Un sfert din ieșenii care au depus dosare în programul „Casa Verde Fotovoltaice” primesc fiecare 20.000 de lei, primii bani fiind acordați de Administrația Fondului pentru Mediu până la finalul acestui an. Un sfert din cei peste 300 de ieșeni care au solicitat banii îi vor avea în conturi până la finalul anului 2021
O parte din ieșenii care s-au înscris în programul „Casa Verde Fotovoltaice” vor primi banii de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) până la finalul anului 2021. Din cei peste 300 de ieșeni înscriși în program vor primi banii un sfert dintre aceștia. Beneficiarii primesc 20.000 de lei, fiecare, pentru a monta panourile fotovoltaice pe acoperișurile proprietăților din mediul rural. Potrivit noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe o clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren etc.).
Cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicației informatice. Beneficiarii și instalatorii validați au obligația de păstrare/arhivare a documentelor pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM. Ghidul programului „Casa Verde Fotovoltaice” a fost modificat în acest an pentru ca beneficiarii să aibă mai mult timp la dispoziție pentru montarea panourilor fotovoltaice.
A crescut numărul beneficiarilor ieșeni interesați de montarea panourilor fotovoltaice, prin intermediul programului
În perioada 2015-2020 au fost finanțate 128 de dosare depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, instituția care a verificat dosarele până în anul 2019. Ulterior, AFM a preluat programul. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat. Cu banii obținuți au montat pe locuințe panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. Scopul programului „Casa Verde Fotovoltaice” îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuințele situate la cel puțin 2 kilometri față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice și prin reducerea utilizării combustibililor convenționali. Unul dintre beneficiarii din Iași ai programului derulat de stat este Aurel Bârsăniuc, din comuna Aroneanu.
Un alt program de succes derulat în Iași este „Iluminatul Public”, unde primăriile au depus proiecte în valoare de 18 milioane de lei
Primăriile din Iași vor investi 18 milioane de lei în modernizarea iluminatului public. Lista finală cu primăriile din Iași care vor primi banii în programul „Iluminat Public” a fost publicată pe site-ul AFM. Printre comunele unde primarii vor investi fondurile de la stat se numără: Șipote, Horlești, Valea Seacă, Balș, Miroslava, Belcești, Scobinți, Cucuteni, Comarna, Ciortești, Costuleni, Ipatele, Tătăruși, Șipote, Gropnița, Oțeleni, Andrieșeni, Popești, Heleșteni, Mircești, Ion Neculce, Moțca, Erbiceni, Grozești, Ceplenița și Vânători.
Cea mai mică sumă accesată de o primărie din Iași este de 409.000 lei, iar cea mai mare, de 1,1 milioane de lei. Astfel, pentru unitățile administrativ-teritoriale care au o populație de până la 4.000 de locuitori, se acordă maximum 500.000 de lei, iar pentru cele care au peste 4.001 locuitori, se acordă un ajutor financiar de peste un milion de lei. Printre primăriile cu finanțare maximă se numără Miroslava, Comarna, Vânători, Erbiceni, Tătăruși, Popești, Moțca.