Prima pagină » Local » Ieșenii caută degeaba iodură de potasiu în farmacii. Avertismentul Gabrielei Tătărîngă: „Administrarea unei doze mari perturbă organismul!”

Ieșenii caută degeaba iodură de potasiu în farmacii. Avertismentul Gabrielei Tătărîngă: „Administrarea unei doze mari perturbă organismul!”

08 mart. 2022, 07:45,
în Local

Tot mai mulți ieșeni au luat cu asalt farmaciile pentru a cumpăra iodură de potasiu, medicamentul despre care se crede că ne-ar putea salva viața în caz de un asemenea dezastru. Președintele Colegiului Farmaciștilor Iași, conf. dr. Gabriela Tătărîngă, avertizează că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate duce la grave perturbări ale glandei tiroide. De altfel, concentrația de iodură de potasiu care ne-ar putea salva de contaminare cu izotopi radioactivi, în caz de dezastru nuclear, nu este disponibilă în farmacii. Aceasta se află doar în posesia autorităților, urmând a fi distribuită populație, în concentrația adecvată și sub recomandarea medicului.

Iodura de potasiu administrată în cantitate foarte mare față de cantitatea recomandată zilnic face ca țesutul glandei tiroide să nu mai poată absorbi iodului radioactiv.

Este cunoscut faptul că dintre toate glandele hormonale din organism, glanda tiroidă este cea mai expusă la radiațiile radioactive, fiind foarte sensibilă în special la iodul radioactiv. Astfel, circa 50% dintre persoanele contaminate cu iod radioactiv ajung să sufere de cancer de tiroidă.

Conf. dr. Gabriela Tataringa, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi, in platoul BZI

În caz de dezastru nuclear, administrarea dozei de iodură de potasiu se face înainte de expunere la mediul contaminat

Avertisment pentru ieșenii care se grăbesc să cumpere iodură de potasiu: „Nu putem să o luăm preventiv!”

Farmacia Help Net, Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, Iasi

Mai multe farmacii din Iași nu au avut pe stoc iodură de potasiu

După ce Vladimir Putin a lansat ipoteza unui război nuclear, tot mai mulți ieșeni au luat cu asalt farmaciile pentru a cumpăra iodură de potasiu, medicamentul despre care se crede că ne-ar putea salva viața în caz de un asemenea dezastru. Cu toate acestea, iodura de potasiu, în concentrațiile necesare în caz de accident nuclear, nu este un medicament aflat în stocul farmaciilor, ci doar în rezerva națională.

Mai multe farmacii din Iași au declarat că nu au avut pe stoc iodură de potasiu.

„Nu avem iodură de potasiu, sunt stocuri ale Ministerului Sănătății, care vor fi distribuite populației în caz de accident nuclear. Producătorul este de aici din Iași, Antibiotice Iași. Mai sunt suplimente medicale pe bază de plante, cu iod extras din plante”, a declarat o farmacistă din Iași.

Președintele Colegiului Farmaciștilor Iași, conf. dr. Gabriela Tătărîngă, a declarat că iodura de potasiu pe care o putem cumpăra din farmacii are o concentrație mult mai mică decât cea necesară în caz de dezastru nuclear.

„În farmaciile comunitare, iodura de potasiu la care facem referire acum nu există, pentru că iodura de potasiu are mai multe concentrații. În farmacii există o formă cu o anumită concentrație, care se utilizează pentru tratamentul bolilor tiroidiene. Iodura de potasiu în concentrația indicată în cazul unui atac nuclear cu izotopi radioactivi trebuie să fie de aproximativ 1000 de ori mai mare. În caz de atac nuclear, iodura de potasiu va fi distribuită de către autorități, în concentrația adecvată și sub recomandarea medicului. Administrarea unei doze atât de mari perturbă organismul și va da efecte foarte grave, nu putem să o luăm preventiv”, a declarat Conf. dr. Gabriela Tătărîngă, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași.

O farmacie Dr. Max in fata caruia se vad cateva cutii cu flori si cateva persoane care asteapta tramvaiul

Iodura de potasiu pe care o putem cumpăra din farmacii are o concentrație mult mai mică decât cea necesară în caz de dezastru nuclear

Rolul iodurii de potasiu în buna funcționare a organismului

 Farmacia Dona, Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, Iasi 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 100 mcg de iodură de potasiu pe zi

Iodura de potasiu, ca supliment, se găsește în sarea de bucătărie. Principalul organ care folosește iod este glanda tiroidă. Atunci când ne confruntăm cu carențe de iod, glanda noastră tiroidă se umflă pentru a capta puținul iod din organism, astfel apare acea bărbie inestetică pe care o vedem la anumite persoane.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 100 mcg de iod pe zi. Atunci când în proximitatea noastră are loc o explozie nucleară, în atmosferă sunt eliberați foarte mulți izotopi radioactivi și iod radioactiv, care se agață de praf și în cele din urmă ajung în nori. Astfel, iodul radioactiv va fi inhalat, va ajunge în sânge, iar în cele din urmă în glanda tiroidă. Contaminarea cu izotopi radioactivi, de cele mai multe ori, duce la cancer tiroidian.

În caz de dezastru nuclear, administrarea dozei de iodură de potasiu se face în primele ore, înainte de a ne expune la mediul contaminat. Astfel, glanda noastră tiroidă va capta toată acea cantitate uriașă de iod și nu va mai avea spațiu să capteze și iodul radioactiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *