Prima pagină » Local » Ieșenii care își parchează mașinile neregulamentar vin cu tot felul de scuze în fața polițiștilor, pentru a scăpa de amendă: „Preferă să încalce legea decât să lase autovehiculul la 200 de metri de locul unde au treabă” – FOTO

Ieșenii care își parchează mașinile neregulamentar vin cu tot felul de scuze în fața polițiștilor, pentru a scăpa de amendă: „Preferă să încalce legea decât să lase autovehiculul la 200 de metri de locul unde au treabă” – FOTO

29 apr. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

Ieșenii care sunt prinși că încalcă legea în trafic apelează la tot felul de scuze în fața polițiștilor, pentru a nu primi amendă. Oamenii legii nu se lasă impresionați de vorbele acestora și aplică sancțiunile după gravitatea situației

În municipiul Iași, problema parcărilor se simte din ce în ce mai mult. Totuși, unii cetățeni sunt de-a dreptul iresponsabili și încurcă circulația pe străzi fără a avea un motiv justificat. În ultima vreme, numărul foarte mare de mașini parcate pe trecerile de pietoni le-a atras atenția polițiștilor.

Ieșenii vin cu scuze la polițiști pentru a scăpa de amendă

Atunci când sunt prinși în flagrant, majoritatea ieșenilor apelează la tot felul de tertipuri pentru a nu primi amendă. De cele mai multe ori, oamenii invocă faptul că aveau ceva urgent de rezolvat și au lipsit de la mașină doar un minut. Totuși, polițiștii știu clar că acest lucru este neadevărat și aplică legea după cum se cuvine.

„Se întâmplă frecvent astfel de lucruri prin oraș. De cele mai multe ori, șoferii spun că se grăbesc că o să întârzie puțin și de asta staționează neregulamentar. În alte cazuri, spun că nu sunt locuri de parcare și sunt revoltați că le dai amendă. Problema este că mulți vor să parcheze fix în locul unde au treabă, de ce să o lase la 200 m, într-un loc regulamentar, ei preferă să încalce legea ca să fie mai aproape de un trebuie să meargă.

Unii spun că nu au văzut că este interzisă staționarea, deși indicatoarele rutiere sunt clare la marginea străzii. De obicei, astea sunt cele mai des întâlnite scuze, mai sunt cazuri în care spun că trebuie să meargă la cineva la spital, atunci, dacă se confirmă, înțelegem și le acordăm doar un avertisment. Sau mai întâlnim când trebuie să își ia copilul de la școală, dacă staționează 1-2 minute înțelegem, dar, dacă stai deja ceva mai mult, e altceva”, a precizat Dorel Zota, polițist local din Iași.

Pietonii sunt exasperați de numărul mare de mașini de pe trotuare și treceri, astfel că apelează la poliție.

„Din experiența mea, cei care au avut mașina ridicată cel puțin o dată se cam învață minte și sunt mai atenți. Totuși, au fost și cazuri în care au pățit-o de mai multe ori. Sunt foarte multe mașini pe trecerile de pietoni, pe trotuare, în colțurile intersecțiile, la căile de acces spre anumite instituții, cu asta ne confruntăm. Zilele trecute, în centru, cei de la Servicii Publice amenajase o zonă cu gazon tip rulou, iar un șofer ce s-a gândit, să parcheze fix acolo, a distrus tot gazonul, erau numai urme. Atunci am intervenit și i-am ridicat mașina”, a mai adăugat polițistul local.

Zona centrală este sufocată de mașini

De cele mai multe ori, oamenii parchează neregulamentar în zona centrală, pe lângă instituții. Cetățenii au anumite treburi de rezolvat, iar din cauza comodității vor să-și lase mașina chiar lângă intrarea în clădire, dacă se poate.

„La Râpa Galbenă, pe strada Grigore Muzicescu, intervenim foarte des că sunt sesizări. În zona Pieței Eminescu, de asemenea, înspre bulevardul Independenței. La Camera de Comerț erau probleme, însă s-au montat niște piloni acum și nu mai pot parca mașinile. În mare parte, în zona centrală întâlnim cel mai des situațiile acestea. La trecerile de pietoni, mașinile obturează vizibilitatea șoferilor și pun viața pietonilor în pericol. De asemenea, în stațiile de autobuz, la fel, avem mult sesizări”, a mai spus Dorel Zota.

Amenda maximă pentru staționarea neregulamentară este de 825 de lei, iar dacă mai este ridicată mașina, se adaugă o taxă de 430 de lei.

„În cazul în care mașina este ridicată, atunci trebuie să plătească 430 de lei – taxa de ridicare. De asemenea, aplicăm și amenzi, pentru staționarea în loc nepermis putem da 5 puncte de amendă. Au fost destule cazuri în care a trebuit să aplic amenda maximă. Sincer, ei sunt conștienți de răul pe care îl provoacă, doar că nu le pasă multora dintre ei și nu îi interesează că încurcă circulația. În astfel de cazuri, nu ai cum să dai avertisment și să îl lași să plece așa”, a încheiat Dorel Zota.

Scuzele ieșenilor pentru a nu primi amendă de la polițiști nu prea funcționează, astfel că oamenii legii aplică amenzi fără să stea pe gânduri.

Comentarii
  • Gherțoi-bizoni și pițipoance doamne milf cu biluțe de muci sub unghiile făcute la salon sunt cei frecvenți parcagii in fața molurilor sau supermarketurilor. La cad coaele dacă merg mai mult de 50 metri de intrarea unde o freakă, iar la pupeze li se rod cracii pantalonilor între picioare.

  • Asta e componenta societății romanesti post decembriste

  • Langa trecerea de pietoni din statia de autobuz Conductelor , a ti pus niste piloni de delimitare pentru a spori vizibilitatea pietonilor….Acolo si a gasit loc de parcare un sofer cu auto BT 77…. Politia locala trece ,trece nu vad nici vanzatorii de flori nici masinile parcate pe interzis.

  • „Preferă să încalce legea decât să lase autovehiculul la 200 de metri de locul unde au treabă” – ce traba? 20, nu 200.

  • Oameni buni, sunati la Politia Locala si anuntati abaterea la Politie. Daca doar va plangeti aici, nu se intampla nimic, acei soferi vor parca in continuare in locuri nepermise. Daca politia va primi sute de sesizari pe zi , sunt sanse sa se miste.

  • Nu există scuză pentru a parca pe trecerea de pietoni. Să le ridice mașinile dar să le ducă pe la Oradea pe undeva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *