul nu are elemente care îi pot stabili apartenența la SGR, acesta nu poate fi colectat la punctele de returnare, organizate de comercianți. Producătorii sunt obligați să respecte specificațiile legale de etichetare. Mai mult, ieșenii trebuie să fie atenți și la starea ambalajelor. Și asta pentru că nu au posibilitatea de a recicla o sticlă deformată, boțită, ambalajul modificându-și semnificativ dimensiunile și greutatea. De asemenea, în cazul PET-urilor, consumatorii trebuie să fie atenți și la capac, acesta să fie atașat de sticlă în momentul scanării.

Problemele Sistemului de Garanție – Returnare continuă și asta se vede, mai ales, după reclamațiile depuse de ieșeni la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Comisarii din cadrul instituției susțin însă că oamenii nu sunt informați complet cu privire la folosirea sistemului de Garanție – Returnare.

Comentarii
  • Nu este normal sa li se recomande oamenilor, in general, sa aiba rabdare si sa nu vina cu multe ambalaje reciclabile. Omul vine cand poate, cu cate ambalaje are. Normal e sa fie mai multe aparate, centre de colectare – nu numai la magazine. Traba asta a fost gandita prost de la inceput. Sant unele magazine care au zile in sir aparatele defecte, mai in fiecare luna. Dar cand ti se iau banii la casa de marcat nu sunr eruori, nu se defecteaza nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024