Până la finalul lunii septembrie ieșenii trebuie să depună și să actualizeze dosarele pentru locuințe sociale sau locuințe convenabile, la Direcția Fond Locativ Iași. Dosarele vor fi evaluate începând cu luna octombrie, urmând ca până la începutul lunii decembrie Consiliul Local Iași să ofere listele provizorii ale cererilor aprobate. Solicitanții care actualizează anual dosarele primesc puncte suplimentare la evaluarea finală
Ieșenii care doresc să figureze pe lista anului 2020, privind atribuirea unei locuințe sociale sau locuințe convenabile trebuie să depună sau să își actualizeze dosarele până pe data de 30 septembrie 2020. Solicitanții de locuințe pot depune sau actualiza dosarul atât la sediul Direcției Fond Locativ Iași, cât și online. Începând cu luna octombrie se va face evaluarea dosarelor depuse pentru locuințe sociale și convenabile, urmând ca la începutul lunii decembrie 2020 să fie afișate listele provizorii. Ieșenii care au depus cerere pentru aceste locuințe trebuie să țină cont și de faptul că actualizarea dosarelor aduce puncte suplimentare la evaluare.
Direcția Fond Locativ Iași îndeamnă solicitanții pentru locuințe sociale și convenabile să actualizeze dosarul anual
Solicitanții locuințelor sociale și convenabile din municipiul Iași trebuie să actualizeze dosarele anual pentru a figura pe liste la Direcția Fond Locativ. Până la jumătatea lunii august a acestui an, din 2.715 cereri depuse pentru locuințe sociale, doar 289 îndeplinesc condițiile până în prezent pentru anul 2020. Totodată, pentru locuințele convenabile doar 206 solicitanți îndeplinesc condițiile, din cele peste 3.000 de cereri. Actualizarea anuală a dosarelor pentru cei care vor locuințe sociale sau convenabile este o etapă necesară pentru a figura pe listele actuale, reamintesc reprezentanții Direcției Fond Locativ Iași.
Primăria Iași are soluții pentru situațiile în care nu au recuperat datorii de la chiriași
În urma unei Hotărâri a Consiliului Local Iași, la sfârșitul anului 2017 au apărut modificări în ceea ce privește criteriile de evaluare a cererilor pentru locuințe sociale. Aceste modificări aduc soluții care încurajează beneficiarii locuințelor sociale să obțină venituri stabile din activități legale. Așadar, acest criteriu a devenit prioritar pentru buna derulare a relațiilor de închiriere, prevenind situațiile în care chiriașii nu își permit să plătească chiria sau facturile la întreținere. Pe de altă parte, cei care au ocupat abuziv o locuință socială sau una convenabilă vor fi avertizați despre dificultatea obținerii unei astfel de locuințe pe viitor, din cauza diminuării punctajului obținut la evaluarea dosarului.
„Prin Hotărârea Consiliului Local 326/2017, municipalitatea Iași încurajează obținerea unor venituri stabile, care să ofere posibilitatea chiriașilor să plătească datoriile de întreținere, dar și de chirie. În acest sens, au fost introduse bonificații procentuale punctajului final obținut la dosar în raport cu media veniturilor realizate de familie în ultimele 12 luni. Totodată, se descurajează ocuparea abuzivă a locuințelor sociale și convenabile prin aplicarea unei măsuri de diminuare cu 300 de puncte din totalul obținut la evaluarea dosarului de locuință”, a declarat Cristina Albișteanu, directorul Direcției Fond Locativ Iași.
Municipalitatea Iași susține eforturile familiilor preocupate de școlarizarea copiilor
Solicitanții de locuințe sociale care se preocupă de școlarizarea copiilor sau cei care au un nivel avansat de studii vor primi punctaje suplimentare la evaluarea dosarelor. Primăria Iași consideră că astfel se va încuraja creșterea gradului de școlarizare în rândul solicitanților pentru locuințe sociale.
„S-a aprobat acordarea punctajelor suplimentare la evaluarea cererilor de locuință socială sau convenabilă pentru fiecare copil școlarizat, câte 20 de puncte pentru fiecare copil. Se acordă punctaje suplimentare și celor care au finalizat studiile liceale, superioare sau postuniversitare, municipalitatea încurajând astfel orice formă de educație și implicarea familiei în formarea continuă a copiilor”, a mai precizat Cristina Albișteanu, directorul Direcției Fond Locativ Iași.
Blocurile sociale din municipiul Iași vor asigura locuințe ieftine pentru sute de persoane
Lucrările de construire la blocurile sociale din municipiul Iași de pe bulevardul Metalurgiei și zona Grădinari sunt în plină desfășurare. Odată cu deschiderea acestora se va acoperi o mare parte dintre cererile de locuințe sociale și convenabile. La finalizarea construirii celor două blocuri de locuințe sociale și convenabile, Primăria Iași urmărește acoperirea unui număr mai mare de solicitări.
„Continuă lucrările de construire a blocurilor de locuințe sociale și convenabile de pe bulevardul Metalurgiei și strada Grădinari, nr. 59-73. Blocurile C1 și C2 sunt formate din câte două tronsoane fiecare, cu un număr total de 72 de apartamente. De asemenea, vor fi amenajate 99 de locuri de parcare, din care patru pentru persoane cu handicap. În zona Grădinari, pe bulevardul Chimiei, va fi construit și un complex de locuințe destinat închirierii tinerilor specializați din Sănătate. Este vorba despre două tronsoane cu 32 de apartamente. Planul Primăriei Municipiului Iași este ca în zona Grădinari să fie ridicat un cartier de locuințe sociale, convenabile și pentru tineri specializați din Sănătate, cu un total de 16 tronsoane de bloc și 288 de apartamente”, au declarat reprezentanții Primăriei Iași.
Peste 50 de beneficiari care nu au respectat clauzele contractuale se află în instanțele judecătorești
Pentru 58 de familii din Iași au fost promovate referate de acționare în instanță și au acțiuni pe rol în derulare. Astfel, în instanțele judecătorești din Iași se numărau, aproape de finalul lunii august, 32 de cauze pe rol de judecată și alte 26 de referate urmează să fie acționate în instanță. Acestea apar în condițiile în care familiile din locuințele sociale nu respectă clauzele contractuale. În afară de persoanele care au debite restante la plata chiriei, mai sunt vizați cei care devastează apartamentele și cei care acumulează sume mari de datorii la cheltuielile de întreținere. Până în momentul evacuării, persoanele care au astfel de probleme din diverse motive personale primesc notificări. Totodată, au loc discuții cu acești chiriași pentru a se găsi soluții care să îi ajute să își păstreze locuința.