Ieșenii care vor să devină specialiști în agricultură se pot înscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă. Meseria de tractorist, cea mai solicitată

Ieșenii care vor să devină specialiști în agricultură se pot înscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă. Meseria de tractorist, cea mai solicitată

28 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii care vor să devină specialiști în domeniul agricol se pot înscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă, începând cu luna octombrie 2022. Cursurile pentru tractorist și apicultor sunt cele mai căutate

Ieșenii pot deveni specialiști în agricultură, dacă se înscriu la cursurile organizate de Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ). Acestea vor demara în luna octombrie 2022. Cursurile de instruire și formare profesională sunt organizate pentru meseriile de apicultor și specialist în cultura plantelor, iar pentru ca acestea să poată fi realizate e nevoie să se formeze grupe de câte 60 de persoane.

Anul acesta au fost organizate 3 cursuri de apicultor și cultura plantelor și alte 3 de tractoriști. Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii ieșeni să acumuleze puncte atunci când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, pentru angajare în domeniul agricol, dar și pentru obținerea ajutoarelor importante de la stat în cadrul programelor derulate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

Ieșenii pot deveni specialiști în agricultură

Zeci de ieșeni au obținut deja diploma de tractorist după ce au finalizat cursurile organizate de Direcția Agricolă. Inclusiv o tânără ieșeancă, inginer de meserie. Mădălina Roman a avut nevoie de această diplomă pentru că voia să învețe să conducă un tractor. Mai mult, în ultimii ani, meseria de tractorist este una plătită bine, de aceea este tot mai căutată de persoanele care locuiesc în mediul rural și vor să își găsească acolo un loc de muncă. Pentru că agricultorii au nevoie de oameni de încredere care să manevreze tractoarele de sute de mii de euro, aceștia îi plătesc cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro lunar.

AJOFM organizează cursuri de reconversie profesională

Cei care nu vor să aibă diplomă de specialiști în domeniul agricol pot alege alte domenii de activitate. În această perioadă, AJOFM Iași organizează mai multe cursuri de reconversie profesională pentru diverse meserii. Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer. De asemenea, pentru posturile de frizer, coafeză, instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze sau de electrician constructor se organizează cursuri, dar și pentru confecționer tâmplărie de aluminiu și mase plastice ori agent de securitate. Alte meserii pentru care se organizează cursuri de reconversie profesională sunt contabil, specialist în resurse umane sau femeie de serviciu și îngrijitor de spații verzi.

Cursurile durează 3 luni, iar cei care vor să se înscrie pot solicita informații de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. De asemenea, cei care vor să devină specialiști în agricultură pot solicita informații de la Direcția Agricolă Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *