Zeci de ieșenii fură apă de la ApaVital Iași. Astfel, în fiecare an se depistează branșamente și racorduri clandestine. Cele mai mari penalități aplicate consumatorilor ieșeni pentru furtul de apă în anul 2020 au fost de 7.187 de lei, respectiv 5.484 de lei
Lucrătorii ApaVital Iași au depistat în perioada ianuarie-octombrie 2020 un număr de 128 de branșamente și racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realizau consumuri de servicii fără contract și fără ca acestea să fie plătite. Furtul de apă din sistemul public constituie o infracțiune, iar Codul Penal sancționează săvârșirea cu intenție a acestor fapte. Astfel, în acest an s-au aplicat amenzi în valoare de peste 76.000 de lei. Cele mai mari penalități aplicate pentru furtul de apă către consumatorii ieșeni au fost de 7.187 de lei, respectiv 5.484 de lei.
„De la începutul acestui an, ApaVital a depistat un număr de 128 de branșamente și racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realizau consumuri de servicii fără contract și fără ca acestea să fie plătite. Valoarea totală a penalităților aplicate consumatorilor clandestini în acest an se ridică la peste 76.000 lei, cele mai mari penalizări aplicate fiind în valoare de 7.187 lei, respectiv 5.484 lei”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al ApaVital Iași.
Ieșenii depistați de ApaVital Iași cu rețele ilegale plătesc cantitatea de apă pe care ar fi consumat-o vreme de 3 ani
După ce se depistează executarea unor lucrări de branșare la sistemul public de alimentare cu apă al localității, fără aprobare, ApaVital Iași poate desființa sau bloca aceste rețele. De asemenea, în conformitate cu prevederile Regulamentului serviciului de alimentare cu apă și canalizare, beneficiarul sau executantul acestor lucrări nu are dreptul la despăgubiri după ce operatorul de apă-canalizare le-a desființat sau blocat rețeaua.
Totodată, ApaVital Iași va primi de la consumatorul fraudulos o sumă de bani calculată conform indicațiilor contorului sau stabilită conform Ordinului 29/N/1993 pentru utilizatorii necontorizați.
„În ambele situații, cantitatea se multiplică cu trei și se aplică pentru o perioadă de maximum 36 de luni anterioare depistării (atunci când această perioadă nu se poate determina) la tarifele în vigoare la data constatării. Aceeași modalitate de calcul se aplică și în cazul în care utilizatorul deversează clandestin apa uzată în rețeaua de canalizare”, se mai precizează în Regulamentul serviciului de alimentare cu apă și canalizare.
Ieșenii trebuie să facă cereri oficiale pentru a se racorda la operatorul de apă-canalizare
Reprezentanții operatorului pentru serviciile de apă-canalizare insistă ca ieșenii să obțină pe cale legală un branșament de apă sau un racord de canalizare. Conform regulamentelor, orice solicitant, persoană fizică sau juridică, care dorește un branșament sau un racord de canalizare, trebuie să depună la sediul ApaVital o cerere-tip.
„Branșarea sau racordarea tuturor utilizatorilor la rețelele publice de apă și de canalizare se face doar în baza avizului definitiv eliberat de ApaVital la cererea utilizatorului, în baza proiectului de execuție”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași.