Prima pagină » Economic Local » Ieșenii comandă online buchetele cu flori pentru Valentine’s Day. Florarii se pregătesc deja pentru „Ziua Îndrăgostiților” cu pachete pentru toate buzunarele
Ieșenii comandă online buchetele cu flori pentru Valentine's Day. Florarii se pregătesc deja pentru

Ieșenii comandă online buchetele cu flori pentru Valentine’s Day. Florarii se pregătesc deja pentru „Ziua Îndrăgostiților” cu pachete pentru toate buzunarele

03 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

În anul 2021, din cauza pandemiei COVID-19, tot mai mulți ieșeni comandă online buchetele cu flori pentru Valentine’s Day. Persoanele din Iași, din alte județe, sau chiar și cei din străinătate scot din buzunare între 200 și 500 de lei pentru cadourile de „Ziua Îndrăgostiților”. Florarii susțin că cererea va crește înainte de 14 februarie, în prezent primind mai multe comenzi online

Chiar dacă e pandemie, ieșenii nu au uitat de Valentine’s Day și se pregătesc să își surprindă iubitele sau soțiile cu buchete cu florile preferate. Comercianții care vând atât online, cât și în florării susțin că au început să primească comenzi de la clienți și se așteaptă la o creștere cu 30 până la 50 la sută a numărului de comenzi, față de o perioadă obișnuită. Pachetele menite să demonstreze dragostea au fost gândite pentru toate gusturile și buzunarele, astfel că cei care au comandat deja buchetele cu flori au alocat un buget cuprins între 300 și 500 de lei. O parte dintre aceștia au comandat online cadourile florale pentru persoanele dragi, fiind comenzi plasate inclusiv din străinătate.

„Coșul mediu este de aproximativ 200 de lei, așa cum era în anii anteriori. Clienții noștri au livrări în Iași, dar nu sunt neapărat din Iași. Sunt în diaspora sau în alte localități. Cei din Iași am observat că preferă să cumpere de la florăriile locale pentru că le este mai comod. Cele mai multe comenzi le primim cu câteva zile înainte de data de 14 februarie”, susține Marius Dosinescu, CEO la FlordeLux.ro, florărie online.

„Ziua Îndrăgostiților” reprezintă o gură de oxigen pentru comercianții din Iași după ce pandemia COVID-19 a scăzut considerabil vânzările din florăriile din Iași. Astfel, după 14 februarie, florarii se aprovizionează pentru zilele de 1 și 8 martie, sperând că vor vinde suficient pentru a acoperi din pierderi.

Ieșenii au comandat online buchetele cu flori pentru Valentine’s Day, coșul de cumpărături fiind, în medie, 200 de lei

Pentru a ține pasul cu vremurile, florarii s-au adaptat și pregătesc cele mai frumoase buchete cu flori pentru Valentine’s Day. Ionuț Popa este un ieșean care susține că a început deja să primească comenzi pentru buchetele cu flori. Ieșeanul deține o florărie în cartierul Alexandru și spune că în fiecare an începe perioada prosperă pentru el odată cu „Ziua Îndrăgostiților”.

„Pentru noi începe perioada profitabilă de pe 14 februarie și continuă cu 1 și 8 martie. Anul trecut au crescut vânzările cu 50 la sută pe 14 februarie, dar au scăzut mult pe 1 și 8 martie. Anul acesta sperăm să fie la fel ca anul 2019. Pandemia ne-a redus mult din clienți. Am avut pierderi de 80 la sută în anumite perioade. În luna ianuarie nu am vândut aproape nimic. Clienții comandă din timp buchetele cu flori. De exemplu, niște domni vor să le fac pentru 14 februarie buchete cu trandafiri si orhidee. Cam astea sunt florile cerute. Unii vor cu 5 fire, alții cu 10, cu 20. Am avut cerere și pentru 100 de trandafiri. Cei mai mulți vin și comandă înainte cu 2-3 zile de 14 februarie. Persoanele mai în vârstă cumpără și aranjamente florale”, spune Ionuț Popa.

Cei care însă vor să ofere cadouri mai scumpe aleg din ofertele disponibile la hotelurile de lux, din Iași. Astfel, pentru un pachet pentru îndrăgostiți care cuprinde o cină romantică, o ședință de spa sau masaj ieșenii, plătesc între 400 și 500 de lei.

Florarii din Iași au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, în anul 2020

Primăvara anului 2020 a debutat cu pierderi majore pentru florăriile din Iași și vânzările au continuat să scadă câteva luni. Florarii și-au mai revenit în perioada verii, când s-au organizat evenimente restrânse precum nunțile sau botezurile. Mulți dintre florari și-au actualizat paginile de internet pentru a promova mai bine produsele, dar și pentru a prelua comenzile de la clienți.

„Noi am investit câteva mii de lei în promovarea online și am avut comenzi pentru evenimentele restrânse. Nu la nivelul anilor precedenți, dar am reușit astfel să ne menținem angajații și clienții. Comenzile pentru 14 februarie vor fi mai multe începând cu săptămâna viitoare, când vor veni clienții în florărie să comande. De Ziua Îndrăgostiților vin domnii și cumpără buchete. Coșul mediu de cumpărături era între 150 și 300 de lei în anul 2020”, susține Adriana Nenu, proprietara unei florării din centrul Iașului.

Potrivit datelor Oficiului pentru Registrul Comerțului, la nivelul județului sunt aproximativ 200 de florării care au peste 600 de angajați. În anul 2020 au fost concediați o parte din angajații din florăriile din Iași, fiind vorba de 23 de persoane care lucrau în acest domeniu și au rămas fără locurile de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024