Prima pagină » Local » Ieșenii care doresc să se vaccineze antigripal trebuie să știe asta! Serul va putea fi obținut doar pe bază de rețetă

Ieșenii care doresc să se vaccineze antigripal trebuie să știe asta! Serul va putea fi obținut doar pe bază de rețetă

21 sept. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Ieșenii care doresc să se vaccineze antigripal în sezonul 2023-2024 și doresc o compensare de 50 sau de 100 la sută a serului trebuie să știe că vaccinul va trebui ridicat doar din farmacii pe baza biletului de trimitere primit de la medicul de familie

Vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de prevenție a gripei alături de metodele nespecifice, precum igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoanele bolnave care prezintă simptome ale infecției cu virusul gripal.

Vaccinul previne îmbolnăvirea, diminuează severitatea și scurtează durata bolii, reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii, reduce numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță, al consultațiilor și al vizitelor la domiciliu, al concediilor medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute, precum și utilizarea antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa. Gripa este o boală infecțioasă respiratorie sezonieră care se manifestă variat. Astfel, bolnavul poate prezenta simptome minore, febră, rinoree, tuse, până la afectare pulmonară importantă care se poate complica, iar în cazuri rare se poate finaliza chiar cu decesul persoanei infectate.

Care sunt categoriile de persoane care vor beneficia de vaccinare antigripală compensată sau gratuită

o imagine cu o farmacie

Ieșenii care doresc să se vaccineze antigripal trebuie să știe că vaccinul va putea fi cumpărat și la liber din farmacii, dar la preț întreg

Conform articolului 2 din Ordinul nr. 3.120 din 12 septembrie 2023, pentru aprobarea segmentelor populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile, vor beneficia de compensare în proporție de 50 la sută pentru vaccinarea împotriva gripei persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 45 de ani și mai mică de 65 de ani, fără boli cronice.

În schimb, copiii cu vârsta mai mare sau egală cu 6 luni și mai mică de 19 ani, gravidele, dar și persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 19 ani și mai mică de 65 de ani, care suferă de boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neuronale cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune și malformații congenitale, precum și persoanele care se încadrează în această categorie de vârstă, care suferă de obezitate, asplenie, care sunt infectate cu HIV/SIDA, care urmează un tratament imunosupresor, care au trecut printr-un transplant, care suferă de imunosupresie congenitală, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, dar și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar, vor beneficia de vaccinare împotriva gripei absolut gratuit.

Ieșenii care doresc să se vaccineze antigripal au nevoie de rețetă de la medicul de familie

Vaccinul antigripal a ajuns deja în farmacii. Ieșenii care doresc să se vaccineze antigripal în sezonul 2023-2024 și doresc o compensare de 50 sau de 100 la sută a serului pot ridica vaccinul doar din farmacii în baza biletului de trimitere primit de la medicul de familie. Până anul acesta, ieșenii se puteau imuniza în cabinetele medicilor de familie care obțineau vaccinul antigripal prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Totodată, cei care doresc să se vaccineze antigripal trebuie să știe că serul va putea fi cumpărat și la liber din farmacii, dar la preț întreg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *