Prima pagină » Economic Local » Ieșenii cer ajutorul Centrului de Soluționare a Litigiilor cu Băncile pentru ștergerea datoriilor
Ieșenii cer ajutorul Centrului de Soluționare a Litigiilor cu Băncile pentru ștergerea datoriilor

Ieșenii cer ajutorul Centrului de Soluționare a Litigiilor cu Băncile pentru ștergerea datoriilor

26 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii cer ajutorul specialiștilor din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) pentru a scăpa de datorii. Din cauză că se află în imposibilitatea plății ratelor la bănci cer amânarea lor

Tot mai multe persoane din Iași, dar și din alte județe din țară, se află în imposibilitatea plății ratelor la bănci și solicită ajutorul specialiștilor din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Scumpirile din ultima perioadă determină ieșenii să solicite amânarea plății ratelor sau ștergerea lor. Potrivit specialiștilor din cadrul CSALB în primele 4 luni din acest an CSALB a primit 10 cereri de la consumatorii din Iași, din care 5 au fost acceptate pentru negociere. Ieșenii au solicitat stingerea litigiului din instanță, remiterea totală a datoriei în urma decesului titularului creditului, reechilibrarea contractului în CHF, plata primei de la stat, menținerea condițiilor de creditare speciale după ce un consumator nu mai este angajatul băncii.

În cererile respinse au fost și solicitări privind ștergerea din Biroul de Credit.

„Le reamintim consumatorilor că aceste cereri nu sunt negociabile, adică nu se poate forma un dosar de conciliere cu banca având acest obiect. Cererile privind ștergerea din Biroul de Credit pot fi trimise direct către bancă și nu recomandăm apelarea la firme care, în schimbul unei taxe/onorariu, promit ștergerea acestor înregistrări. Cererile pot fi adresate de consumatori în mod gratuit instituțiilor financiar-bancare, iar eventuala radiere a acestor înregistrări poate fi făcută doar de instituția bancară. Recomandăm ca cererile adresate de consumatori să fie rezonabile, proporționale cu situația invocată. În plus, solicitările să fie însoțite de documente justificative”, susține Liviu Fenoghen , directorul CSALB.

Ieșenii au reclamat băncile și IFN-urile la CSALB.

Ieșenii cer ajutorul specialiștilor din cadrul CSALB

Specialiștii mai spun că cei care au deja credite dar întâmpină probleme în plata ratelor trebuie să se adreseze mai întâi băncilor, iar dacă nu găsesc o rezolvare directă cu banca să apeleze la CSALB pentru soluționarea amiabilă a problemelor reclamate. Cererea adresată CSALB poate fi completată direct pe site-ul www.csalb.ro, iar concilierea este gratuită.

„Consumatorii care vor să facă un credit la bancă în această perioadă trebuie să ia în calcul toate variabilele legate de costurile creditului, de situația financiară a familiei sau consumatorului care va achita ratele creditului, dar și de situația generală a economiei caracterizată de imprevizibilitate. Reprezentanții sistemului bancar sunt pregătiți cu măsuri destinate propriilor clienți pentru situația în care vom asista la o creștere și mai mare a dobânzilor și costurilor creditării, în perioada următoare. Cu toate acestea, situația cu care se confruntă sistemul bancar și economia, per ansamblu, este una atipică. După o perioadă dificilă generată de pandemie a urmat cea cu războiul din Ucraina, la granița României, iar indicatorii macroeconomici sunt puternic afectați. Sistemul bancar a făcut față cu succes retragerilor de numerar și acceselor de panică generate de zvonurile legate de cursul valutar, ceea ce denotă că acesta este stabil și pregătit pentru eventuale șocuri”, mai spune Liviu Fenoghen, directorul CSALB.

Plata ratelor la bănci va putea fi din nou amânată

Ieșenii cu rate la bănci nu le-au mai putut achita din cauza pierderii locului de muncă sau a scăderii veniturilor în pandemie, astfel că au depus zeci de cereri la CSALB. Plata ratelor la bănci va putea fi din nou amânată pentru 9 luni începând cu iunile 2022. Coaliția de guvernare a decis amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă. Este una dintre măsurile care vor fi luate de Guvernul Ciucă, în cadrul pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro.

Măsurile anunțate vor intra în vigoare începând din data 1 iulie, una dintre acestea fiind sprijinul unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei. Pe de altă parte, ieșenii care cer ajutorul CSALB pot depune reclamații și dacă sunt nemulțumiți de băncile și IFN-urile din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *