Prima pagină » Economic Local » Ieșenii care vor să devină specialiști în agricultură pot obține o diplomă de la Direcția Agricolă. Din cauza pandemiei COVID-19, cursurile au fost reluate după o pauză de aproape un an
Ieșenii care vor să devină specialiști în agricultură pot obține o diplomă de la Direcția Agricolă. Din cauza pandemiei COVID-19, cursurile au fost reluate după o pauză de aproape un an

Ieșenii care vor să devină specialiști în agricultură pot obține o diplomă de la Direcția Agricolă. Din cauza pandemiei COVID-19, cursurile au fost reluate după o pauză de aproape un an

21 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Direcția Agricolă Iași organizează cursuri de formare profesională pentru cei care vor să devină specialiști în agricultură. Întâlnirile au fost reluate, în număr restrâns, din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Cursurile vor fi ținute de specialiști pentru legumicultori, cei care se ocupă de cultura plantelor, apicultori și crescătorii de animale

Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii ieșeni să acumuleze puncte atunci când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, pentru angajare în domeniul agricol, dar și pentru a obține ajutoarele importante de la stat în cadrul programelor derulate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Potrivit directorului Gabriel Hoha, primele cursuri organizate la sediul instituției sunt cele de apicultor.

„Instituția noastră organizează cursuri de formare profesională în condiții de pandemie. Am demarat aceste cursuri de formare profesională mai întâi pentru apicultori, dar vor fi și pentru legumicultori, lucrători în cultura plantelor și crescători de animale. Cursurile se țin în cadrul instituției. Așteptăm persoanele care vor să se formeze în diverse domenii de specialitate. Aceste certificate pe care le primesc le sunt utile când accesează fonduri europene, dar și pentru programele de minimis pe care le derulăm în fiecare an”, susține Gabriel Hoha, director al DAJ Iași.

Ieșenii care vor să devină specialiști în agricultură se pot înscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă

Unul dintre specialiștii care se ocupă de formarea noilor apicultori este Relu Cojocar. Acesta susține că primii cursanți din Iași au primit diploma la sfârșitul acestei săptămâni.

„O nouă serie de apicultori au încheiat cursul de formare profesională pentru meseria de apicultor, organizat în cadrul DAJ Iași. Sesiunea de înscrieri pentru aceste cursuri este deschisă, iar o nouă serie se va organiza imediat ce vor fi întrunite condițiile necesare”, a spus Relu Cojocar.

În anii precedenți au fost organizate și cursuri pentru meseria de tractorist. Astfel, zeci de ieșeni au obținut diploma după finalizarea cursurilor, inclusiv o tânără ieșeancă, inginer de meserie. Mădălina Roman a avut nevoie de această diplomă pentru că voia să învețe să conducă un tractor.

Salariile obținute de specialiștii din domeniul agricol sunt la fel cu cele practicate în IT

Domeniul agricol s-a dezvoltat în ultimii ani și în Iași sau în regiunea Moldovei, astfel că salariile obținute de specialiștii în agricultură, în prezent, nu sunt deloc de neglijat. Cele mai mari salarii ajung și la câteva mii de euro lunar, iar angajații din acest domeniu, care au mai mulți ani de experiență, pot ajunge la un salariu lunar cuprins între 1.300 și 3.000 de euro, cum este cazul unui director zonal de vânzări care primește mașină de serviciu, telefon de serviciu, asigurare medicală sau asigurare de viață. Un manager de ferme poate să câștige lunar 6.000 de euro, iar un specialist în logistică, între 2.000 și 3.000 de euro. De asemenea, și tractoriștii din Iași încep să câștige salarii frumușele, ajungând și la 2.000 de euro lunar. Se poate spune că salariile sunt echivalente cu cele practicate în sectorul IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *