Prima pagină » Economic Local » Ieșenii de la orașe vor să migreze la țară, în plină pandemie de coronavirus. Specialiștii de pe piața imobiliară din Iași: „E un fenomen nou această migrație în mediul rural”

Ieșenii de la orașe vor să migreze la țară, în plină pandemie de coronavirus. Specialiștii de pe piața imobiliară din Iași: „E un fenomen nou această migrație în mediul rural”

11 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Restricțiile impuse de autorități din cauza crizei de coronavirus i-au determinat pe ieșenii care locuiesc la bloc să se mute o perioadă la casă. Site-urile cu anunțuri online, dar și rețelele de socializare au fost împânzite cu anunțuri de închiriere sau cu solicitări din partea clienților. Specialiștii din cadrul agențiilor imobiliare spun că închirierea caselor în mediul rural a devenit deja un fenomen. Prețurile sunt acceptabile, iar majoritatea clienților sunt familii cu copii care vor să aibă câțiva metri pătrați cu verdeață.

Orășenii din Iași au dat izolarea de la bloc pe viața la țară. Astfel, în ultimele două luni a început să crească interesul pentru închirierea locuințelor din mediul rural din cauza incertitudinii create de pandemia de coronavirus.

„O să se mute tot mai mulți din oraș în mediul rural pentru că nu știu cât o să dureze nebunia aceasta cu coronavirusul”, spune Ionuț Roșca, agent imobiliar în cadrul Creative Imobiliare.

Specialiștii spun că în ultimele două luni, cei mai mulți clienți au solicitat ajutorul agenților imobiliari pentru a găsi locuințe în mediul rural.

„Știți vreo casă de închiriat?”

Pe site-urile cu anunțuri online sunt zeci de astfel de postări din partea ieșenilor, dar și din partea altor persoane care vor să se refugieze în mediul rural. „Vrem să stăm la țară cu copiii pe perioada crizei coronavirus. Știți vreo casă de închiriat?”, arată unul dintre anunțuri. Astfel, oamenii s-au săturat să fie izolați în apartamente, iar faptul că de pe 15 mai se mai relaxează restricțiile nu este un motiv să renunțe la căutări. „Noi avem 3 copii. Ne-am gândit să căutăm o casă, mai aproape de Iași, unde să stăm cu copiii, să aibă unde să alerge, să-i scoatem la aer”, spune Larisa.

Fenomen nou pe piața imobiliară din Iași

Specialiștii în imobiliare spun că activitatea lor era redusă din cauza pandemiei de coronavirus și au fost luați prin surprindere de cererile primite din partea clienților, dar și a prietenilor. „E un fenomen nou această migrație în mediul rural, din cauza crizei creată de coronavirus. Vor să aibă un pic de curte, să scoată copiii afară. M-au sunat și prieteni să mă întrebe dacă nu știu niște case de închiriat”, spune Ionuț Roșca, agent imobiliar în cadrul Creative Imobiliare. Astfel, dacă unii dintre clienți vor ca locuințele să aibă un minim de confort, să fie aproape de Iași, alții vor ca acestea să fie cât mai departe de agitația orașului.

Ieșenii închiriază casele de la țară

Agenții imobiliari spun că ofertele nu sunt extrem de generoase, mai ales pe partea de închiriere a caselor în comunele limitrofe, de aceea anunțurile dispar repede, semn că proprietarii au închiriat casele primului venit. „Noi am încercat să luăm legătura cu proprietarul unei case din Miroslava. Era disponibilă locuința pentru închiriat pentru câteva luni. Când am sunat din nou, după ce ne pusesem de acord cu clientul, proprietarul deja închiriase casa. Majoritatea vor aproape de Iași, în comunele limitrofe, să găsească o casă, nu neapărat o vilă”, spune Elena, agent imobiliar.

Prețuri pentru casele din mediul rural

Prețurile pentru închirierea unei astfel de locuințe sunt variate și pot începe de la 200 la 400 de euro, pe lună. Unii clienți sunt dispuși să plătească chiria pentru trei luni, cel puțin, mai ales dacă au și o mică suprafață de teren pe care să cultive câteva legume de sezon. „Ne-am gândit și la asta, să plantăm o roșie, o ceapă, un cartof. Nu știm cât durează criza de coronavirus și e mai bine pentru copii să stea la o casă cu curte, să aibă suficient spațiu pentru a se juca. Va fi mai greu când reîncepem serviciul, dar ne gândim la o soluție”, mai spune Larisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024