Prima pagină » Economic Local » Ieșenii care vor să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro de la AFIR
Ieșenii care vor să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro de la AFIR

Ieșenii care vor să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro de la AFIR

09 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care vor să investească fonduri europene în domeniul pomicol trebuie să depună cereri de finanțare la AFIR în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022. Sumele care pot fi accesate sunt cuprinse între 100.000 și 1,5 milioane de euro, în funcție de tipul investiției și de beneficiar

Ieșenii interesați să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022. Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Fondurile europene alocate sunt împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare). Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componentă secundară) sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune. De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației). Afacerea cu livezi a devenit un model de business de succes în Iași.

Ieșenii care vor să investească în livezi pot solicita fonduri europene

Sprijinul public nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile și poate ajunge până la 90 la sută. Valoarea fondurilor acordate prin submăsura 4.1a este cuprinsă între 100.000 de euro și 1.500.000 de euro, în funcție de tipul investiției și de beneficiar. Pragurile de calitate lunare încep, în prima lună de sesiune, de la 90 de puncte pentru componenta înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing, respectiv 85 de puncte pentru componenta achiziție utilaje de recoltare, și de la 60 de puncte pentru înființare, extindere, modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing, și scad treptat până la pragul minim de 15 puncte pentru toate componentele. Pentru prima dată, modalitatea de repartizare a fondurilor neutilizate din cadrul unei componente către componenta sau componentele supralicitate se va face în ordinea prestabilită în urma deciziei Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Ieșenii au investit câteva milioane de euro în livezi

Astfel, prima opțiune pentru realocarea fondurilor neutilizate este componenta de înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing, cea de-a doua opțiune este achiziția utilajelor de recoltare, iar cea de-a treia opțiune vizează componenta de înființare, extindere, modernizare pepinieră, inclusiv condiționare și marketing. Sumele alocate acestui domeniu au fost rapid accesate de ieșenii care au vrut să înființeze livezi cu banii primiți de la AFIR. Astfel, numai în anul precedent ieșenii au înființat livezi cu 1,3 milioane de euro. Ieșenii au investit între 300.000 și 500.000 de euro în plantațiile pomicole din comunele Bălțați, Bârnova, Cristești și Deleni.

Tinerii din Iași au investit și un milion de euro în afacerile din domeniul pomicol, o parte din bani provenind din fondurile europene acordate de AFIR. Ieșenii care vor să investească în livezi pot consulta ghidul solicitantului de pe site-ul AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *