Prima pagină » Economic Local » Ieșenii care cultivă produsele agricole ecologice, promovați de Direcția Agricolă și Asociația Rural Development Research Platform! Proiectul este derulat în perioada 2021-2023!
Ieșenii care cultivă produsele agricole ecologice, promovați de Direcția Agricolă și Asociația Rural Development Research Platform! Proiectul este derulat în perioada 2021-2023!

Ieșenii care cultivă produsele agricole ecologice, promovați de Direcția Agricolă și Asociația Rural Development Research Platform! Proiectul este derulat în perioada 2021-2023!

02 iul. 2021, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Direcția Agricolă Iași și Asociația Rural Development Research Platform vor demara, în următorii trei ani, un proiect de promovare a produselor agricole ecologice. Numărul fermierilor din Iași care au solicitat certificarea ecologică a crescut în ultimii ani. Cei mai mulți agricultori vor să cultive legume ecologice, fructe de pădure și să crească animale în sistem ecologic

Produsele agricole ecologice vor fi promovate de Direcția Agricolă Iași și Asociația Rural Development Research Platform, în cadrul unui proiect derulat în perioada 2021-2023, prin intermediul unui acord de colaborare.

„Proiectul are ca scop principal promovarea agriculturii ecologice și a sistemelor agricole prietenoase cu mediul înconjurător. Sperăm ca, în următorii ani, să reușim împreună să le transmitem fermierilor și consumatorilor din județul Iași cât mai multe informații privind importanța acestor sisteme agricole pentru mediu și pentru oameni. Este vorba despre un demers firesc, un exemplu de cooperare între societatea civilă și administrația publică. Numărul fermierilor din Iași care practică agricultura ecologică a crescut în ultimii ani, fiind depuse solicitări pentru atestarea terenurilor de pe o suprafață de 228.000 de hectare”, a spus Gabriel Hoha, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

Ieșenii care au produse agricole ecologice vor fi promovați

Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Iași, care verifică documentele depuse de fermieri și eliberează atestatul de producător ecologic, spun că a crescut interesul din partea ieșenilor pentru practicarea agriculturii ecologice. Astfel, în ultimul an a crescut suprafața atestată ecologic. Unii dintre producătorii din Iași care au solicitat atestatele sunt cei care cultivă fructe de pădure. În Iași sunt 147 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, numărul și suprafața cultivată în județul Iași fiind în creștere.
Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni, cu aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, dar și suprafața cultivată, fiind înregistrate 147 de hectare cu fructe de pădure. De asemenea, interesul a fost mare și din partea ieșenilor care cultivă legume fără chimicale și vor să obțină certificarea ecologică.

Ieșenii care au până în 40 de ani pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor cu produse ecologice

Apicultorii din Iași și câteva persoane care au ferme cu animale și le cresc ecologic au cerut atestatele ecologice de la Direcția Agricolă. Cei care primesc documentele trebuie să respecte o serie de condiții, altfel pierd atestarea. De asemenea, în fiecare an, producătorii fac analize pentru a demonstra că nu au aplicat tratamente chimice. Cei care au mici afaceri de familie și au până în 40 de ani pot solicita fonduri europene pentru a le dezvolta.
Astfel, până pe data de 5 iulie 2021 mai este deschisă platforma de înscriere a cererilor de finanțare, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru tinerii din Iași care s-au întors din diaspora. Sumele pe care le pot obține sunt cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeană. Până în prezent au fost depuse 16 cereri de finanțare, din partea ieșenilor care vor să obțină banii europeni.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`