Prima pagină » Local » Ieșenii care vor să devină detectivi particulari trebuie să se prezinte la examen la IPJ Iași
Ieșenii care vor să devină detectivi particulari trebuie să se prezinte la examen la IPJ Iași

Ieșenii care vor să devină detectivi particulari trebuie să se prezinte la examen la IPJ Iași

09 feb. 2023, 02:00,
Dragoș SAVIN în Local

Ieșenii care vor să devină detectivi particulari o pot face. Inspectoratul de Poliție Județean Iași organizează, la data de 10.03.2023, ora 10:00, un examen pentru atestarea profesională a calității de detectiv particular

Ieșenii care vor să devină detectivi particulari trebuie să se pregătească pentru examen.

„În conformitate cu prevederile art. 7, alin. (1) și (2) din Legea nr. 329/2003, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la dobândirea calității de detectiv particular, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. M. Costăchescu, nr. 2, jud. Iași, organizează, la data de 10.03.2023, ora 10:00, examen pentru atestarea profesională a calităţii de detectiv particular”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Cum pot ieșenii să devină detectivi particulari?

Pentru a putea participa la examen, orice persoană interesată trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să aibă cetățenia română sau cetățenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale spațiului economic european; să aibă cel puțin studii medii și să fie absolvent al unei școli postliceale de detectivi sau să fi îndeplinit funcția de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranței naționale ori este să fie absolventă a unei instituții de învățământ superior; să fie aptă din punct de vedere medical; să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție; să nu desfășoare o activitate care implică exercițiul autorității publice; să obțină avizul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Ce face un detectiv particular?

Un detectiv particular este o persoană calificată care poate fi angajată de alte persoane sau companii pentru a conduce investigații particulare. În România, activitățile detectivilor particulari se desfășoară în condițiile Legii 329/2003.

Legea prevede că, fără să aducă atingere dreptului la viața intimă, familială și privată sau altor drepturi și libertăți fundamentale, detectivii particulari desfășoară activități specifice de investigare, care pot fi legate de conduita și moralitatea publică a unei persoane; date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice, potențială parteneră într-o afacere; persoanele dispărute de la domiciliu; bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală, înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părți în proces; asigurarea protecției împotriva scurgerii unor informații din sfera vieții private sau a activității operatorilor economici care doresc să păstreze confidențialitatea acestora; alte investigații care nu contravin cu legislația în vigoare.

Activitatea detectivului particular nu poate fi contrară reglementărilor legale interne sau celor internaționale la care România este parte, siguranței naționale, ordinii publice ori bunelor moravuri. Astfel, un detectiv particular nu poate conduce o investigație cu privire la activitatea personalului reprezentanțelor diplomatice, a organizațiilor internaționale sau a acțiunilor desfășurate în interesul autorităților publice. Un detectiv particular poate să lucreze în formă de cabinet particular sau într-o societate comercială ce are ca activitate principală această ocupație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`