Ieșenii care realizează lucrări de reconstrucție și extindere a balcoanelor sunt verificați de inspectorii Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale pentru respectarea legislației în ceea ce privește obținerea autorizației de construire obligatorie la astfel de lucrări
În municipiul Iași, proprietarii de apartamente care fac lucrări de reconstrucție și extindere a balcoanelor sunt verificați de inspectorii din cadrul Serviciului Control Urbanism. Polițiștii locali urmăresc dacă lucrările făcute de regulă la parterul blocurilor sunt realizate cu respectarea legislației, mai precis în baza autorizației de construire care este obligatorie în astfel de situații. Ieșenii care fac lucrări fără să dețină autorizație de construire primesc sancțiuni minime de 1.000 de lei.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii 50 din 1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 1.000 lei numitei P.F., întrucât, în calitate de proprietar a unui apartament, a executat lucrări de reconstruire și extindere a balconului, fără a deține autorizație în acest sens”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.
Numeroși ieșeni și-au lărgit balcoanele pe domeniul public
În numeroase blocuri din Iași sunt amenajate la parter diverse improvizații de lărgire și supradimensionare a balcoanelor, iar de multe ori sunt transformate în veritabile locuințe construite pe domeniul public. Din cauza haosului întâlnit la asociațiile de proprietari din Iași și a legislației nu tocmai restrictive, de-a lungul ultimilor ani, proprietarii apartamentelor aflate la parterul scărilor de bloc din Iași au profitat de situație și au construit cât au putut de mult în afara balcoanelor, iar în cele mai multe situații au și împrejmuit terenul public al Primăriei Iași.
În orice situație care implică demolări sau extinderi la blocurile de locuințe, este necesară obținerea unei autorizații de construire, lucru pe care mulți proprietari nu îl respectă, motiv pentru care sunt aplicate sancțiuni contravenționale pe bandă rulantă în urma controalelor făcute de polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism.
Proprietarii din Iași care au făcut extensii ilegale ale balcoanelor sunt reclamați în instanță
În majoritatea situațiilor întâlnite fără autorizații de construire, inspectorii municipalității aplică sancțiuni minime de 1.000 lei și solicită proprietarilor intrarea în legalitate dacă acest lucru este posibil, dacă nu, aducerea imobilului la starea lui inițială.
Construirea unei extinderi, pornind de la spațiul unui balcon existent sau de la perimetrul aflat sub balcoanele deja existente, presupune spargerea zidurilor exterioare pentru a putea fi extinse camerele de locuit, ceea ce poate afecta structura de rezistență a blocului. Mai mult decât atât, dacă construcția se întinde inclusiv pe spațiul verde, care aparține tuturor proprietarilor, este necesar acordul tuturor locatarilor din bloc. Pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate în ultimele luni numeroase dosare prin care Serviciul Control Urbanism și Afișaj Stradal împreună cu Unitatea Administrativ Teritorială a municipiului Iași prin Primar reclamă proprietarii de apartamente care au făcut extensii ilegale și împrejmuiri și solicită în instanță desființarea lucrărilor.