Prima pagină » Local » Ieșenii care vin din străinătate pot face testul PCR în cea de-a opta zi de autoizolare! Nimeni nu a specificat, însă, care sunt procedurile! Cine îi testează, cum și cât costă?
Ieșenii care vin din străinătate pot face testul PCR în cea de-a opta zi de autoizolare! Nimeni nu a specificat, însă, care sunt procedurile! Cine îi testează, cum și cât costă?

Ieșenii care vin din străinătate pot face testul PCR în cea de-a opta zi de autoizolare! Nimeni nu a specificat, însă, care sunt procedurile! Cine îi testează, cum și cât costă?

09 oct. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Ieșenii care vin dintr-o țară cu risc mare de infectare cu COVID-19 sunt obligați, dacă stau mai mult de 3 zile în țară, să se autoizoleze la domiciliu. În cea de-a opta zi pot efectua testul PCR și dacă rezultatul este negativ pot ieși din autoizolare. Autoritățile nu au specificat, însă, cine le recoltează probele, cum și cât costă

Un număr de 49 de țări au fost incluse în Comitetul Național pentru situații de Urgență pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care, începând de miercuri, s-a instituit măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestă țară. Printre țările enunțate de autorități intră Israel, Spania, Republica Moldova, Franța, Olanda, Belgia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Ungaria, Ucraina, Austria. Pentru ieșenii care sunt plecați în aceste țări și doresc să revină acasă pe o perioadă mai mare de 72 de ore, se instituie măsura autoizolării la domiciliu. Noutatea este că, în cea de-a opta zi, aceste persoane pot face testul PCR, iar dacă iese negativ, în cea de-a zecea zi pot ieși din autoizolare. Procedurile de recoltare a probelor în vederea testării PCR se fac la domiciliu.

Personalul medical de la Laboratorul Praxis din Iași se deplasează la domiciliul persoanei aflate în autoizolare

Ieșenii sau străinii care vin în Iași pe o perioadă de mai mult de 3 zile sunt obligați să se autoizoleze la domiciliu. Dacă timp de 8 zile nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, noile reglementări permit ca acestea să se poată testa. Procedura este stabilită de către autorități, dar ieșenii nu știu unde să sune, cum se testează și cât costă.

„Laboratorul Praxis din Iași se poate deplasa la domiciliul persoanei care ne solicită recoltarea probelor în vederea testării PCR. O echipă de profesioniști, îmbrăcată specific, cu combinezon, mască de protecție, mănuși și viziere, se deplasează acasă la pacient pentru a preleva probele. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ieșenii trebuie să își facă programare telefonică cu o zi înainte. Rezultatul testului vine în 12- 24 de ore, iar prețul este de 250 de lei. Dacă ne deplasăm în afara orașului se percepe o taxă de 50 de lei”, spune Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului Praxis.

Cum trebuie să procedeze persoanele care vin în Iași pentru doar 3 zile?

Persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat și stau doar 3 zile trebuie să-și facă un test PCR înainte cu 48 de ore înainte de a păși pe teritoriul Românesc. Obligația lor este ca în vamă să prezinte documentele care atestă faptul că și-au făcut testul PCR în țara din care vin și că este făcut cu 48 de ore înainte de sosirea în țară. În unele țări, însă, rezultatul testului PCR poate veni chiar și după 72 de ore, ceea ce ar încurca cu totul planul de călătorie al ieșenilor.

„Problema este că în Londra, unde îți poți face testul PCR la un laborator privat, perioada de așteptare a rezultatului este între 48 și 72 de ore. Eu cum pot veni acasă dacă mie îmi ajunge rezultatul după 72 de ore? Din ce am înțeles, în aeroport îmi vor solicita documentele. Eu mi-am luat deja bilet pe 3 zile ca să vin în țară, dar dacă nu-mi sosește rezultatul testului până ajung în aeroport, atunci ar trebui să-mi anulez zborul”, spune Elena Mocanu, ieșeancă stabilită în Marea Britanie.

Țările incluse de România pe lista galbenă

Pentru că noile reglementări privind condițiile de călătorie dinspre țările cu risc major de infectare cu COVID-19 abia au fost enunțate, sunt încă nedumeriri. Autoritățile abia acum observă dacă planul lor funcționează sau nu. Țările care au fost incluse de Comitetul Național pentru situații de Urgență pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat sunt: Israel, Andorra, Muntenegru, Bahrain, Aruba, Argentina, Guam, Bonaire, Sint Eustatius and Saba, Spania, Cehia, Costa Rica, Puerto Rico, Bahamas, Republica Moldova, Franța, Olanda, Gibraltar, Polinezia Franceză, Sint Maarten, Liban, Belgia, Panama, Capul Verde, Statele Unite ale Americii, Peru, Kuweit, Columbia, Brazilia, Armenia, Marea Britanie, Islanda, Oman, Irak, Maldive, Paraguay, Luxembourg, Belize, Emiratele Arabe Unite, Palestina, Danemarca, Libia, Ungaria, Chile, Slovacia, Ucraina, Austria, Curasao, Georgia și Qatar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`