Prima pagină » Local » Ieșenii care locuiesc într-un bloc din Podu Roș au ajuns în pragul disperării. Numeroase reclamații au fost făcute la Asociația de proprietari din cauza terasei defecte

Ieșenii care locuiesc într-un bloc din Podu Roș au ajuns în pragul disperării. Numeroase reclamații au fost făcute la Asociația de proprietari din cauza terasei defecte

01 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

Locuitorii unui bloc din zona Podu Roș au făcut numeroase reclamații la Asociația de proprietari din cauza terasei defectuoase a blocului care permite apei să se infiltreze în pereții apartamentelor. Familiile afectate de situație au depus sesizări din luna noiembrie 2018, după ce au fost efectuate lucrări la terasa blocului fără a fi înștiințați și au început să se confrunte cu probleme care încă nu au fost soluționate

La Asociația de proprietari a unui bloc din zona Podu Roș s-au depus zeci de plângeri. Familiile care locuiesc în apartamentele blocului A2, din zona Țuțora, sunt afectate de terasa care nu protejează de ploi locuințele de aproape doi ani. Pereții sunt crăpați și plini de mucegai, tencuiala cade de pe pereți, iar pe timp de ploaie oamenii adună apa în găleți și lighene. Raportul de expertiză judiciară, spun locatarii blocului, arată că au fost efectuate lucrări care contravin normativelor existente în vigoare.

„De doi ani de zile nu s-a rezolvat problema. Pe timp de ploaie se infiltrează apă în apartamente, iar etajele trei și patru ale blocului sunt afectate grav. Avem persoane bolnave, copii minori care stau în apartamente pline de mucegai. Nu există o carte tehnică a imobilului, iar noi nu am dat niciun acord pentru a se lucra la terasa blocului, nu văzusem un contact semnat atunci. S-au realizat foarte multe lucrări fără contracte prin asociația de proprietari și fără să se zică”, au precizat locuitorii din blocul din zona Podu Roș Iași.

Proprietarii apartamentelor din zona Podu Roș acuză instituțiile abilitate de mușamalizarea cazului

Oamenii din blocul afectat au făcut plângeri și sesizări la mai multe instituții, chiar și la Parchetul de lângă Judecătoria Iași și Ministerul Mediului. Proprietarii susțin că în ciuda tuturor demersurilor nu s-a luat nicio măsură și că problemele cauzate de Asociația de proprietari și firma care a realizat această lucrare au fost mușamalizate. Într-o sesizare trimisă Primăriei Iași, locatarul Iulian Ungureanu acuză faptul că o copie primită în ianuarie 2019 a unei reclamații făcute în noiembrie 2018 nu avea semnătura depusă de el, ci una falsă.

„S-a emis o hotărâre judecătorească care nu e definitivă, dar care arată caracterul urgent al acestor lucrări și încă nu s-a luat nicio măsură. În aprilie am depus dosar penal la Parchetul de lângă Judecătoria Iași, dar nu ne-au chemat încă în audiență. Plângerea depusă la Poliția Municipiului Iași a fost falsificată, nu purta semnătura mea copia de pe sesizarea primită două luni mai târziu. Sunt foarte multe nereguli. Acum stăm cu frică de ce o să urmeze odată cu venirea toamnei. Suntem disperați. În ianuarie și februarie am plătit fiecare familie câte 1.200 – 1.300 de lei petru a se realiza reparații la terase, dar nu s-a facut nimic. Situația este mușamalizată de către toate instituțiile”, a spus Iulian Ungureanu, un ieșean care locuiește în blocul de pe bulevardul Țuțora din Iași.

Sume de plată abuzive pe liste la asociația de proprietari a blocului din bulevardul Țuțora, din Iași

Proprietarii apartamentelor acuză conducerea Asociației de proprietari de mai multe nereguli. Aceștia susțin ca sunt puse sume de plată abuziv pe liste și că de 20 de ani, de când asociația este sub administrarea Gabrielei Chiriac, nu s-au făcut verificări sau procese-verbale cu proprietarii.

„Nu există o carte tehnică a imobilului, lucrările au fost făcute fară aceste documente, fără contracte. Avem sume de plată puse pe liste abuziv. Nu înțelegem cum reușește administratorul Gabriela Chiriac să se ocupe de două asociații, din Țuțora, dar și din Primăverii, nr. 19. Cum poate semna condica de prezență 8 ore pe zi la ambele asociații?! De 20 de ani se ocupă de asociația de la blocul A2 și nu a venit o dată să facă verificări sau să întocmească proces-verbal cu proprietarii”, au mai adăugat proprietari de apartamente din blocul A2 din Podu Roș, din Iași.

Firma Izocon Grup Invest SRL Iași așteaptă hotărârea judecătorească definitivă

Firma Izocon Grup Invest SRL Iași a fost înființată în 2006 și efectuează lucrări de învelitori șarpante și terase la construcții. În ultimii doi ani, firma a înregistrat o cifră de afaceri de peste 290.000 de lei și activează cu trei angajați. În anul 2018, Izocon Grup Invest SRL Iași a executat o intervenție provizorie de reparație la o gură de scurgere de la blocul A2 de pe bulevardul Țuțora, din Iași, iar pe perioada garanției de trei luni au fost probleme cu lucrarea.

„Am intervenit provizoriu la o gură de scurgere în 2018, iar trei luni cât a durat garanția au fost în continuare probleme din cauza ploilor. Noi nu am efectuat lucrări pe toată suprafața terasei, problema cu scurgerea nu putea fi rezolvată printr-o lucrare provizorie la o scurgere, trebuia reparată toată terasa. În baza garanției, firma Izocon Grup SRL Iași este pusă să facă lucrări pe toată terasa. A fost dată o hotărâre judecătorească și noi am făcut apel, iar de acum așteptăm să se analizeze începând cu luna septembrie 2020”, au declarat reprezentanții firmei Izocon Grup Invest SRL Iași.

Primăria Iași nu poate interveni în acest caz

Serviciul Asociații Proprietari Iași și Poliția Municipiului Iași au anunțat proprietarii din blocul de pe bulevardul Țuțora că administrația publică locală nu poate interveni, cazul fiind de competența intanțelor de judecată. Odată cu eliberarea hotărârii judecătorești definitive, Serviciul Asociații Proprietari Iași se va asigura de respectarea acesteia și a măsurilor impuse. Ceea ce se mai aduce la cunoștiința locuitorilor blocului afectat este faptul că cel mai probabil vor apărea niște sume în listele de plată care să asigure fondul de reparații și alte costuri de judecată, așa cum prevede legea.

„A fost realizată o lucrare punctuală cu Izocon Grup Invest, iar din cauza ploilor abundente au apărut infiltrații care au dus la situații divergente între proprietarii blocului A2, din bulevardul Țuțora, și asociația de proprietari a blocului respectiv. Întrucât lucrurile trebuiau clarificate, s-a observat faptul că cei de la Asociația de proprietari au chemat firma să remedieze problema, dar proprietarii i-au alungat și chiar dacă au vrut să facă reparațiile au sesizat că familiile nu au plătit fondul de reparații și tot așa s-au declanșat în lanț problemele. Situație este acum sub competența instanțelor de judecată. Administrația publică locală nu poate interveni, dar din momentul eliberării hotărârii definitive judecătorești vom urmări modalitatea în care este respectat dispozitivul sentinței. Până pe 30 august 2020 vom afla dacă hotărârea este definitivă sau se prelungește”, a precizat Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *