Cursurile pentru formarea de apicultori, tractoriști sau specialiști în cultura plantelor au fost reluate de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași. Cei care vor să obțină diplomele necesare obținerii de fonduri europene sau pentru a se specializa în domeniul agricol pot urma programele de formare ale instituției
Cursurile de formare a specialiștilor în domeniul agricol au fost reluate de Direcția Agricolă Iași, după ce au fost sistate din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Până în prezent au obținut diplome de lucrător în cultura plantelor 25 de ieșeni care s-au înscris anul acesta la cursurile organizate de specialiștii instituției. Cei care vor să obțină diplomele de specialiști în legumicultură, cultura plantelor, apicultură, tractoriști sau crescători de animale se pot înscrie în continuare la sediul instituției.
Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii ieșeni să acumuleze puncte atunci când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, pentru angajare în domeniul agricol, dar și pentru a obține ajutoarele importante de la stat în cadrul programelor derulate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. În anii precedenți au fost organizate și cursuri pentru meseria de tractorist, întrucât tot mai mulți fermieri din județ au căutat specialiști care să lucreze pe utilajele agricole performante, fiind plătiți cu salarii de până la 2.000 de euro brut, lunar.
Specialiștii care lucrează în domeniul agricol primesc salarii mai mari
Astfel, zeci de ieșeni au obținut diploma după finalizarea cursurilor, inclusiv o tânără ieșeancă, inginer de meserie. Mădălina Roman a avut nevoie de această diplomă pentru că voia să învețe să conducă tractorul deținut de patronul firmei unde lucrează de mai mulți ani. Domeniul agricol s-a dezvoltat în ultimii ani și în Iași sau în regiunea Moldovei, astfel că salariile obținute de specialiștii în agricultură au crescut treptat.
Cele mai mari salarii ajung și la câteva mii de euro lunar, iar angajații din acest domeniu, care au mai mulți ani de experiență, pot ajunge la un salariu lunar cuprins între 1.300 și 3.000 de euro, cum este cazul unui director zonal de vânzări, care primește mașină de serviciu, telefon de serviciu, asigurare medicală sau asigurare de viață. Un manager de ferme poate să câștige lunar 6.000 de euro, iar un specialist în logistică, între 2.000 și 3.000 de euro. De asemenea, a crescut și numărul fermierilor care accesează fonduri europene, dar, pentru a obține banii europeni, au nevoie de diplomele eliberate de Direcția Agricolă.
În această perioadă se derulează mai multe programe de finanțare prin Direcția Agricolă Iași
Direcția Agricolă derulează mai multe programe în această perioadă, fiind vorba de ajutorul de minimis la usturoi, ajutoarele financiare pentru fermierii care cresc porci din rasele Bazna și Mangalița, dar și certificarea ecologică ce poate fi obținută de agricultorii din Iași până la data de 17 mai 2021. De asemenea, în această perioadă se derulează și recensământul agricol, care se va încheia la data de 31 iulie 2021. Până atunci, 661 de recenzori și 106 recenzori șefi, pregătiți de specialiștii Direcției Agricole Iași, vor merge la fiecare fermier din Iași pentru a culege datelor necesare precum suprafața de teren exploatată, efectivele de animale, investițiile din fonduri europene în ferme. La sfârșitul acestei luni vor demara și schemele de finanțare privind ajutorul de minimis la legumele din spații protejate, fostul program „Tomata”, care a avut succes în Iași în ultimii 3 ani, schema de minimis pentru plantele aromatice.